ΚΥΠΕ – Δελτίο Δέκα Κυριότερων Ειδήσεων

 20/07/2020  

ΚΥΠΕ

———————————————————————  

———————————————————————  

ΚΥΠΕ – Δελτίο Δέκα Κυριότερων Ειδήσεων –  18/07/2020  

*Συνεχίζεται σήμερα το πρωί η Σύνοδος Κορυφής, διαφωνίες για τα σχέδια ανάκαμψης
Στις 11 σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένο να συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διακόπηκε χθες, στις 23:30, με το δείπνο των 27 ηγετών υπό τον Σαρλ Μισέλ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσίασε μια σειρά συμβιβαστικών προτάσεων επί ενός προσχεδίου συμπερασμάτων, επιχειρώντας να κάμψει τις αντιστάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης και το αίτημα περί ομοφωνίας, προτείνοντας τερματισμό πληρωμών επί εθνικών σχεδίων ανάκαμψης αν δεν υπάρχει “συναίνεση” μεταξύ των κυβερνήσεων. Η διαφωνία για το συνολικό ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπιτς. Τη διατήρηση της αναλογίας επιχορηγήσεων και δανείων (500-250) στο ταμείο ανάκαμψης, αλλά και τη βελτίωση της κλείδας κατανομής στην πρόταση Μισέλ, επιχειρεί να πετύχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
*Ο κατευνασμός έναντι της Τουρκίας απέτυχε, τόνισε ο ΠτΔ στη Σύνοδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Την εκτίμηση ότι “ο κατευνασμός έναντι της Τουρκίας απέτυχε- να περάσουμε από δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις”, μετέφερε στους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν για την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου με αντικείμενο την Τουρκία τον Σεπτέμβριο, μετά από πρόταση του Προέδρου Μισέλ. Πρόσκληση του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, για να επισκεφθεί το Παρίσι, την ερχόμενη βδομάδα αποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τα ελληνικά ύδατα είναι και ευρωπαϊκά, το ίδιο ισχύει και με την Κύπρο, λέει ο Σασόλι.
*Απόφαση άμεσης δημοσιοποίησης «λίστας Γιωρκάτζη» ενέκρινε η Βουλή
Απόφαση για την άμεση δημοσιοποίηση της «λίστας Γιωρκάτζη» για τα ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μετά από μακρά συζήτηση, 31 παρόντες Βουλευτές ψήφισαν υπέρ. Εξαιρέθηκαν και αποχώρησαν πριν την ψηφοφορία ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, το όνομα του οποίου δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, καθώς και όλοι οι Βουλευτές των οποίων τα ονόματα περιέχονται στη λίστα. Από τη ψηφοφορία επέλεξε εξάλλου να απέχει όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ. Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων αποστέλλεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 52 του Συντάγματος, για να αποφασίσει κατά πόσο αυτή θα δημοσιευθεί, κατά πόσο θα γίνει αναπομπή ή κατά πόσο θα κάνει αναφορά.
*Δύο νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν στην Κύπρο
Δύο νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2, με πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό, εντοπίστηκαν στην Κύπρο το τελευταίο 24ωρο, από σύνολο 1.329 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας. Και τα δύο κρούσματα έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό.  Με ιστορικό ταξιδιού το 62% των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κύπρο τις πρώτες 2 βδομάδες Ιουλίου.
Σε διεθνές επίπεδο τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 14 εκατομμύρια την Παρασκευή, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που σημειώθηκε αύξηση 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων σε λιγότερο από 100 ώρες.
Υποχρεωτική στην Ελλάδα από Κυριακή η μάσκα σε σουπερμάρκετ και για τους καταναλωτές.
*Με αναφορές στην Αγ. Σοφία η απάντηση Μαυρογιάννη στην Τουρκία με επιστολή προς ΣΑ ΟΗΕ
Με επιστολή προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, απαντά σε επιστολή του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου, στις 6 Ιουλίου, με την οποία παρατίθενται οι γνωστές θέσεις με τις οποίες η Τουρκία προσπαθεί να νομιμοποιήσει την παράνομη εισβολή και παρουσία της στη νήσο.
*Σημαντική επιτυχία η σύλληψη του 29χρονου καταζητούμενου δηλώνει η Αστυνομία
Ως ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί η Αστυνομία τη σύλληψη του 29χρονου καταζητούμενου, στο πλαίσιο διερεύνησης σοβαρών υποθέσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΥΚΑΝ Στέλιος Σεργίδης. Όπως είπε, η σύλληψη του 29χρονου αναμένεται να ρίξει φως στις υποθέσεις για τις οποίες καταζητείτο, δηλαδή τη λειτουργία εργαστηρίου παρασκευής ναρκωτικών ουσιών, καθώς και την εξαφάνιση του 31χρονου Σύρου Ahmed Zaidan .
*Συμπληρωματική έκθεση Κύπρου στα ΗΕ για εξάλειψη διακρίσεων κατά γυναικών
Η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, απέστειλε την Παρασκευή στο Υπουργείο Εξωτερικών για κατάθεση στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, τη Συμπληρωματική Έκθεση αναφορικά με την 8η Περιοδική Έκθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εφαρμογή της Σύμβασης για την  Εξάλειψη Κάθε Μορφής Διάκρισης σε Βάρος των Γυναικών.
*Σε 342 ελέγχους υποστατικών και 6 καταγγελίες παγκύπρια, προέβη η Αστυνομία
Σε 342 ελέγχους υποστατικών παγκύπρια και σε έξι καταγγελίες προχώρησε το τελευταίο 24ωρο η Αστυνομία, στο πλαίσιο των ελέγχων συμμόρφωσης με τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται σε διάφορα υποστατικά και χώρους εστίασης, για περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας, από τους ελέγχους προέκυψαν έξι καταγγελίες.
*Συνελήφθη ο “Ράμπο του Μέλανα Δρυμού” μετά από ανθρωποκυνηγητό έξι ημερών
Η γερμανική αστυνομία κατάφερε να συλλάβει έναν ύποπτο, βαριά οπλισμένο, ο οποίος είχε αρπάξει τα υπηρεσιακά περίστροφα αστυνομικών, μετά από εξαήμερο ανθρωποκυνηγητό στον Μέλανα Δρυμό. Ο Ιβ Ράους, 31 ετών, ο “Ράμπο του Μέλανα Δρυμού” όπως τον αποκαλεί ο γερμανικός Τύπος, διέφυγε στο δάσος την περασμένη Κυριακή αφού προηγουμένως κατάφερε να αφοπλίσει τέσσερις αστυνομικούς.
*Επτά τελικοί στα Μονά του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος αντισφαίρισης το Σάββατο
Διεξάγονται επτά τελικοί στα Μονά, στους συνθετικούς χλοοτάπητες, του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος αντισφαίρισης κατηγορίας Grade 1 που διεξάγεται στο Παραλίμνι από τις 10 Ιουλίου με την συμμετοχή 158 αντισφαιριστών σε 17 κατηγορίες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αντισφαιρίσεως Κύπρου, στον σημαντικότερο τελικό της μέρας που θα διεξαχθεί στο Court 1 και θα αρχίσει στις 17.30, ο «γηπεδούχος» Λευτέρης Νέος θα έχει ως αντίπαλο τον Μενέλαο Ευσταθίου. Νωρίτερα στα άλλα τρία γήπεδα του Ομίλου θα ξεκινήσουν και θα διεξαχθούν οι άλλοι έξι τελικοί της μέρας, με ώρα έναρξης τις 16.00.