Με τηλεδιάσκεψη το παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων

Αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά, σε όλο τον κόσμο η κοινή γνώμη είναι ενάντια στην Τουρκία όχι μόνο για το κυπριακό πρόβλημα, όχι μόνο για ανθρωπιστικά θέματα, αλλά και για τον χειρισμό των προσφύγων, για την επιθετική συμπεριφορά ενάντια στην Ελλάδα, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είπε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, μιλώντας στις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς.

Όπως πρόσθεσε, αυτή την κοινή γνώμη θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης είπε ότι «πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Τουρκία έχει σχέδιο αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το σύνθημα της «Γαλάζιας πατρίδας» δεν είναι ο μόνος στόχος».

Σύμφωνα με ανακοίνωση, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, διεξήχθησαν, σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ).

Οι εργασίες του φετινού συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά χωρίς τη φυσική παρουσία των συνέδρων, μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού και ήταν μονοήμερες. Αύριο, θα ακολουθήσει το Συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ.

Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου καλωσόρισε τους συνέδρους, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Τούτον.

Ο Προεδρικός Επίτροπος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργική συμβολή των Κυπρίων της Διασποράς στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών, στο γεγονός ότι προβάλλουν ταυτόχρονα την εθνική ταυτότητα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, συγκροτώντας έτσι τη συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του κυπριακού ελληνισμού στο εξωτερικό.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης συνεχάρη την Κυβέρνηση και τους πολίτες της Κύπρου, οι οποίοι με τα σωστά μέτρα που έλαβαν και την πειθαρχία που επέδειξαν, κατόρθωσαν να διαχειριστούν με επιτυχία την πανδημία του κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Παπαευριπίδης είπε, μεταξύ άλλων: «Οι Τούρκοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί ο χρόνος να κυλά, αλλά δεν ξεχνάμε και δίπλα μας βρίσκονται οι νέοι μας, που συνεχίζουν τον αγώνα με τον ίδιο ζήλο για την επανένωση της πατρίδας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις τουρκικές προκλήσεις και στους στρατηγικούς στόχους του Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, την πλήρη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, την απόπειρα διοχέτευσης παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή του Έβρου, τις συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο και την έκδοση παράνομων Navtex, καθώς και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Τουρκία έχει σχέδιο αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το σύνθημα της «Γαλάζιας πατρίδας» δεν είναι ο μόνος στόχος», είπε και υπογράμμισε ότι «ως απόδημοι θα πρέπει να δουλέψουμε συντονισμένα και πεισματικά στις χώρες, όπου ζούμε, ώστε τα όνειρα του Ερντογάν να μην πετύχουν ποτέ».

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους κατά την περίοδο της πανδημίας, πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά, σε όλο τον κόσμο η κοινή γνώμη είναι ενάντια στην Τουρκία όχι μόνο για το κυπριακό πρόβλημα, όχι μόνο για ανθρωπιστικά θέματα, αλλά και για τον χειρισμό των προσφύγων, για την επιθετική συμπεριφορά ενάντια στην Ελλάδα, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Αυτή την κοινή γνώμη θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Καλώ τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Χριστοδουλίδη, να δώσουν ένα σχέδιο σε όλους τους Κύπριους της Διασποράς να παρουσιάσουμε στον κόσμο – ένα σχέδιο για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, το οποίο θα περιλαμβάνει τους υδρογονάνθρακες και το τι μπορούμε να προσφέρουμε στην εχθρική Τουρκία, όπως για παράδειγμα ένα αγωγό. Η Ελλάδα και η Κύπρος να προσφέρουν ένα σχέδιο, γιατί αυτή είναι η στιγμή η κυπριακή Κυβέρνηση να προλάβει την Τουρκία με ένα λεπτομερές σχέδιο για εξεύρεση λύσης και να μην αντιδρά απλώς στις τουρκικές ενέργειες. Και το σχέδιο αυτό να δοθεί στα Ηνωμένα Έθνη, στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Ρωσία και σε όλα τα έθνη, και να δίνει κίνητρα στην Τουρκία για να θέλει τη λύση», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Τούτον αναφέρθηκε στο γεγονός ότι φέτος εορτάζουμε τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

«Θέλουμε να δούμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, να δούμε μια επανενωμένη Κύπρο, αλλά η Τουρκία αντί να προσπαθεί για την εξεύρεση μιας λύσης, προβαίνει σε παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε άλλες παράνομες ενέργειες», συμπλήρωσε.

Ως νέοι της Διασποράς, ανέφερε, λειτουργούμε ως γέφυρα μεταφέροντας την κυπριακή ταυτότητα στον υπόλοιπο κόσμο.

Ακολούθως, οι σύνεδροι ενημερώθηκαν για το θέμα της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Στέλιο Χειμώνα και για θέματα της δικής του αρμοδιότητας από τον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη.

