Επαναλειτουργία του ΣAE και δημιουργία Ομάδας Πίεσης και Επιρροής

Ο Τομέας Απόδημου Ελληνισμού χαιρετίζει την πρωτοβουλία ομογενειακών φορέων από διαφορετικές ηπείρους να απευθύνουν -με αφορμή και την Γερμανική Προεδρεία- επιστολή προς την Καγκελάριο της Γερμανίας, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Υπουργό των Εξωτερικών της Γερμανίας, με την  οποία  ζητούν από τη Γερμανία και την ΕΕ να επιβάλουν  κυρώσεις στην Τουρκία για την προκλητική της στάση και επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και απέναντι στην Ελλάδα.

Εμείς στο Κίνημά μας  διαχρονικά πιστεύουμε στην δύναμη και τις δυνατότητες της Ομογένειας και τον θετικό ρόλο που μπορεί να έχει στις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις της χώρας  μας.

Ειδικά στα εθνικά θέματα και στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό – και όχι μόνο στα θέματα διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού-, η Ομογένεια δίνει πάντα το παρών.

Αναφέρονται ενδεικτικά οι αγώνες της εναντίον της επταετούς δικτατορίας, η δυναμικές διαδηλώσεις και η  επιτυχία επιβολής του αμερικανικού  εμπάργκο στην Τουρκία το 1974, οι ειρηνικές διαμαρτυρίες για το ζήτημα της Μακεδονίας την δεκαετία του ’90, η αθρόα εθελοντική συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, η συμπαράσταση και οικονομική υποστήριξη σε πολλά επίπεδα την περίοδο της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.

Εμείς τόσο παλαιότερα στο ΠΑΣΟΚ όσο και τώρα στο Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζουμε και ενισχύουμε τη σχέση με τους Έλληνες που ζουν στο Εξωτερικό  οικοδομώντας μεταξύ μας σταθερές γέφυρες συνεργασίας και αλληλοκατανόησης. Επιπλέον, οι  πρωτοβουλίες αυτού του τύπου βρίσκονται σταθερά στην πολιτική ατζέντα του Τομέα.

Αναγνωρίσαμε πολύ νωρίς την προστιθέμενη αξία του Ελληνισμού εκτός συνόρων και την δυναμική που μπορεί να αναπτύξει σε όλα τα επίπεδα γι΄ αυτό και δημιουργήσαμε θεσμούς αποκλειστικά για την Ομογένεια, τους οποίους όμως οι τελευταίες κυβερνήσεις καταργούν έναν προς έναν.

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, όραμα του Αντρέα Παπανδρέου και απαίτηση των Ελλήνων της Διασποράς,  και -μετά από εισήγηση του ΠΑΣΟΚ- συνταγματικά κατοχυρωμένος  θεσμός,  απαξιώθηκε και καταδικάστηκε σε ανυπαρξία από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Το Κέντρο Μελέτης και Ερευνών της Μαύρης Θάλασσας που με επιτυχία έφερε κοντά τους Έλληνες των παρευξείνιων χωρών με την Ελλάδα και αντίστοιχα το εθνικό κέντρο ήρθε ξανά σε επαφή με τις  χώρες που διατηρούμε ιστορικούς δεσμούς αιώνων, δεν υπάρχει πια, γιατόι δεν το ήθελαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα σειρά αποδόμησης έχει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Η κυβέρνηση υποστηρίζει και προτείνει την συγχώνευση της με άλλες Γραμματείες. Επί της ουσίας την ακυρώνει και την καταργεί, υποδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο τον ανύπαρκτο σεβασμό της προς τα εκατομμύρια ομογενών στο Εξωτερικό.

Η πρωτοβουλία των Ομογενειακών Φορέων όλων των ηπείρων να υποστηρίξουν την πατρίδα μας σε αυτή την δυσχερή φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μας φέρνει προ των ευθυνών μας για την Ομογένεια και καλούμε όλα τα κόμματα να πάψουν να  αντιμετωπίζουν είτε επιπόλαια είτε ανταγωνιστικά τους  συμπατριώτες που ζουν εκτός Ελλάδας.

Θέση μας είναι η ενίσχυση των υπαρχόντων θεσμών, όπως είναι η επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και η  δημιουργία Ομάδας Πίεσης και Επιρροής σε κάθε χώρα που ζουν και εργάζονται Έλληνες για το συμφέρον των ίδιων  και του Ελληνισμού γενικότερα.

Η Γραμματέας του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού
Κατερίνα Αυξεντίου