Οι ομογενειακές οργανώσεις για την Αγια Σοφια

Επιιμέλεια Χρήστος Μαλασπίνας

Νέα Υόρκη.- “Καιρός οι Ελληνοαμερικανοί να δείξουν εμπράκτως στην Ουάσιγκτον ότι πρέπει να πληρώσει η Τουρκία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί”. Αυτό επισημαίνει η ομογενειακή εφημερίδα Greek News παραθέτοντας  αντιδράσεις ομογενειακών οργανώσεων και προτρέποντας να σταματήσει η ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας από την ομογένεια καθώς πολλές ελληνικές οργανώσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και σύλλογοι, ξοδεύουν εκατομμύρια όταν επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη, ή την Παναγία Σουμελά.  Μάλιστα, Η Turkish Airlines (που διαφημίζεται σε έτερη ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης) χρησιμοποιείται από πολλούς ομογενείς για τα ταξίδια στην Ελλάδα χρυσώνοντας επιχειρηματίες με διαφημίσεις.

Για την προκλητική απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν οι ομογενειακές οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις.

Το AHI

«Το καλόπιασμα των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας προς την Τουρκία πρέπει να σταματήσει», αναφέρει σε ανακοίνωση ο πρόεδρος του Αμερικανο-ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) Νίκος Λαρυγγάκης. «Διαφορετικά, συνέχισε, η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειές της, όπως η σημερινή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το οποίο είναι τρομερό και χωρίς φόβο επιπτώσεων».

Η ΑΧΕΠΑ

Καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε η ΑΧΕΠΑ, στην οποία δηλώσεις κάνει ο ύπατος πρόεδρος Γιώργος Χωριάτης.

«Είναι ατυχές και απογοητευτικό το γεγονός ότι η Αγία Σοφία πέφτει θύμα της εσωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Η σημερινή πράξη είναι επίσης ένα κατηγορητήριο για το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας μετά τις εκκαθαρίσεις του Ερντογάν και τον μειωμένο ρόλο και επιρροή της κοσμικής κοινότητας της Τουρκίας στην τουρκική κοινωνία υπό την τυραννία του καθεστώτος Ερντογάν», αναφέρει ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ.

Ο Αρχιεπίσκοπος

«Το χειρότερο παράδειγμα θρησκευτικού φανατισμού» χαρακτηρίζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε ανάρτηση του στο facebook και το twitter. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι «Καταργώντας την Αγία Σοφία ως μνημείο, η Τουρκία κλείνει το παράθυρο που ο Ατατούρκ άνοιξε στον κόσμο».

Σε άλλη ανάρτησή του, σημειώνει ότι «Τα συνταρακτικά νέα σχετικά με την Αγία Σοφία ελπίζουμε να μη σηματοδοτούν την επιδείνωση της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας, δηλαδή την προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας».

Επαρχιακή Σύνοδος

Την ίδια ώρα, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, που συγκλήθηκε εκτάκτως από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, τονίζει σε ανακοινωθέν που εξέδωσε ότι «Για τους ορθοδόξους όλου του κόσμου, αλλά και για όλο τον χριστιανικό κόσμο, η Αγία Σοφία, η Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελούν ιερά πνευματικά κέντρα και παρακαταθήκη της πίστεως και της παραδόσεώς μας» και καλεί την τουρκική κυβέρνηση «να επιδείξει σεβασμό στην πανορθόδοξη και παγχριστιανική συνείδηση, η οποία σήμερα πληγώθηκε με την ατυχή αυτή απόφασή της».

Εν συνεχεία, εκφράζει την ελπίδα «αυτό να μη σημάνει και υπαναχώρηση και επιδείνωση της στάσης της τουρκικής κυβερνήσεως έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των λοιπών χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας και μια αρνητική στροφή στον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών».

Καταληκτικά, τονίζει ότι «Η ιεραρχία, ο ιερός κλήρος, οι μοναχοί και ο πιστός λαός της Αρχιεπισκοπής μας είναι ανήσυχοι και προσεύχονται θερμά για την επικράτηση της ειρήνης, της αγάπης και της ευημερίας στην περιοχή, αλλά και για την αναθεώρηση της θλιβερής αυτής απόφασης».

Απ. Ζουπανιώτης

Ο εκδότης/διευθυντής της Greek News Αποστόλης Ζουπανιώτης σε δηλώσεις του, τόνισε πως είναι καιρός οι οργανισμοί της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας μας να δείξουν το δρόμο στην Ουάσιγκτον για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της Τουρκίας.

«Είναι παράδοξο να ζητάμε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να είναι σκληρή απέναντι στην Τουρκία, όταν οι οργανώσεις μας χρηματοδοτούν την Τουρκία με εκατομμύρια δολάρια, πραγματοποιώντας συχνά επισκέψεις πολυμελών αντιπροσωπειών στην χώρα χώρα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οι Άρχοντες, η ΑΧΕΠΑ, πολλές ελληνικές οργανώσεις Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και σύλλογοι, ξοδεύουν εκατομμύρια όταν επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη, ή την Παναγία Σουμελά. Η Turkish Airlines χρησιμοποιείται από πολλούς ομογενείς για τα ταξίδια στην Ελλάδα χρυσώνοντας επιχειρηματίες με διαφημίσεις. Μετά από αυτά, περιμένουμε να να μας λάβει σοβαρά υπόψη η Ουάσιγκτον»;

Ο εκδότης της «Greek News» πρότεινε να σταματήσει αμέσως η χρήση της Turkish Airlines για ταξίδια στην Ελλάδα και όλες οι επισκέψεις των οργανισμών μας, εκκλησιαστικών και λαϊκών, στην Τουρκία.

«Αν θέλουμε να υποστηρίξουμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ας μιλήσουμε με τον Παναγιότατο μέσω τηλεδιάσκεψης και να στέλνουμε όλα τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε στο Φανάρι».