Μητσοτάκης μετά τη συμφωνία

«Γυρίζουμε στην Αθήνα με πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισεκ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας, τα οποία θα τα διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση… Ήταν ένας δίκαιος συμβιβασμός» τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της, κάνοντας λόγο για «ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα».

«Ήταν ένας εύλογος και δίκαιος συμβιβασμός. Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία… Πρόκειται για πολύ φιλόδοξη αντίδραση στο συμμετρικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία, που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει “τη βοή των επικείμενων γεγονότων” με Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκ. και προϋπολογισμό 1.074 τρισεκ. ευρώ για την επόμενη επταετία» σημείωσε. Όπως επισήμανε, οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα που εγκρίθηκε ουσιαστικά αντιστοιχούν σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ κάτι παραπάνω από 19 δισεκ. ευρώ στα οποία προστίθενται γύρω στα 12,5 δισεκ. ευρώ σε δάνεια για να καταλήξουμε ξανά στο τελικό ποσό των 32 δισεκ. ευρώ. «Τα χρήματα εκταμιεύονται με όρους πιο ευέλικτους από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Γιάννη Παλαιολόγου ο πρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι κανένας δεν έχει βέτο σε επίπεδο Συμβουλίου, άρα καμία δεν μπορεί να μπλοκάρει εκταμίευση. «Εξάλλου θα ήταν και παράλογο αν μπορούσε να συμβεί αυτό, κάθε χώρα θα μπορούσε να μπλοκάρει εκταμίευση άλλης χώρας».

«Έγιναν κάποιες παραχωρήσεις… Το τίμημα για να δεχθούν οι φειδωλές χώρες να δεχθούν επί της αρχής ένα πολύ 390 δισεκ. ευρώ πακέτο επιχορηγήσεων και 360 δισεκ. σε δανεισμό το τίμημα ήταν οι συμβιβασμοί και να πάρουν οι φειδωλές χώρες κάποιες επιστροφές».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα 4 τελευταία εικοσιτετράωρα. Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες.

Νωρίτερα εγκρίθηκε η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο με σκοπό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πηγή: skai.gr