Ξεκίνησαν ξανά τα έργα στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σημείου Μηδέν

Νέα Υόρκη.- Το ξεκίνημα για την ολοκλήρωση της ανέγερσης της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο σημείο “μηδέν” ξεκίνησαν χθες Δευτέρα 3 Αυγούστου. «Πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια, ο Άγιος Νικόλαος έπεσε, μαζί με χιλιάδες συνανθρώπους μας που χάθηκαν στις στάχτες της 11ης Σεπτεμβρίου και αμέτρητους άλλους που τραυματίστηκαν στο σώμα, την καρδιά και την ψυχή, από μια βάναυση ενέργεια μίσους και τρόμου. Δεν μπορούμε, δεν πρέπει και οφείλουμε να μην επιτρέψουμε αυτό να μείνει έτσι. Θα ανοίξουμε τον Ι.Ν. και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου ως ένα σύμβολο αγάπης, όχι μίσους. Ένα σύμβολο συμφιλίωσης, όχι προκατάληψης · και ένα σύμβολο των ιδανικών που ενυπάρχουν σε αυτό το μεγάλο αμερικανικό έθνος, όπου η θρησκευτική ελευθερία και η ελευθερία της συνείδησης δεν αποκλείει ποτέ, αλλά αγκαλιάζει μόνο». τόνισε κατά την σχετική τελετή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Από την πλευρά του, ο Κυβερνήτης Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ο οποίος υπήρξε ιδιαίτερα συνεργάσιμος με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την υλοποίηση και την διάσωση – στην συνέχεια – του έργου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει αντίκτυπο όχι μόνο για τους ελληνορθόδοξους και τους κατοίκους της Νέας Υόρκης, αλλά για σύσσωμο τον Αμερικανικό λαό, τονίζοντας ότι θα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο.

«Ενόψει της τραγωδίας και της καταστροφής της 11ης Σεπτεμβρίου, η κοινότητα του Αγίου Νικολάου κυριολεκτικά κράτησε το έδαφος απέναντι σε μια αδιανόητη τραγωδία που ήταν εμπνευσμένη από το μίσος, στηριζόμενη αντ’ αυτού στην δύναμη και την αγάπη, για να αποκαταστήσει ό,τι είχε χαθεί, αλλά και να δημιουργήσει ένα σύμβολο πίστης και ανεκτικότητας», είπε ο κ. Κουόμο, ο οποίος, στην συνέχεια, προσάρμοσε το μήνυμά του προς τους κατοίκους της Νέας Υόρκης.

«Στη Νέα Υόρκη, γνωρίζουμε, από την εμπειρία μας, ότι η ανοικοδόμηση μετά από μια κρίση σημαίνει πολλά περισσότερα από το να επανατοποθετούμε τούβλα και τσιμέντο ή να αναζωογονούμε την οικονομία μας. Απαιτεί επίσης να θεραπεύσουμε το πνεύμα, που έχει πληγεί. Αυτή η εκκλησία βοηθάει να επιτύχουμε αυτήν την θεραπεία, θα είναι ένα εθνικό προσκύνημα, που αναδύεται σε ένα μέρος ιερό από το μαρτύριο που έλαβε χώρα εδώ και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο ότι η Νέα Υόρκη είναι μια πολιτεία που γίνεται ισχυρότερη από την ανοχή και τον σεβασμό του ενός απέναντι στον άλλον», ήταν τα λόγια του κ. Κουόμο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Λιμενικής Αρχής (Port Authority), Ρικ Κόττον (Rick Cotton), ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το έργο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και τους Φίλους του Αγίου Νικολάου, κάνοντας λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο για το Μανχάτταν.

«Ο νέος Ιερός Ναός και το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου θα είναι μια πηγή έμπνευσης και ειρήνης, βοηθώντας, παράλληλα, στην διάδοση της ιστορικής συμβολής της ελληνορθόδοξης κοινότητας σε όλους όσοι τον επισκέπτονται και προσεύχονται», τόνισε ο κ. Κόττον.

Τέλος, ο πρόεδρος της Λιμενικής Αρχής, Κέβιν Ο΄Τουλ (Kevin J. O’ Toole) στάθηκε στην συμβολική αξία της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου.