Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα από Μακρόν

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στο Ελιζέ ενώ ανακοίνωσε Σύνοδο των 7 χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Ο Μακρόν τόνισε ότι θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας. “Αυτό δεν είναι επιλογή για την Ευρώπη, και η Γαλλία δεν θα το επιτρέψει σε καμία περίπτωση” επισήμανε.

Διεμήνυσε επίσης ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις, ενώ δεν μπορεί να παραβιάζεται το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. “Δεν είναι αποδεκτό να παραβιάζεται ή να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της Ένωσης Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας. Όσοι συμβάλλουν σε αυτό πρέπει να τιμωρηθούν. […] Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει την κυριαρχία της με απόλυτη επιμονή” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης, στηλίτευσε την τουρκική παραβατικότητα σε Κύπρο, Ελλάδα και αλλού λέγοντας ότι καταδεικνύουν ένα κενό από πλευράς Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι μέσα από τις πρωτοβουλίες Μακρόν, «αναπληρούται μια ακτίδα ελπίδας που τρέφουν οι χώρες που επηρεάζονται».

«Η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο. Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξανασυμβάλλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Πηγή: skai.gr