Ναι στον διάλογο, αλλά όχι με προκλήσεις

Ανοιχτή στο διάλογο δηλώνει η Αθήνα μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν, αλλά όχι υπό αυτούς τους όρους, όχι υπό το καθεστώς των συνεχών προκλήσεων από την Άγκυρα και όχι σε αυτό το κρεσέντο προκλητικότητας του Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, η Αθήνα βρίσκεται σε ετοιμότητα μέχρι τις 2 Αυγούστου, οπότε κι εκπνέει η τουρκική Navtex, οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε καθεστώς επιφυλακής, ενώ είναι σε ανοιχτή γραμμή και με το Παρίσι και κυρίως με το Βερολίνο. Μάλιστα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη θέσπιση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει νέο τοπίο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας την ερχόμενη εβδομάδα έχει συναντήσεις με τις ομολόγους του από την Ισπανία και τη Βουλγαρία και θα θέσει για μια ακόμη φορά το θέμα της Αγίας Σοφίας και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Αναλυτικότερα

Αναλυτικότερα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παρουσιαζόταν τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης, με έναρξη σταδιακής απόσυρσης όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους τους.  Ωστόσο, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, από πλευράς της, προέβη σε μια σειρά από tweets, όπου ισχυρίζεται πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, «Ορούτς Ρέις», «άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Σημειώνεται πως στην ιστοσελίδα MarineTraffic η ένδειξη του σκάφους το βράδυ του Σαββάτου το έδειχνε στην Αττάλεια.

Marine Traffic
.

Tο Πολεμικό Ναυτικό παραμένει σε επιφυλακή, αφού είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex (ως τις 2 Αυγούστου) και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Στα tweets της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον αναπαράγεται η γνωστή τουρκική γραμμή, κατηγορώντας την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές αξιώσεις» με βάση το Καστελλόριζο και υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα υποκρίνεται πως η περιοχή έρευνας είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Σε άλλα tweets  αμφισβητούνται τα δικαιώματα ΑΟΖ του νησιού, όπως είναι η πάγια τουρκική θέση.

Η τουρκική πρεσβεία, ωστόσο στη συνέχεια προχώρησε σε διαγραφή της συγκεκριμένης δημοσίευσης.

Οι εντάσεις βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες, λόγω της τουρκικής Navtex για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που προκάλεσε την κινητοποίηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο. Επίσης, όξυνση προκάλεσε το τουρκικό «σόου» στην Αγία Σοφία, με τις πρώτες προσευχές την Παρασκευή μετά τη μετατροπή του εμβληματικού μνημείου σε τζαμί.

Ελληνικό και τουρκικό ΥΠΕΞ αντάλλαξαν «πυρά», με το τουρκικό ΥΠΕΞ να διαμαρτύρεται για το κάψιμο της τουρκικής σημαίας σε διαδήλωση την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη για την Αγία Σοφία και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για παραλήρημα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού από την Τουρκία.

Από την αντιπαράθεση αυτή δεν μπορούσε να λείψει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε δηλώσεις του το Σάββατο ισχυρίστηκε πως η Τουρκία δεν έχει βλέψεις σε περιοχές και πόρους άλλων χωρών, μα δεν επιτρέπει σε άλλους να καταπατούν τα «δικαιώματα και συμφέροντά της», και ότι έδειξε «δύναμη και αποφασιστικότητα» απέναντι σε «απειλές σε Ιράκ, Συρία, Λιβύη ή Αιγαίο».

Πηγή: skai.gr/huffingtonpost.gr

 

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε