Τεχνάσματα του Τραμπ για τις εκλογές

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Όσο οι αμερικανικές εκλογές πλησιάζουν (3 Νοεμβρίου 2020) τόσο οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκεται σε διαρκώς και μεγαλύτερη απόσταση πίσω από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, τον Τζο Μπάιντεν. Και όσο η μεταξύ των δύο πολιτικών αντιπάλων διαφορά αυξάνει, τόσο  ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαπολύει επιθέσεις, απειλές, ακόμη, και faκe news, σε μια προσπάθεια να κάμψει το φρόνημα των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, να εμψυχώσει τους Ρεπουμπλικάνους και να μικρύνει –ελπίζει- τη διαφορά που τον χωρίζει από τον αντίπαλό του.

Χαρακτηριστικό του «πολιτικού πανικού» που δείχνει να καταλαμβάνει τον Αμερικανό Πρόεδρο,  είναι το γεγονός ότι  αφενός διόρισε νέο διευθυντή στην προεκλογική του εκστρατεία, τον Μπιλ Στέπιεν, σε αντικατάσταση του Μπραντ Παρσκέιλ και, αφετέρου, ότι  τις τελευταίες μέρες έχει  ανασύρει από τη φαρέτρα του βέλη εκφοβισμού των ψηφοφόρων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως επιχειρηθεί  κάποιου είδους νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος με τις επιστολικές ψήφους ή ότι ο ίδιος θα αναβάλει τις εκλογές, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Κοροναϊού.

Οικονομική «απειλή»

Μία άλλη, οικονομική αυτή, «απειλή» αφορά στην διοχετευθείσα από το επιτελείο των Ρεπουμπλικανών «είδηση» ότι στη δεύτερη δόση του βοηθήματος Τράμπ –για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Κοροναϊόυ- θα μπουν κάποια κριτήρια, μεταξύ των οποίων θα αποκλείουν την λήψη του βοηθήματος από αυτούς που δεν θα έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους κάποιας Πολιτείας των ΗΠΑ για τις εκλογές του 2020 και, μάλιστα, δεν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος!

Όπως πληροφορούν τους Αμερικανούς πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα, οι Republicans Overseas (Hellenic Chapter) «…από τις πληροφορίες που έχουμε από τα εμπιστευτικά νέα που τα κομματικά στελέχη μας στην Ουάσιγκτον μας  στέλνουν, η δεύτερη δόση θα δοθεί περίπου τον Οκτώβριο και θα απευθύνεται κυρίως σε Αμερικανούς πολίτες χαμηλών και μηδενικών εισοδημάτων. Όπως και η πρώτη δόση θα δίνεται με βάση την φορολογική δήλωση των ετών 2018 και 2019 ή την δήλωση μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης, γνωστότερη ως Free-filers την οποία δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας έχουν συμπληρώσει και στείλει».

Και η ανακοίνωση των Republicans συνεχίζει: «Προβαίνουμε σε αυτήν την ανακοίνωση για την διασφάλιση της πληρωμής προς εσάς της δεύτερης δόσης του ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ TRUMP (…)  αν αμελήσετε την εγγραφή σας ως ψηφοφόροι, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε απολύτως τίποτα για να σας βοηθήσουμε και θα χαθούν οριστικά τα χρήματα της δεύτερης δόσης για εσάς»!

Προεκλογικά τεχνάσματα
Όλα αυτά είναι προεκλογικά τεχνάσματα προερχόμενα  από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και το εκλογικό του επιτελείο, προκειμένου να εκφοβίσουν τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους και, ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του Τζο Μπάιντεν που βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ  και θα κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου. Η οποία επιστολική ψήφος ενδέχεται λόγω Κοροναϊού να αποκτήσει μεγαλύτερο εύρος στις εκλογές αυτές, επεκτεινόμενη και σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ (Michigan και Nevada).

Έτσι ο Ντόναλντ Τράμπ άρχισε ήδη να δημοσιοποιεί τους «φόβους» του,  ότι η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα καθυστερήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Εδώ εισέρχεται το σενάριο της αναβολής των εκλογών, λόγω της Πανδημίας.

Βέβαια στην αμερικανική πρακτική, μέχρι τώρα οι εκλογές έχουν αναβληθεί μόνον σε έκτακτες περιπτώσεις και μόνο σε τοπικό επίπεδο ή  για ορισμένες Πολιτείες, όχι σε εθνικό – Ομοσπονδιακό επίπεδο.  Για να γίνει σε Ομοσπονδιακό επίπεδο αναβολή των εκλογών θα πρέπει να ψηφίσει σχετικά η Γερουσία, όπου, όμως την πλειοψηφία έχουν οι Δημοκρατικοί. Δύσκολα, μπορεί κανείς να φανταστεί, , όμως, ότι οι Δημοκρατικοί θα συμφωνούσαν σε αυτό. Ωστόσο δεν είναι μόνο οι Δημοκρατικοί στους οποίους δεν άρεσε το “σχέδιο” αναβολής. Το απέρριψαν και οι Ρεπουμπλικάνοι! Έτσι, ο Πρόεδρος Τραμπ αφού άφησε πρώτα να διαρρεύσει  η σχετική πληροφορία περί πιθανής αναβολής, ώστε να «τσιμπήσουν» ορισμένοι ψηφοφόροι- έσπευσε στη συνέχεια να «ανασκευάσει» την «πληροφορία» χαρακτηρίζοντάς την ως “μία ιδέα”, όπως είπε  ο Μίντοους στην εκπομπή “Face the Nation”. Συγχρόνως, όμως, ο  Τραμπ,  εκτόξευσε και μία ανακρίβεια: «δεν θέλω αναβολή των εκλογών αλλά ανησυχώ για τις επιστολικές ψήφους και τη νοθεία»…

«Θέλω να γίνουν εκλογές και να έχουμε αποτέλεσμα», είπε, όμως, πρόσθεσε,  «δεν θέλω να αναγκαστούμε να περιμένουμε τρεις μήνες και μετά να μάθουμε ότι λείπουν ψηφοδέλτια και ότι οι εκλογές δεν σημαίνουν τίποτα».

Το κεντρικό επιχείρημα του Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι ο κίνδυνος νοθείας των αποτελεσμάτων είναι πολύ μεγάλος. Αλλά πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό; “Δεν είναι” απαντά ο Τσαρλς Στιούαρτ, ιδρυτής και διευθυντής του Election Data and Science Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης. “Πρακτικά είναι ανύπαρκτος. Τα ψηφοδέλτια πρέπει να εκτυπωθούν σε ειδικό χαρτί και όλες οι υπογραφές συγκρίνονται. Αλλά και η φήμη ότι μέχρι σήμερα η καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου γινόταν μόνο, όταν το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν οριακό, δεν ισχύει” τονίζει ο Στιούαρτ, “Όλες οι ψήφοι καταμετρώνται, ανεξαρτήτως του ποια μορφή έχουν”.

Εξάλλου, πρέπει να σημειωθεί ότι έγκυρες μελέτες αμερικανικών κέντρων έχουν δείξει πως η ψηφοφορία με επιστολική ψήφο δεν ωφέλησε ιδιαίτερα ούτε το ένα κόμμα ούτε το άλλο στις ΗΠΑ.

Υποστηρίζοντας τα περί «νοθείας» ο Τραμπ απέφυγε σκοπίμως να γίνει συγκεκριμένος, αρκούμενος σε κάποια δημοσιεύματα στον Τύπο, γεγονός που επέσυρε την έντονη αντίδραση των Δημοκρατικών. Με τον Τζο Μπάιντεν  να αφήνει αιχμές κατά του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα προσπαθήσει να αναβάλει τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Μια άλλη, εν εξελίξει, «στρατηγική» του επιτελείου Τραμπ, είναι ο εκφοβισμός των Αμερικανών πως δήθεν εάν κερδίσουν τις εκλογές οι Δημοκρατικοί με τον Τζον Μπάιντεν, θα ξεριζώσουν και να κατεδαφίσουν όλες τις αμερικανικές αξίες! Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίξει ότι οι Δημοκρατικοί και προσωπικά ο Τζο Μπάιντεν θα απαγορεύσουν την εκτροφή βοοειδών, στο πλαίσιο κάποιου υποτιθέμενου προγράμματός της αντιπολίτευσης για την περιβαλλοντική προστασία. Προέβλεψε ακόμη, κάτι που έθεσε ως εάν να επρόκειτο για απειλή, ότι ο Μπάιντεν θα επανεντάξει τη χώρα στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ στις αρχές της θητείας του.

Παρά τις «τσιριμόνιες» αυτές του Αμερικανού Προέδρου, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε πολιτείες-κλειδιά, ο Μπάιντεν προηγείται πολύ, όμως αρκετοί πολιτικολόγοι επιμένουν να θυμίζουν πως ακόμη είναι πολύ νωρίς και η μάχη ενδέχεται να αποδειχθεί πολύ πιο αμφίρροπη.

Τα ψηφοδέλτια

Εκείνο που έχει σημασία και στο οποίο στοχεύουν οι προσπάθειες των Δημοκρατικών ψηφοφόρων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που θα ψηφίσουν επιστολικά, είναι το πως κάποιος μπορεί να προμηθευτεί ψηφοδέλτιο για να ψηφίσει τον υποψήφιο Πρόεδρο της επιλογής του.

Σε σχετική αναγγελία που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους του εξωτερικού, δίδονται έγκυρες συμβουλές από την Αμερικανική Πρεσβεία.

Όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα εξής:

«Εάν ζείς στην Ελλάδα και προτίθεσαι να ψηφίσεις με επιστολική ψήφο, τότε τα βήματα είναι:

Πρώτο βήμα, συμπληρώνεις και στέλνεις το Federal Post Card Application (FPCA). [Εφαρμογή ομοσπονδιακής ταχυδρομικής κάρτας].

Δεύτερο βήμα,  Επιλέξτε να λάβετε τo ψηφοδέλτιό σας μέσω email όταν συμπληρώνετε το FPCA (το επιτρέπουν όλες οι πολιτείες). Στείλτε e-mail στο FPCA σας (Μπορείτε να δείτε εάν το επιτρέπει η Πολιτεία σας αφού το συμπληρώσετε).

Δείτε αν μπορείτε να στείλετε το ψηφοδέλτιο σας ηλεκτρονικά όταν ψηφίσετε.

Επίσης, μπορείτε να ψηφίσετε με το εφεδρικό ψηφοδέλτιο εάν δεν λάβετε κανονικό ψηφοδέλτιο εγκαίρως για να το στείλετε ξανά πριν από τις εκλογές. Η χρήση της εφεδρικής ψηφοφορίας είναι εύκολη. Απλώς ακολουθείτε πέντε απλά βήματα (περιγράφονται).

Για περισσότερες πληροφορίες regarding absentee voting:

https://gr.usembassy.gov/u-s-citizen-services/voting/

Learn more at the Federal Voting Assistance Program’s (FVAP) website at

https://www.fvap.gov/

Watch the video “How to Vote Absentee When You’re a U.S. Citizen Abroad” at https://www.youtube.com/watch?v=lYuAtabMAys&t=2s.  

*  Receive voter alert emails for your state: https://public.govdelivery.com/accounts/USFVAP/subscribers/new?fbclid=IwAR2trQKRb7In209eFENwapYdMxez57rEt8BosiNnraFY_1r6s5yeTLkSNnM

Assistance:

U.S. Embassy Athens

+(30) 210-721-2951

AthensAmericanCitizenServices@state.gov

https://gr.usembassy.gov

U.S. Consulate General Thessaloniki

+(30) 2310-376-300

State Department – Consular Affairs

(888) 407-4747 or (202) 501-4444

Greece Country Information

Enroll in the Smart Traveler Enrollment Program (STEP) to receive security updates

 

PHP: Με πληροφορίες από διάφορες πηγές.