”Η τουρκική γαλάζια πατρίδα”

Ο Σωτήρης Δελής.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΕΛΗΣ*

ΑΝΑΛΥΣΗ

Η ΕΕ όχι μόνον δεν επιθυμεί αλλά είναι και ανίκανη να αντιμετωπίσει μια μιλιταριστική και ισλαμιστική Τουρκία.

Θεωρώ ότι η μεταμόρφωση της Αγίας του Θεού Σοφίας σε τζαμί, από Μουσείο παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι ο πυρήνας του μηνύματος του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, προς της παγκόσμια Κοινότητα. Σε αγαστή, μάλιστα, συνεργασία με τον φανατικό αρχηγό των Τούρκων εθνικιστών και Γκρίζων Λύκων, του κόμματος ΜΗΡ, Devlet Baçheli.

Το μήνυμα είναι ότι χτίζεται μια ”καινούργια Τουρκία” σε μιλιταριστική και ισλαμιστική βάση,  δυο χρόνια πριν τα 100-χρόνια της Τουρκικής Κεμαλικής Δημοκρατίας το 2023, και όχι μόνο. Η εποχή Κεμάλ βλέπει το τέλος της.

Η εξέλιξη της Τουρκίας,  από δημοκρατική χώρα στην σημερινή μορφή παροξυσμού και στρατοκρατίας, άρχισε στις 15 Ιουλίου 2016 με το «στρατιωτικό κίνημα».  Την στημένη αυτή παρωδία,  άσχετα εάν σε αυτό συμμετείχε το περίπου 7% των ΕΔ της Τουρκίας.

Το δημόσιο παραμύθι ήταν ότι ο αυτοεξόριστος Fethulla Gulan και οι οπαδοί του ήταν η καρδιά όλων των προβλημάτων της Τουρκίας.  Στο βωμό του παραμυθιού αυτού, 130 χιλιάδες Τούρκοι που απασχολούντο στην κρατική μηχανή της χώρας, κυνηγήθηκαν ανελέητα. Στοιχεία από την Human Rights Watch αναφέρουν ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι που στην κυριολεξία σαπίζουν στις φυλακές του Ερντογαν,  και της κλίκας του ανέρχονται σε 50 χιλιάδες!

Εκείνο, όμως, που οι διεθνείς θεσμικοί παίχτες, ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ δεν θέλουν να εννοήσουν, είναι τα μελλοντικά σχέδια του καινούργιου Σουλτάνου.

Όπως επί δημοκρατίας της Βαϊμάρης χρησιμοποιήθηκε η έκφραση die Dolchstofflegenden που οδήγησε τους ναζιστές του Χίτλερ στην εξουσία, με το διήγημα γύρω από την συνθήκη των Βερσαλλιών του 1919 και το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου,  έτσι και η ρητορική του Ερντογαν, οπ οποίος στις 24 Ιουλίου 1923  προπαγάνδισε την αναστολή των όρων της Λωζάννης, επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει την Ειρήνη στην Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια μέρα δηλαδή που ο Ερντογάν με την αγαστή βοήθεια των παντουρκιστών, Γκρίζων Λύκων -και κάθε καρυδιάς ισλαμικό καρύδι-  μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Αλλά τα σχέδια του τουρκικού ιμπεριαλισμού δεν σταματούν εδώ.

Μετά από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Τούρκων στο ιρακικό Κουρδιστάν σειρά είχε η Συρία. Στις δυο αυτές χώρες, η Τουρκία διατηρεί πλέον βάσεις.  Προσωπικά, όμως, εκτιμώ ότι το ”διαμάντι” στον τουρκικό επεκτατισμό αποτελεί η πολυπαθής, αλλά πάντα πλούσια σε πετρέλαια, Λιβύη.

