Συνεργασία αντί για σύγκρουση στο Αιγαίο

Win-win λύσεις, οι οποίες διατηρούν την Ελλάδα και την Τουρκία ως δύο γείτονες που συνυπάρχουν χωρίς να επανεφευρίσκουν την ιστορία, προκρίνει χαρακτηριστικά με δήλωση στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Dow Chemical Company, με καταγωγή από το Καστελλόριζο, ομογενής, Αντριου Λιβέρης.

«Αυτή η περίοδος της παγκόσμιας ιστορίας θα γίνει γνωστή ως η περίοδος της υποχώρησης από τις παγκόσμιες λύσεις στις τοπικές λύσεις, κατά την οποία οι χώρες δίνουν πολύ περισσότερη προσοχή στα εθνικά τους σύνορα και στους γείτονες στην περιοχή τους. Οι αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα έντονο παράδειγμα που επηρεάζει την Ελλάδα και το προγονικό μου σπίτι στο Καστελόριζο.

Η απάντηση θα πρέπει να βρεθεί σε win-win λύσεις οι οποίες διατηρούν την Ελλάδα και την Τουρκία ως γείτονες που μπορούν να συνυπάρχουν στο παρόν χωρίς να επανεφευρίσκουν την ιστορία. Αυτή η συνύπαρξη θα πρέπει να είναι βαθιά ριζωμένη στον σεβασμό και στις σχέσεις που θέτουν ένα πρότυπο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης. Όλοι στην περιοχή και στον κόσμο θα παρακολουθούν. Ξέρω ότι θα είμαι ανάμεσα σε αυτούς.

Έχουμε μια ευκαιρία, ας μην τη χαραμίσουμε.

Πηγή:neoskosmos.com

Φωτογραφία: Ο ειδικός σύμβουλος της Εθνικής Επιτροπής COVID-19, Ανδρέας Λιβέρης (δεξιά) με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλη Παπαστεργιάδη. Φώτο: Νέος Κόσμος