Ποιες θα είναι οι κυρώσεις για Τουρκία

Πλήρη εξουσιοδότηση του Ζοζέπ Μπορέλ για κατάλογο μέτρων αν ξεκινήσουν γεωτρήσεις ή άλλες κινήσεις από πλευράς Τουρκίας, ήταν η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με το real.gr η γερμανική προεδρία είπε θα συμφωνούσε αν υπάρξουν προσπάθειες από τον Μπορέλ για να γίνουν συζητήσεις με την τουρκική πλευρά. Οι διπλωματικές πηγές μάλιστα σημειώνουν ότι η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ των τομεακών κυρώσεων (τουρισμός, οικονομία, τράπεζες), όχι κατά προσώπων καθώς επιθυμεί μέτρα με επίπτωση στην τουρκική οικονομία.

Οι διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στις Βρυξέλλες, δήλωσαν ότι “εάν υπάρξει θερμό επεισόδιο, η Ελλάδα θα αντιδράσει και θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 42 της Συνθήκης, δηλαδή, με απόφαση του Συμβουλίου ενίσχυση της χώρας που δέχεται επίθεση”.

Οι ίδιες πηγές εξήγησαν μάλιστα ότι η τοποθέτηση του Συμβουλίου για την Αγία Σοφιά εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης και επήλθε η καταδικαστική δήλωση.

Σημείωσαν ακόμη ότι η Αυστρία υπερθεμάτισε επί των ελληνικών θέσεων και ζητούσε ακόμη και άρση του καθεστώς υποψήφιας χώρας. “Είναι επιστημονική φαντασία να πιστεύουμε πως η Τουρκία είναι ευρωπαϊκή χώρα”, φέρεται να δήλωσε ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Στα μέτρα συμπαρίστανται Γαλλία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Σλοβακία.

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε