Πρόκληση: Το Barbaros ανοιχτά της Αμμοχώστου

Ανοιχτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros», που απέπλευσε από το λιμάνι των Όλμων (Τασουτσού) αργά το απόγευμα της Τετάρτης. Κινείται με ταχύτητα 4,9 κόμβων εντός κυπριακής ΑΟΖ.

Σε αντίθεση με τη NAVTEX που εξέδωσε για έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία αυτή τη φορά υλοποιεί τις απειλές της και έστειλε το ερευνητικό σκάφος στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αναφέρει το philenews.com.

Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει και βοηθητικό σκάφος, ενώ σύμφωνα με την εκδοθείσα NAVTEX, οι σεισμογραφικές έρευνες στα οικόπεδα 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ θα διαρκέσουν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου εξέδωσε αντι-NAVTEX.

Νέα πρόκληση από Ακάρ: Δικαίωμά μας οι γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Και αυτά ενώ λίγο νωρίτερα επανήλθε στη σκληρή ρητορική και τις προκλήσεις ο Χουλουσί Ακάρ. Υποστήριξε πως «είναι δικαίωμά μας οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό υποστηρίζοντας πως αποτελεί εθνικό ζήτημα της Τουρκίας και στόχος της Άγκυρας είναι να καταστήσει μόνιμη την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή. «Η Κύπρος, οι Κύπριοι είναι αδέλφια μας, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας εκεί», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ στο πλαίσιο της Ημέρας Ένοπλων Δυνάμεων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στην Άγκυρα. Ο Ακάρ πρόσθεσε ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης σε περιοχές που η Τουρκία έχει εξουσιοδότηση στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελούν δικαίωμα της χώρας του και η Άγκυρα χρησιμοποιεί και θα χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα. «Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ με τους αδελφούς μας εκεί, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε το έργο μας σύμφωνα με τα δικαιώματά μας και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Ακόμη, επανέλαβε ότι οποιαδήποτε προτεινόμενη λύση για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την ΤΔΒΚ θα είναι μάταιη και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Πηγή: enikos.gr