Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στις Κεχριές

Δύσκολο παραμένει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή των Κεχριών Κορινθίας για δεύτερο 24ωρο, λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων και των διάσπαρτων εστιών. Η μεγάλη φωτιά συνεχίζει να καίει, βρίσκεται όμως σε ύφεση καθώς σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής ο αριθμός των εστιών έχει μειωθεί. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, κάτι που βοηθάει το έργο των πυροσβεστών ενώ δεν απειλούνται κατοικίες, καθώς σε κανένα σημείο της φωτιάς δεν υπάρχει νέα απειλή. Οι όποιες ζημιές έχουν δημιουργηθεί σε σπίτια είναι από χθες.

Από το απόγευμα, το μέτωπο της φωτιάς παρουσιάζει καλύτερη εικόνα λόγω των ρίψεων νερού από τα εναέρια μέσα αλλά και της πτώσης των ισχυρών ανέμων. τόνισε ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί η Ανατολική Κόρινθος. Στην περιοχή επιχειρούν 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο ειδικών επιχειρήσεων, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από το πρωί της Πέμπτης συνεχιζόταν το δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή προκαλούσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις σε σημεία άκαυτα. Σήμερα εκκενώθηκε και ο οικισμός Ντράσσα, ο όγδοος κατά σειρά εξαιτίας της φωτιάς, ενώ ηδη από χθες είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Κεχριές, Αθίκια, Αλαμάνο, Γαλατάκι, Λουτρά Ωραίας Ελένης και Άγιος Ιωάννης και Άγιος Κωνσταντίνος, αλλά και μία κατασκήνωση στην περιοχή Σοφικό για προληπτικούς λόγους.

Νωρίτερα διαψεύστηκε η πληροφορία για την εκκένωση του οικισμού Σοφικό, καθώς, όπως διευκρίνισε η Πυροσβεστική, δεν υπήρχε κίνδυνος για την περιοχή. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης δήλωσε στην ΕΡΤ πως δεν υπάρχει κίνηση του μετώπου της πυρκαγιάς με μεγάλη ταχύτητα.

Όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.