Σε ετοιμότητα ο στόλος μας στο Αιγαίο

Αθήνα.- Σε ετοιμότητα παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας λόγω της επιλογής της Τουρκίας να κλιμακώσει την ένταση αναγγέλλοντας έρευνες σε περιοχές νοτίως του Καστελλορίζου. Φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε σε ξηρά, αέρα και θάλασσα αν και όποτε απαιτηθεί», δήλωσε χθες Τετάρτη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Χθες Τετάρτη, η γερμανική πλευρά έδινε μια εικόνα αποκλιμάκωσης της έντασης, ωστόσο πηγές από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ ανέφεραν στον ΣΚΑΪ ότι η εικόνα παραμένει σχεδόν αμετάβλητη, αν και κάποια από τα 6 με 7 τουρκικά υποβρύχια έχουν φύγει για τις βάσεις τους. Κατά τα λοιπά, τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν έξω από τις βάσεις στους τουρκικούς κόλπους, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκονται σε αναμονή. Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, ενδεχομένως λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Πλοία και υποβρύχια του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, έχουν αναπτυχθεί σε θέσεις – κλειδιά από τη Χίο μέχρι την Μεγίστη, για να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις της Τουρκίας.

Κατ’ ιδίαν ενημερώσεις των αρχηγών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της επιλογής της Τουρκίας να κλιμακώσει την ένταση αναγγέλλοντας έρευνες σε περιοχές νοτίως του Καστελλορίζου, θα ενημερώσει κατ’ ιδίαν σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι τουρκικές προκλήσεις έχουν πυροδοτήσει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να μιλά τηλεφωνικά τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή: skai.gr