Επιστροφή σε μέτρα περιορισμού!

Η επιστροφή της Ελλάδας στην άνοιξη. Στην εποχή που η χώρα ήταν σε lockdown, όλος ο κόσμος μετρούσε κρούσματα και νεκρούς και η πανδημία του κοροναϊού άλλαζε τις ζωές μας.

Τηρουμένων των αναλογιών η Ελλάδα βρίσκεται εκεί που δεν περίμενε ποτέ ότι θα επιστρέψει. Οι προσδοκίες ότι το καλοκαίρι ο ιός «καίγεται» διαψεύστηκαν. Η δημιουργία ενός κλίματος στην κοινωνία, ότι «εφιάλτης ήταν και πέρασε», έκανε το μεγαλύτερο κακό.

Ο εφησυχασμός των πολιτών, η πλήρης απουσία ατομικής ευθύνης αλλά και η αναγκαστική, λόγω οικονομίας, άρση βασικών μέτρων, οδήγησαν στην κατάσταση που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Ρεκόρ κρουσμάτων για τις τελευταίες εβδομάδες, μετράμε ξανά νεκρούς, η διασπορά του ιού είναι γεγονός, όπως κι ότι βρισκόμαστε πλέον στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ή κατ’ άλλους, δεν πέρασε ποτέ το πρώτο, απλά εμείς πιστεύαμε ότι ξεμπερδέψαμε με τον κοροναϊό.

Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων όλο αυτόν τον καιρό έπεφταν σε ώτα μη ακουόντων. Ακόμη και των κυβερνητικών φορέων.

Οι πιέσεις για άρση των μέτρων ώστε να λειτουργήσει η οικονομία ξανά και να διασωθεί η τουριστική περίοδος, ανάγκασαν την κυβέρνηση να χαλαρώσει.

Η ελληνική κοινωνία, αλλά και άλλοι λαοί όπως βλέπουμε, είδε διαφορετικά αυτή τη χαλάρωση από το κράτος.

Ετσι, αυτό που παρατηρούσαμε από τις αρχές Ιουνίου ήταν μια προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στα προ κοροναϊού επίπεδα. Ξεχνώντας οι πολίτες ότι ο ιός είχε μολύνει χιλιάδες συμπολίτες κι εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και είχε σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Συνωστισμός σε πλατείες και πανηγύρια, χαμός στα μπαράκια, γεμάτες παραλίες, η μάσκα είχε μετατραπεί σε διακοσμητικό στοιχείο.

Ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς τήρηση των αποστάσεων, κρυφά πάρτι ανευθυνότητας στα νησιά, τα μπιτς μπαρ γέμισαν ξανά με κόσμο που γλεντούσε σαν να μην υπήρχε αύριο.

Οι χώροι εργασίας γέμισαν ξανά αλλά με πολύ χαλαρά μέτρα. Με αποστάσεις που δεν τηρούνταν, με αντισηπτικά εξαφανισμένα, με αγκαλιές και φιλιά και με χαιρετισμούς που οι ειδικοί μας έλεγαν να αποφύγουμε.

Ωρα μηδέν

Ακόμη και ο τερματισμός της καθημερινής ενημέρωσης για τον κορονϊό και η εξαφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα κατά κύριο λόγο και του Νίκου Χαρδαλιά κατά δεύτερο, συνέβαλαν στη δημιουργία μιας εικόνας ότι ο ιός δεν υπάρχει πιά και μπορούμε να επιστρέψουμε στην προτεραία κατάσταση.

Δυστυχώς φτάσαμε ξανά στην ώρα μηδέν. Τα 78 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες όπως και οι 3 νεκροί ήταν μια ηχηρή καμπάνα για όλους μας, ειδικά τώρα που όλοι έχουμε καταλάβει ότι το καλοκαίρι δεν  περιορίζει τον κοροναϊό.

Και ειδικά τώρα που οι περισσότεροι Ελληνες ετοιμάζονται για διακοπές, νέα χαλαρότητα και ανάγκη για λίγη ελευθερία που, ωστόσο, είναι πλήρως αντίθετη με τη νέα κανονικότητα και τη νέα εποχή που γέννησε ο κοροναϊός.

Επειδή οι συμβολισμοί είναι ισχυροί, θα έπρεπε να πάρουμε από νωρίτερα τα μηνύματα. Όπως το γεγονός ότι ο Σ. Τσιόδρας εσκεμμένα κυκλοφορούσε ακόμη και σε ανοικτό χώρο με μάσκα θέλοντας να στείλει μήνυμα στην κοιμισμένη κοινωνία.

Όπως ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς φόρεσε για πρώτη φορά μάσκα σε ενημέρωση του κόσμου, δείχνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

Όπως επίσης, κι ότι κάποιοι ήδη μιλάνε για μια υπόγεια κόντρα επιστημόνων και κυβερνητικών στελεχών.

Με τους μεν να επιμένουν εδώ και εβδομάδες ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης και να ζητούν αυστηρά μέτρα, και την κυβέρνηση να φοβάται πως οποιαδήποτε κατάσταση περιορισμού θα έπληττε την οικονομία και θα έφερνε στα… κάγκελα την κοινωνία.

Τώρα η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση μουδιάσματος καθώς αντιλήφθηκε ότι όχι μόνο δεν πέρασε ο κοροναϊός αλλά επανήλθε δυναμικά.

Και φοβάται ο κόσμος ότι το φθινόπωρο θα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηροποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αν αυτά τα μέτρα δεν αποδώσουν και τα κρούσματα καθημερινά ξεπερνούν τα 50, και ταυτόχρονα μετράμε νεκρούς, τότε η κατάσταση για την Ελλάδα θα γίνει δραματική.

Μάσκες παντού

Κι εφόσον γενικό lockdown δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, η μόνη λύση είναι οι περιορισμοί και η εκτεταμένη χρήση μάσκας.

Η χώρα μπαίνει στην εποχή της μάσκας και αυτή θα μας συντροφεύει πλέον, με την ελπίδα να μην υπάρξουν χειρότερες καταστάσεις.

Κι αν οι διακοπές μας γίνουν υπό καθεστώς ιδιαίτερα πιεστικό, αυτό που πρέπει πλέον να περισωθεί είναι η επόμενη ημέρα.

Η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, η απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας, η λειτουργία του κράτους έτσι ώστε να εξυπηρετήσει τους πολίτες.

Κανείς, ωστόσο, δεν αποκλείει και νέα, πιο σκληρά μέτρα.

Όπως καθολική χρήση της μάσκας και σε ανοικτούς χώρους δηλαδή.

Όπως σχολεία με μαθητές να φοράνε μάσκες.

Όπως τοπικά lockdown όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Όπως πολύ σκληρά πρόστιμα για πολίτες και επιχειρήσεις που δεν τηρούν τους κανόνες.

Όπως τέλος και γενική εφαρμογή της τηλε-εργασίας ώστε να μειωθούν οι μετακινήσεις με δημόσια μέσα μεταφοράς.

Ο Αύγουστος που μπήκε θα είναι πολύ δύσκολος. Με διακοπές σε στενό πλαίσιο κινήσεων.

Χωρίς τουρίστες και με χιλιάδες επιχειρήσεις κλειστές. Και με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς δουλειά.

Χωρίς πανηγύρια, με γάμους και βαφτίσεις που έχει μπει πλαφόν. Χωρίς φιλιά κι αγκαλιές αλλά και με απίστευτες δυσκολίες στην καθημερινότητά μας.

Στις συναλλαγές με το κράτος. Στις αγορές μας, στις κοινωνικές συναναστροφές, στους εργασιακούς χώρους.

Από δημοσίευμα του in.gr