Χάος στη Βηρυτό πολύνεκρες εκρήξεις

Ισχυρή έκρηξη, τόσο που ακούστηκε μέχρι και την Κύπρο, σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βηρυτό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ελικόπτερα που βοηθούν στην κατάσβεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε μετά την έκρηξη.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού χαρακτήρισε την έκρηξη «εθνική καταστροφή, παρόμοια με τη Χιροσίμα».

Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε μια αποθήκη πυροτεχνημάτων, κοντά στην οποία βρισκόταν μια άλλη όπου φυλάσσονταν φιάλες υγραερίου.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν εικόνες από ανθρώπους εγκλωβισμένους κάτω από συντρίμμια. Κάποιοι ήταν καλυμμένοι με αίμα.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί τι προκάλεσε τις εκρήξεις.

Ελλάδα και Κύπρος έτοιμες να στείλουν βοήθεια

Έτοιμες να συνδράμουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα τις Αρχές του Λιβάνου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής έκρηξης στη Βηρυτό δηλώνουν Αθήνα και Λευκωσία.

Ειδικότερα, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνει πως «παρακολουθούμε την εξέλιξη και έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας εκφράζοντας την ετοιμότητά μας».

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη, εκφράζει στην κυβέρνηση του Λιβάνου και η Λευκωσία.

«Επικοινωνήσαμε ήδη με την κυβέρνηση του Λιβάνου εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη» γράφει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σημειώνεται ότι εκκωφαντικός θόρυβος αναστάτωσε πολλές περιοχές της Κύπρου, ο οποίος φέρεται να προήλθε από το ωστικό κύμα που προκάλεσε η ισχυρότατη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Δεκάδες νεκροί

Ο Λίβανος τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ύστερα από την τεράστια έκρηξη που έλαβε χώρα, πιθανώς σε αποθήκες με πυρομαχικά ή βεγγαλικά στο λιμάνι της Βηρυτού και ισοπέδωσε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

Το ωστικό κύμα είχε μεγάλη ακτίνα, άνω των 15 χιλιομέτρων, ενώ ακαριαίο θάνατο βρήκαν δεκάδες άνθρωποι. Ηδη, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο βίντεο με υλικό τα οποία δείχνουν διάσπαρτα πτώματα να κείτονται στα συντρίμμια της πόλης, ενώ πολλά εξ αυτών ήταν διαμελισμένα.