Η ελληνική παροικία “πέρασε” τη θέση της

Η Αυστραλία πήρε θέση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ότι  “η Αγία Σοφία είναι ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο ιδιαίτερης θρησκευτικής σημασίας για πολλούς.

Η ΟΥΝΕΣΚΟ το έχει ανακηρύξει μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και η Αυστραλία επιθυμεί η Αγία Σοφία να παραμείνει ανοικτή για όλο τον κόσμο”.

Η κυβέρνηση Morrison είχε βομβαρδιστεί με επιστολές από ομογενειακές οργανώσεις με τις οποίες της ζητήθηκε να καταδικάσει την ενέργεια Ερντογάν και να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανατροπή της.

Μεταξύ αυτών που έγραψαν στον Αυστραλό πρωθυπουργό είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης, Στέλιος Αγγελοδήμου κ.α.

Μάλιστα ο κ. Παπαστεργιάδης τηλεφώνησε αρκετές φορές στο γραφείο του πρωθυπουργού για να γίνει η σχετική δήλωση που τελικά προήλθε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Εξάλλου και ομογενείς ομοσπονδιακοί βουλευτές επίσης ζητούν από τον Αυστραλό πρωθυπουργό να προβεί σε καταδίκη του Ερντογάν.

Ανάμεσά τους ο Εργατικός ομοσπονδιακός βουλευτής Στηβ Γεωργανάς που λέει ότι έχουνεπικοινωνήσει μαζί του για το ζήτημα πολλά μέλη κοινοτήτων που εκπροσωπεί ως βουλευτής στην έδρα Αδελαΐδας όπου εκλέγεται.

«Ζητάμε από την αυστραλιανή κυβέρνηση να παροτρύνει τον πρόεδρο Ερντογάν να ανακαλέσει την απόφασή του και να επαναφέρει την Αγία Σοφία ως μουσείο για τους ανθρώπους κάθε πίστης και κουλτούρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην επιστολή, χαρακτηρίζεται ως προσβλητική όχι μόνο για τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ που είχε προχωρήσει το 1934 στην τότε μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, αλλά και σε κοινότητες ανά την υφήλιο.

Την απογοήτευσή της εξέφρασε και η ομοσπονδιακή βουλευτής του Εργατικού Κόμματος κα. Μαρία Βαμβακινού για την απόφαση των τουρκικών Αρχών που χωρίς διαβούλευση με την ΟΥΝΕΣΚΟ να αλλάξουν το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Η κ. Βαμβακινού δηλώνει την πλήρη συμφωνία και αλληλεγγύη της με την δήλωση της γενικού διευθυντή της Εκπαιδευτικής Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών ΟΥΝΕΣΚΟ κ. Audrey Azoulay, ότι: «Η Αγία Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα και μοναδική κατάθεση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας κατά τους αιώνες. Η θέση της σαν μουσείο αντικαθρεφτίζει την παγκόσμια κληρονομιά της, και την καθιστά δυνατό σύμβολο για διάλογο».

Πηγή: Neoskosmos.com

Φωτογραφία, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Scott Morrison. Φώτο: ΑΑΡ via AP