Και με τη “βούλα” η συγχώνευση, δυστυχώς…

ΓΝΩΜΗ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο μίνι, ας πούμε ανασχηματισμός, της Κυβέρνησης, έκρυβε και μία «έκπληξη» ως προς τον Απόδημο Ελληνισμό. Τη συγχώνευση της Δημόσιας Διπλωματίας με την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού! Αυτό παρά το γεγονός ότι  ο Εσωτερικός κανονισμός του Υπουργείου Εξωτερικών  ο οποίος, -ως γνωστόν από την αρθρογραφία της Panhellenic post–  προβλέπει τη συγχώνευση αυτή, δεν έχει ακόμη ανέβει στη δημόσια Διαβούλευση (open.gov), ούτε και έχει ψηφισθεί από τη Βουλή!

Έτσι , ο μέχρι χθες Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, παραμένει στο πόστο του, αναλαμβάνοντας, όμως, και  καθήκοντα  Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας με αρμοδιότητα Προξενεία και Θρησκευτικές υποθέσεις.  Για να το θέσουμε ορθότερα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού. Κάτι που ισοδυναμεί μεν με αναβάθμιση του κ. Χρυσουλάκη, αλλά με υποβάθμιση του Απόδημου Ελληνισμού, στα δικά μας, τουλάχιστον, κριτήρια.

Δυστυχώς, το σχέδιο του Μαξίμου και του Υπουργείου Εξωτερικών, να συγχωνεύσουν τον Απόδημο ελληνισμό με την Δημόσια Διπλωματία, τα Προξενεία και τις Θρησκευτικές υποθέσεις, επιβάλλεται εκ των  άνω, και άτυπα, γεγονός που σηματοδότησε και η γνωστή πρόσφατη απαντητική επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς τους εκπροσώπους των ακολούθων Οργανώσεων:  Παγκόσμιο συμβούλιο Ηπειρωτων εξωτερικού, Παγκόσμια συνομοσπονδια Θεσσαλών «Ο Ασκληπιος», Ομοσπονδια  θρακικών συλλόγων Ευρώπης,  Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών , Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Μακεδονικών Οργανώσεων,  Διεθνής συνομοσπονδία Ποντίων. Και στην οποία απάντησή του ο κ. Δένδιας, δίχως να σχολιάσει το αίτημα των ομογενειακών αυτών οργανώσεων να μην προχωρήσει η συγχώνευση και να μην υποβαθμιστεί ο Απόδημος ελληνισμός, προσπάθησε να υποστηρίξει ότι αντιθέτως δια της συγχωνεύσεως, αναβαθμίζεται!..

Ήδη ο νέος επίσημος τίτλος «Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού» βάζει τα πράγματα στη  “σωστή” τους «θέση» και αποσαφηνίζει  την ιεραρχία…  ώστε κανείς να μην μπορεί πλέον να κρυφτεί!