Αν θέλεις ειρήνη, να ετοιμάζεσαι για πόλεμο!

ΑΠΟΨΗ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δεν έχει  ουσιαστικό νόημα να προσπαθήσει κανείς να αποδείξει το εάν η Αγία Σοφία ήταν και πότε, εκτός από χριστιανική εκκλησία,  και κάτι άλλο. Ή να επιδιώξει να πείσει, με στοιχεία, ότι το Ισλάμ –το οποίο πιστεύει ο κ. Ερντογάν- απαγορεύει τη μετατροπή χριστιανικών εκκλησιών σε Τζαμί. Θα είναι χαμένος κόπος…

Τα γνωρίζει πολύ καλά όλα αυτά ο Ταγίπ Ερντογάν. Γι  αυτό δήλωνε σχετικά πρόσφατα  «ας γεμίσουμε πρώτα το «Μπλε Τζαμί» (Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ, απέναντι από την Αγία Σοφία)  «και μετά βλέπουμε…». Επειδή όντως αντιλαμβανόταν το τι θα επακολουθούσε από μία τέτοια κατάφωρα προκλητική και ανιστόρητη ενέργεια, δηλαδή την μετατροπή της χρήσης του Συμβόλου της Χριστιανικής Πίστης, της Αγίας Σοφίας, αποκαλούσε τις ακραίες παροτρύνσεις που κατά καιρούς δεχότανε από μερίδα φανατικών Ισλαμιστών, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί,  ως «προβοκάτσιες».

Εκείνο, όμως, που σήμερα μέτρησε στην τελική του κρίση ήταν το πολιτικό του όφελος. Βλέπει ότι η πολιτική του έχει αποτύχει σε όλες της τις εκφάνσεις.  Ιδιαίτερα, έχει  προκαλέσει στη χώρα οικονομικό μαρασμό. Αντιλαμβάνεται –και όχι μόνο από τις δημοσκοπήσεις- ότι χάνει  πολιτικό έδαφος. Ότι  οσονούπω θα χάσει και τις εκλογές. Και προσπαθεί να συγκινήσει τους φανατικούς μουσουλμάνους.  Σ΄ αυτούς απευθύνεται. Αν, σε εσωτερικό επίπεδο θα του αποφέρει η Αγία Σοφία εκλογικά κέρδη, αυτό θα το δείξουν οι μήνες που θα έλθουν.  Στο μεταξύ, όμως, οι διεθνείς αντιδράσεις θα συνεχιστούν και ίσως να  λάβουν, συντωχρόνω, ακόμη και μορφή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Από ελληνικής πλευράς, εκείνο που πρέπει να κάνουμε, τόσο εμείς οι Ελλαδίτες,  όσο και οι ΄Ελληνες του εξωτερικού, δηλαδή, ο Οικουμενικός ελληνισμός- που έχει συγκλονισθεί από τις εξελίξεις- είναι να προχωρήσουμε αποφασιστικά σε άτυπο, αλλά καλά μεθοδευμένο μποϋκοτάζ των πάσης φύσεως προϊόντων της Τουρκίας. Γεωργικών. Κτηνοτροφικών. Βιομηχανικών. Τουριστικών. Επιστημονικών. Επιχειρηματικών.

Δεν νοείται να αγοράζουμε του λοιπού και να καταναλώνουμε τουρκικά προϊόντα. Να τους επισκεπτόμαστε. Να τους αντιμετωπίζουμε αγωνιστικά. Να αγοράζουμε τους παίκτες τους. Να τους χτίζουμε Τζαμί. Να διδάσκουμε την τουρκική Γλώσσα. Να δημοσιεύουμε διαφημιστικές τους καταχωρήσεις. Να βλέπουμε τις τηλεοπτικές τους σειρές…

Πρέπει να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε «εικονικά» τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο. Να βάλουμε “βέτο” να διακοπούν οι ενταξιακές τους συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να βρούμε δικλείδες που θα τους αποκλείσουν από το ΝΑΤΟ, αν δεν σταματήσουν να συμπεριφέρονται αντισυμμαχικά και προκλητικά.

Μόνο έτσι, ίσως, συνετιστούν και προσέλθουν επί ίσοις όροις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  Η ¨δύναμη¨ είναι η μόνη Γλώσσα που καταλαβαίνουν. Δυστυχώς.

 Αν θέλεις ειρήνη, να ετοιμάζεσαι για πόλεμο! (Βιργίλιος, 70-19 π.Χ., Λατίνος ποιητής)

 

 

 

 

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε