Στα 27 τα νέα κρούσματα, ένας νέος θάνατος

Στα 27 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.193, εκ των οποίων το 54,7% αφορά άνδρες.

Τα 1.174 (28%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 2.101 (50,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εννέα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Οι δύο (22,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 127 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 202 θανάτους συνολικά στην χώρα. Οι 66 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Τα 27 επιπλέον κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν την Κυριακή κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής:

– 4 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις  πύλες εισόδου της χώρας,

– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,

– 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,

– 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου,

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

– 1 κρούσμα  στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας,

– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.

Eπιτάχυνση του ρυθμού εξάπλωσης

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερα από 16 εκατομμύρια κρούσματα του κορονοϊού έχουν καταγραφεί επισήμως σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα μισά στις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, σύμφωνα με απολογισμό που ανέβασε το πρωί της Κυριακής το AFP.

Ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια νέα κρούσματα να έχουν καταγραφεί από την 1η Ιουλίου, δηλαδή περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Η απόφαση της Βρετανίας αργά χθες Σάββατο να αφαιρέσει την Ισπανία από τον κατάλογο των ασφαλών χωρών που εξαιρούνται από τις απαιτήσεις καραντίνας, λόγω του αυξημένου ποσοστού κρουσμάτων Covid-19 τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα.

Η ισπανική κυβέρνηση στο μεταξύ εστιάζει τις προσπάθειές της στο να πείσει τη Βρετανία να εξαιρέσει τις Βαλεαρίδες και Κανάριες Νήσους από το το μέτρο της 14ήμερης καραντίνας που θα επιβάλλεται σε όσους παραθεριστές επιστρέφουν από την Ισπανία, ανακοίνωσε σήμερα η ΥΠΕΞ Αράντσα Γκονθάλεθ Λάρα.

«Η Ισπανία είναι ασφαλής, είναι ασφαλής για τους Ισπανούς, είναι ασφαλής για τους τουρίστες», δήλωσε η Λάρα στους δημοσιογράφους.

Η ίδια πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα σχετικά με τις άλλες χώρες εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν μέτρα αντεκδίκησης.

Το Σάββατο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εξέφρασε την ανησυχία του για την αναζωπύρωση της πανδημίας του Covid-19 σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπου γενικεύεται η χρήση της μάσκας –όπως στο Λονδίνο και τη Βιέννη– μολονότι η πλέον πληγείσα ήπειρος παραμένει πάντα η Αμερική, με περισσότερα από 8 εκατομμύρια κρούσματα μέχρι σήμερα.