Μάχη με τις φλόγες στο Γραμματικό Ηλείας

Συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο Γραμματικό Ηλείας και στην Κορινθία, όπου η φωτιά η οποία ξέσπασε στις Κεχριές μαινόταν για τρίτη ημέρα.

Στην Ηλεία η φωτιά, που έκαιγε δασική έκταση, δεν βρισκόταν κοντά σε οικισμούς, ενώ η μείωση της έντασης του ανέμου βοηθούσε το έργο των πυροσβεστών. Όπως τονίστηκε από την Πυροσβεστική, δεν υπήρχε κίνδυνος για κάποιον οικισμό. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 119 πυροσβέστες, 34 οχήματα και 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρείχαν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Eurokinissi
.

Στο Γραμματικό μετέβη ο Γενικός Γραμματέας  Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου. Έπειτα από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι κάτοικοι της κοινότητας Χελιδόνι, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, συγκεντρώθηκαν, για προληπτικούς λόγους, σε ασφαλές σημείο της κοινότητας.

 

Eurokinissi
.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη ήταν για τρίτη ημέρα η φωτιά στην Κορινθία, η οποία είχε αρχίσει από τις Κεχριές. Την Παρασκευή υπήρχαν διάσπαρτες καύσεις σε όλη την καμμένη έκταση, με μικρές και μεγάλες αναζωπυρώσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κίνδυνος για οικισμούς. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι διάσπαρτες εστίες επικεντρώνονταν κυρίως ανάμεσα στο Χιλιομόδι και τα Αθίκια.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειες για την κατάσβεσή της: Συνολικά  επιχειρούσαν 485 πυροσβέστες, 84 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και το ΜΕΤΠΕ.  Συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε επίσης το μεσημέρι και στα Μέθανα Τροιζηνίας, ωστόσο το απόγευμα της Παρασκευής είχε οριοθετηθεί.

Καταστροφικά είναι τα αποτελέσματα από τη φωτιά στην Κορινθία, καθώς, εκτός από αγροικίες και εξοχικές κατοικίες, πολλά στρέμματα δάσους και καλλιεργειών αποτεφρώθηκαν.

Eurokinissi
.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Η καμένη έκταση στις Κεχριές Κορινθίας μετά το πέρασμα του Suomi-NPP, 15:30 ώρα Ελλάδος, υπολογίζεται στα 3600 εκτάρια (34572 στρέμματα). Η λεπτομερής χαρτογράφηση της καμένης έκτασης θα δοθεί σε μεγαλύτερη ανάλυση αύριο, μετά το πέρασμα του Sentinel-2».

Από τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης ως τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής  εκδηλώθηκαν 64 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 1028 πυροσβέστες, 331 οχήματα, 19 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., και περιοδικά τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος. Συνδρομή παρείχαν ο Ε.Σ., η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για το Σάββατο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας).

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας