Διάβημα ομογενών Αυστραλίας για την Αγία Σοφία

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας κ. Σκοτ Μόρισον καλεί την κυβέρνηση της Αυστραλίας να καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, ενώ με επιστολή της στον Έλληνα πρωθυπουργό  επικροτεί την άμεση αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης και συμπαρίσταται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

Ανάλογη επιστολή προς τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Scott Morrison, έστειλε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, Στέλιος Αγγελοδήμου.

Στην επιστολή της προς τον Αυστραλό πρωθυπουργό η Κοινότητα επισημαίνει τη σημασία και το συμβολικό ρόλο της Αγίας Σοφίας και καλεί την κυβέρνηση να καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας και να προβεί στις ανάλογες ενέργειες έτσι ώστε να μην μετατραπεί σε τζαμί ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

«Όπως είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε, η Τουρκία αποφάσισε να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία που έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η Αγία Σοφία είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό μνημείο που αναγνωρίζεται από την UNESCO ως παγκόσμιας σημασίας… Η απόφαση την περασμένη εβδομάδα από τις τουρκικές αρχές να την μετατρέψουν σε τζαμί έχει καταδικαστεί παγκοσμίως, για τούτο καλούμε και την αυστραλιανή κυβέρνηση να καταδικάσει την κίνηση αυτή.»

Παράλληλα, στην επιστολή της προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη η Κοινότητα αναφέρει:

«… Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

»Η Αγία Σοφία είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό μνημείο που αναγνωρίζεται από την UNESCO ως Παγκόσμιας Σημασίας. Η πολύπλοκη ιστορία του μαρτυρεί τον συμβολικό ρόλο που παίζει στη ζωή πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Αυστραλών ελληνικής καταγωγής. Η Αγία Σοφία ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολιτικής και εθνικιστικής εκμετάλλευσης.

»Η Κοινότητά μας επικροτεί την άμεση αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης και συμπαρίσταται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού προβλήματος.

»Επίσης η Κοινότητά μας με επιστολή της προς την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας την καλεί να καταδικάσει την ενέργεια της Τουρκίας. Σε ανάλογες ενέργειες έχει προβεί και η Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, καθώς και άλλες παροικιακές οργανώσεις.»

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

Στην επιστολή του ο κ. Αγγελοδήμου σημειώνει πως η Ε. Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλιο, , οι ΗΠΑ, η Ρωσία, και οι ΟΥΝΕΣΚΟ καταδίκασαν την ενέργεια Ερντογαν και καλούν και την αυστραλιανή κυβέρνηση να πράξει το ίδιο και να μην δεχθεί τον Τούρκο πρόεδρο στην Αυστραλία.