Όπως γράφει στην προσωπική του σελίδα στο Twitter ο Υπουργός Άμυνας, «είχα τη χαρά να ενημερώσω μέσω τηλεδιάσκεψης τους Κύπριους της Διασποράς για θέματα αμυντικής διπλωματίας, ασφάλειας και άμυνας στην Αν. Μεσόγειο. Συγχαρητήρια που διατηρείτε ισχυρή τη φωνή του κυπριακού ελληνισμού στον κόσμο».

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Κωνσταντίνος Βλάσης και μέρος του διαδικτυακού πάνελ στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων.

Στη συνέχεια μεταδόθηκαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα από τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Βλάση, την Υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου Ναπίλα Μακράμ, τον Πρόεδρο του Εβραϊκού Συνδέσμου για το Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζοκ και τον Ύπατο Επίτροπο για θέματα Διασποράς της Αρμενίας Ζάρεχ Τζον Σινανιάν.

Ο Έλληνας Υφυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι “ο Ελληνισμός είναι ένας: Οι Ελλαδίτες και Κύπριοι πορεύονται και αγωνίζονται μαζί. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Η ελληνική ταυτότητα, η γλώσσα, οι παραδόσεις και η θρησκεία μας είναι αυτά, που στο πέρασμα των αιώνων, επέτρεψαν την επιβίωση και την πρόοδο του Ελληνισμού σε όλα τα μήκη και πλάτη της Οικουμένης. Είναι αυτά, τα οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε, σήμερα, ως κόρη οφθαλμού για το μέλλον, για τα παιδιά μας”. Και κατέληξε:

«Η ελληνική ταυτότητα, η γλώσσα, οι παραδόσεις και η θρησκεία μας είναι αυτά που στο πέρασμα των αιώνων επέτρεψαν την επιβίωση και την πρόοδο του ελληνισμού σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης. Σήμερα ο ελληνισμός βρίσκεται ενώπιον μιας νέας, μεγάλης δοκιμασίας. Οι προκλήσεις και οι απειλές είναι πολλές και οι στιγμές είναι κρίσιμες. Απαιτείται επαγρύπνηση, ενότητα, ομοψυχία. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα λάθη. Είμαι βέβαιος ότι η ομογένεια θα είναι και πάλι εκεί, θα συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την τη γνήσια και ανιδιοτελή αγάπη της για τη μητέρα πατρίδα», συμπλήρωσε.Η Υπουργός Μετανάστευσης και Αποδήμων Αιγύπτου, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τα συγχαρητήρια της προς την οργανωμένη νεολαία των Αποδήμων της Κύπρου, καθώς και τον κ. Φωτίου για την προσπάθεια του να ενώνει τους νέους της Κύπρου από κάθε μέρος του κόσμου και να αισθάνονται μέλος της χώρας τους.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Nostos» είπε ότι αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της αγαστής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας και Αιγύπτου.

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Επίτροπος για θέματα Διασποράς της Αρμενίας αναφέρθηκε στην ανάγκη για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των λαών και της Διασποράς της Αρμενίας και της Κύπρου, ώστε να χειριστούμε καλύτερα τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα αλλά και στο μέλλον.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σινανιάν υπογράμμισε ότι «οι συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας από την Τουρκία είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, όπως και η βάρβαρη μετατροπή ενός από τα πιο ιερά μέρη της χριστιανοσύνης, της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί, αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να αγνοεί την ιστορική δικαιοσύνη, τις ανθρώπινες αξίες, την πολιτιστική κληρονομιά και τις βασικές αρχές του πολιτισμένου κόσμου».

Ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Συνδέσμου για το Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζοκ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην Τριμερή Σύνοδο που διεξήχθη στην Αθήνα και στο γεγονός ότι παρά τον περιορισμό των δράσεων που αποφασίστηκαν τότε, εξαιτίας της πανδημίας, η συνεργασία – και ιδιαίτερα μεταξύ της νεολαίας της Διασποράς των τριών χωρών – θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σε ενημέρωση για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Στη συνέχεια σύντομες παρεμβάσεις έγιναν από Προέδρους Ομοσπονδιών, ως ακολούθως: Από τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστο Καραολή, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Κυριάκο Παπαστυλιανού, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Αδελφότητας Νοτίου Αφρικής Χαράλαμπο Χατζηφιλίππου, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας Μιχάλης Χριστοδούλου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Υπόλοιπης Αφρικής Νέστορα Νέστορος, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Γιώργος Συλλούρη, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Υπόλοιπης Ευρώπης Ευαγόρα Μαυρομμάτης, την Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καναδά Χριστίνα Αμυγδαλίτη και την Πρόεδρο της Κυπριακής Κοινότητας Λιβάνου Στάλω Χαπίπι.

Ο Επίτροπος Προεδρίας θα προβεί σε ενημέρωση για το θέμα των Αγνοουμένων και για θέματα Διασποράς και οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Πηγή: ΚΥΠΕ