Το τουρκικό δόγμα που μεταφράζεται σε ”γαλάζια πατρίδα” είναι η δια των όπλων υπέροχη της Τουρκίας σε μεγάλο τμήμα της Μεσογείου, ολόκληρο το Αιγαίο και την Μαύρη θάλασσα.

Σιγα-σιγά ο Ερντογκαν τελειώνει το έργο (του στην Ελλάδα γεννημένου) Mustafa Kemal και ανοίγει το κεφάλαιο Missak i-Milli που απαιτεί την ανάκτηση εδαφών από τους γείτονες της Τουρκίας στα νότια και δυτικά σύνορα της χώρας.

Για τους παραπάνω λόγους και αιτίες βλέπουμε και μπορούμε να εξηγούμε τις εχθρικές κινήσεις της Τουρκίας ενάντια στην Ελλάδα και την Κύπρο,  που είναι η σπονδυλική στήλη της δημοκρατίας και της ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου.

Η ιστορία μας διδάσκει και μας προειδοποιεί. Ο παραλληλισμός μεταξύ Χιτλερ και Ερντογάν, συνθήκες Βερσαλλιών και Λωζάννης, στέλνουν καθαρά μηνύματα ανησυχίας που η Ang. Merkel, Boris Johnsson, Ursula Von der Leyen, Donald Trump και NATO αδυνατούν και εθελοτυφλούν εδώ και καιρό να καταλάβουν.

Και ενώ η Τουρκία έχει μεταβληθεί σε μια τεράστια ανοιχτή φυλακή, όπως καταγγέλλει ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Kemal Kiliçdaroglou, οι δημοκρατικοί εκπρόσωποι της Δύσης είναι σε περίοδο νάρκης και αφασίας.

Η εξήγηση που δίνουν πολλοί αναλυτές στην παράξενη αυτή στάση είναι ότι οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής μας προτιμούν την Τουρκία του Ερντογάν παρά αυτούς που θα τον αντικαταστήσουν. Αυτά είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι συμπεριφορές των Δυνατών που βλέπουν την δημοσιότητα. Το τι γίνεται πίσω από το ”παραβάν” ένας Θεός γνωρίζει!

Με αλλά λόγια οι δυτικές δημοκρατίες έχουν ”πετάξει την πετσέτα στο ρινγκ” και έχουν στην κυριολεξία αφήσει Ελλάδα και Κύπρο να βγάλουν ”τα κάστανα από την φωτιά”.

Αυτό θα πρέπει Έλληνες και Κύπριοι να μην το ξεχνούν όταν κοιτάζουν το μέλλον.

Από την Σουηδία που διαμένω σπάνια βλέπω τον σουηδικό τύπο να γράφει για τις επικίνδυνες αυτές συμπεριφορές της Τουρκίας και την επιθετικότητα της. Πιστεύω ότι το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Ο Ερντογάν ”κλεινει” την ενοχλητική για την Τουρκία και τους ισλαμιστές της περίοδο του Κεμαλισμού και ανοίγει το κεφάλαιο του εσωτερικού εκφοβισμού και της καταστολής των Τούρκων. Παράλληλα με το εξωτερικό κεφάλαιο του πολέμου και της ισχύς των όπλων, ενάντια των γειτόνων του.

Ενω η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κρατούν επίμονα τα μάτια κλειστά σε μια ισλαμική δικτατορία που πολύ μοιάζει με το γερμανικό ναζισμό που έπνιξε τον κόσμο στο αίμα πριν από μερικές δεκαετίες και μόνο η ένταση στην περιοχή αυξάνεται.

Ελπίζω σύντομα η «δειλία» των Δυνατών να υποχωρήσει και να παραχωρήσει τη θέση της στις αρετές της Δημοκρατίας,  που είναι η τόλμη και η αποφασιστικότητα να βάλουν τέλος στις ορέξεις του Δράκου της Μεσογείου.

Ίδωμεν…..

 

*Σωτήρης Δελής

Πρώην μέλος της σουηδικής Βουλής και της Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων.