Συμφωνία με Κάϊρο για ΑΟΖ, Δηλώσεις

Έπειτα από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ενός μηνός, η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμφώνησαν οριστικά σε – μερική – οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους κατά τη διάρκεια της μυστικής επίσκεψης – αστραπή την οποία πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 6 Αυγούστου, στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας.

Τον έλληνα υπουργό συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη, Άγγελο Αθανασόπουλο, οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Καΐρου είχαν επανεκκινήσει δυναμικά από την προηγούμενη επίσκεψη του κ. Δένδια στην Αίγυπτο και τις εκτενείς συνομιλίες του με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ αλ – Σούκρι, η οποία είχε ακολουθήσει την υπογραφή της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία στις αρχές Ιουνίου.

Είχε ακολουθήσει νέα συνάντηση εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα και στη συνέχεια είχε υπάρξει ανταλλαγή εγγράφων και χαρτών. Η ελληνική πλευρά ανέμενε την αιγυπτιακή απάντηση που έφθασε τις προηγούμενες ημέρες και έτσι προέκυψε η νέα επίσκεψη Δένδια.

Αν και οι συνομιλίες έχουν λάβει χώρα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους (δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) με το όριο του 28ου μεσημβρινού να αποτελεί το σημείο – κλειδί για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Η ύπαρξη του Μνημονίου Συναντίληψης Άγκυρας – Τρίπολης έχει επιδράσει καταλυτικά στην ελληνική σκέψη σε σχέση με προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων.

Η τελετή της υπογραφής

Τη συμφωνία υπογράφουν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ: «Μέρος της τελετής υπογραφής συμφωνίας για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Δημοκρατίας της Ελλάδας», ενώ ανήρτησε και σχετικές φωτογραφίες.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΕΝΔΙΑ

Η υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών της Ελλάδας σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και οι σχέσεις Αθήνας – Καίρου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών, τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ιστορική σημειώνοντας ότι η συμφωνία είναι σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, που σέβεται τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας αλλά και τις σχέσεις καλής γειτονιάς.

«Είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης της μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης. Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να κινείται με αποφασιστικότητα και στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες, πάντοτε όμως στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Κάλεσε όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί, να ακολουθήσει το παράδειγμα της σημερινής συμφωνίας και της αντίστοιχης με την Ιταλία.

Σούκρι: Θα μεγιστοποιηθεί η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων στην ΑΟΖ

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι τόνισε ότι «η συμφωνία αυτή επιτρέπει και στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, ιδιαίτερα των ελπιδοφόρων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Η Τουρκία

Έκδηλος είναι ο εκνευρισμός της Τουρκίας μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, με την οποία ουσιαστικά ακυρώνεται το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η Άγκυρα, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, θεωρεί ανύπαρκτη τη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα, επισημαίνει πως «θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι».

Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στην συγκεκριμένη περιοχή, όπου Ελλάδα και Αίγυπτος επιχειρούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Λιβύης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.  Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι.

Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. Χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Δικοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης.

Η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».