Η Φιλική Εταιρεία (για την Αναδιοργάνωση και Ανανέωση της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ)

Πρόσκληση για Αναδιοργάνωση και Ανανέωση

Προς: Την ευρύτερη Ελληνική Παροικία, τα μέλη της ΕΚΜΜ και τον Πρόεδρο και ΔΣ της ΕΚΜΜ

Λίγο πριν γιορτάσουμε την επέτειο των 200 χρόνων από την αναγέννηση του Ελληνικού Έθνους, η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ (ΕΚΜΜ) αντιμετωπίζει μια ισχυρή κρίση εμπιστοσύνης προς αυτήν συγχρόνως με άλλα προβλήματα. Όπως το Ελληνικό Έθνος αναγεννήθηκε πριν 200 χρόνια αρχής γενομένης με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, ίσως είναι ώρα να δημιουργήσουμε μια νέα Φιλική Εταιρεία για την αναγέννηση της ΕΚΜΜ, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα από μια θεμελιώδη αναδιοργάνωση και ανανέωση.

Για πάρα πολλά χρόνια η ΕΚΜΜ ενεργεί με τρόπους που έχουν αποξενώσει έναν σημαντικό αριθμό συμπαροίκων, βρίσκεται συνεχώς στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής και δεν προσφέρει επί της ουσίας κάποιο όραμα για το μέλλον στις νεότερες γενιές της παροικίας μας. Όλο και περισσότερα μέλη της παροικίας μας αδυνατούν να βρουν λόγους υποστήριξης αυτής της ναυαρχίδας του Ελληνισμού στο Κεμπέκ και γενικότερα στον Καναδά που οφείλει να είναι η ΕΚΜΜ. Οι υπαίτιοι για αυτό δεν είναι μόνο οι ευρισκόμενοι στην εξουσία κατά την διάρκεια των χρόνων και θα ήταν λανθασμένη κίνηση να αναζητήσουμε απλώς την απομάκρυνση όσων κατέχουν κάποιο διοικητικό αξίωμα. Το κυρίως πρόβλημα βρίσκεται στην διάρθρωση και δομή της ΕΚΜΜ.

Η ΕΚΜΜ χρήζει μείζονας αναδιοργάνωσης προκειμένου να θεωρηθεί ένα αξιόπιστο ίδρυμα με σκοπό την προώθηση και την πρόοδο της Ελληνικής παροικίας του Μόντρεαλ γενικότερα. Η πολιτιστική μας κληρονομιά, η θρησκευτική μας κληρονομιά, οι παραδόσεις μας και κυρίως οι αξίες του Ελληνισμού πρέπει να γίνουν εφαλτήριο για την υγιή ενσωμάτωση του Ελληνισμού στην ευρύτερη κοινωνία του Κεμπέκ και του Καναδά.

Η παροικία μας αυτή την στιγμή δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες της στο έπακρο και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Την περασμένη εβδομάδα είχα την ευκαιρία να συναντήσω και να συνομιλήσω με τα ιδρυτικά μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Η σοβαρότητα, η αφοσίωση και ο ενθουσιασμός για τον στόχο μας, καθώς και το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα της παροικίας μας, με παρακίνησε να αφιερώσω τον χρόνο και τις προσπάθειες μου για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Τα ονόματα των συμμετεχόντων στην Φιλική Εταιρεία θα δοθούν στην δημοσιότητα μαζί με τα ονόματα όλων όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην προσπάθειά μας. Περιμένω και ευελπιστώ ακόμη περισσότεροι να ενωθούν μαζί μας τις ερχόμενες εβδομάδες.

Η Φιλική Εταιρεία επιθυμεί να δημιουργήσει ένα κίνημα αλλαγή συγκεντρώνοντας συμπαροίκους από όλα τα τμήματα και στρώματα της παροικίας μας. Από τις πρώτες ελληνικές οικογένειες που δημιούργησαν την Ελληνική Κοινότητα Μόντρεαλ, όπως ονομαζόταν τότε, μέχρι και τους νεοαφιχθέντες λόγω οικονομικής κρίσης Έλληνες και όλους όσοι βρίσκονται ενδιάμεσα.

Ο σκοπός της Φιλικής Εταιρείας είναι να ενώσει όσους συνειδητοποιούν την ανάγκη για διαρθρωτικές και δομικές αλλαγές στην ΕΚΜΜ και συμφωνούν σε μια Κοινή Πλατφόρμα στηριζόμενη στις εξής αρχές:

Αποκέντρωση,
Επαγγελματικοποίηση της διοίκησης,
Διαφάνεια και Συμμετοχή

Οι υπηρεσίες που η ΕΚΜΜ προσφέρει οφείλουν να βρίσκονται στα χέρια αυτών που πραγματικά ενδιαφέρονται και εργάζονται για την επιτυχία τους, η διοίκηση της οφείλει να βρίσκεται στα χέρια αξιόπιστου και επαγγελματικού προσωπικού, με ένα εθελοντικό Διοικητικό Συμβούλιο που θέτει στόχους και προτεραιότητες και εργάζεται για να παρακινεί τα μέλη της ΕΚΜΜ να συμμετέχουν σε αυτήν.

Μια Προκαταρκτική Κοινή Πλατφόρμα η οποία επεξεργάζεται αυτές τις αρχές αποτελεί επί του παρόντος την βάση επί της οποίας διεξάγονται οι συζητήσεις των μελών της Φιλικής Εταιρείας για την δημιουργία της τελικής εκδοχής αυτής εντός των ερχόμενων εβδομάδων.

Η τελική εκδοχή αυτής θα χρησιμοποιηθεί ως το ευρύτερο πλαίσιο για την αναθεώρηση των εσωτερικών κανονισμών της ΕΚΜΜ η οποία κρίνεται απαραίτητη για μακροπρόθεσμες και ουσιαστικές αλλαγές.

Η Φιλική Εταιρεία δεν αποτελεί κάποια πολιτικού ενδιαφέροντος ομάδα με στόχο να αναλάβει την διοίκηση της ΕΚΜΜ.
Στόχος μας είναι να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπαροίκους.
Η ομάδα μας είναι ανοιχτή και καλωσορίζει όλους όσοι ασπάζονται τις αρχές της Κοινής Πλατφόρμας συμπεριλαμβανόμενων των μελών της παρούσας διοίκησης της ΕΚΜΜ.
Αποτελεί ιδιαίτερη επιθυμία μας η παρούσα διοίκηση της ΕΚΜΜ να ασπαστεί τις βασικές αρχές της Κοινής μας Πλατφόρμας και να τις υιοθετήσει.

Θα καλωσορίζαμε μια επίσημη εντολή εκ του Προέδρου και του ΔΣ της ΕΚΜΜ προς την Φιλική Εταιρεία να καταθέσουμε τις ζωτικής σημασίας αλλαγές των εσωτερικών κανονισμών πριν το τέλος 2021.

Αυτός είναι, κατά την γνώμη μας, ο επιθυμητός τρόπος να συμμετέχουμε, ως παροικία της διασποράς, στον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και να διασφαλίσουμε την παρουσία και πρόοδο του Ελληνισμού για τα επόμενα εκατό χρόνια.

Χρήστος Σύρρος
23 Ιουλίου 2020.