Οι Τεχνικοί του ΚΕΒΑ για την “Φωνή της Ελλάδος”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Λάβαμε στο e mail επιστολή που υπογράφουν “Οι τεχνικοί του ΚΕΒΑ” (Κέντρο Εκπομπής Βραχέων Αυλίδας) και αναφέρεται στην ραδιοφωνική εκπομπή στα Βραχέα της “Φωνής της Ελλάδος” που απευθύνεται στον Απόδημο Ελληνισμό.

Όπως σημειώνεται στο σύντομο σημείωμα που συνοδεύει την επιστολή, “το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της ΕΡΤ έχει εκφράσει την πρόθεση για μετάδοση της  <Φωνής της Ελλάδας>  (του μοναδικού Ελληνόφωνου που απευθύνεται στους Έλληνες απόδημους, μετανάστες και ναυτικούς) μόνο από το διαδίκτυο, καταργώντας την εκπομπή από τα βραχέα”. Οι εργαζόμενοι στο κέντρο εκπομπής βραχέων Αυλίδας καταθέτουν τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις για την ανάγκη συνέχισης της εκπομπής αυτής στα βραχέα.

Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του ΚΕΒΑ διότι πράγματι η ΕΡΤ πρέπει να προβληματισθεί ιδιαίτερα καθώς μετά την διακοπή των δορυφορικών εκπομπών προς την Ομογένεια, “Οδύσσεια”, “Εδώ Αθήνα” (σ.σ. στις οποίες εκπομπές, μαζί με εκλεκτούς συναδέλφους, είχαμε προσωπική συμμετοχή την  τριετία 2007-2010) οι ανά τον κόσμο ομογενείς έχουν χάσει την τηλεοπτική επαφή τους με την Ελλάδα και διαμαρτύρονται σε όλους τους τόνους γι αυτό, ζητώντας, σε κάθε επαφή τους με το ελληνικό κράτος,  την επαναλειτουργία της ERT WORLD. Επομένως, καλή η διαδικτυακή εκπομπή, αλλά η διοίκηση της ΕΡΤ πρέπει να λάβει υπόψη ότι η πλειοψηφία (θα λέγαμε η μεγάλη πλειοψηφία) της Ομογένειας, ελληνική τηλεόραση και ελληνικό ραδιόφωνο παρακολουθεί, καθώς δεν έχει αναπτύξει σχέσεις με το διαδίκτυο.

Οι νεώτερες γενιές, δεύτερη (λίγο) τρίτη και τέταρτη που είναι εξοικειωμένες με το διαδίκτυο, μιλούν μόνον αγγλικά και, επομένως, δεν ενδιαφέρονται για ελληνόγλωσσες εκπομπές. Απλές γνώσεις που δείχνουν, όμως, να τις αγνοούν πολλοί από τους επαΐοντες…

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής των Τεχνικών του ΚΕΒΑ.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

για την εκπομπή στα Βραχέα της «Φωνής της Ελλάδας»

Η εκπομπή της «Φωνή της Ελλάδας» από την ΕΡΤ στα βραχέα κύματα απευθύνεται στα 14 εκατ. Έλληνες ομογενείς, στους δεκάδες χιλιάδες ναυτικούς σε ποντοπόρα πλοία, στους χιλιάδες οδηγούς φορτηγών στην Ευρώπη, προσφέροντας ενημέρωση και ψυχαγωγία από την Ελλάδα στη μητρική γλώσσα.

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Εκπομπής Βραχέων Αυλίδας καταθέτουμε τις απόψεις μας για την αναγκαιότητα της εκπομπής στα βραχέα, παραθέτοντας γεγονότα και στοιχεία που το τεκμηριώνουν.

Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΑ ΒΡΑΧΕΑ

Από το 1990 με την ανάπτυξη του διαδικτύου και των δορυφορικών μεταδόσεων, αρκετοί φορείς διέκοψαν λόγω κόστους, την εκπομπή προγραμμάτων στα βραχέα. Όταν αργότερα αρκετές χώρες επέβαλαν έλεγχοκαι περιορισμούς στο ίντερνετ και στις δορυφορικές μεταδόσεις, οι περισσότερες χώρες επανήλθαν στην εκπομπή στα βραχέα (η Αυστραλία το 2019). Από το 2008 έως σήμερα οι ΗΠΑ σταμάτησαντην εκπομπή 10 προγραμμάτων από τα βραχέα, αλλά ξεκίνησαν 9 καινούργια.

Επίσης σε περιοχές όπου υπάρχουν γεωπολιτικές κρίσεις το ίντερνετ και οι δορυφορικές μεταδόσεις συχνά διακόπτονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ενημέρωση των απανταχού Ελλήνων από τα βραχέα.

Σήμερα 72 χώρες εκπέμπουν στα βραχέα, ιδιαίτερα χώρες με ισχυρή ναυτιλία όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία, η Ινδία, η Βόρεια Κορέα κλπ. όχι μόνο συνεχίζουν, αλλά εκσυγχρονίζουν ψηφιακά (DRM) την εκπομπή τους στα βραχέα.  Ο Ελληνόκτητος στόλος είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμια και δεν υπάρχει άλλη ελληνόφωνη εκπομπή στα βραχέα. Σε αντίθεση με τους αγγλόφωνους ή κινεζόφωνους κλπ. λαούς οι οποίοι έχουν πολλές εκπομπές στη γλώσσα τους από διαφορετικούς σταθμούς.

Για τους παραπάνω λόγους οι περισσότερες χώρες διαθέτουν και τους τρείς τρόπους μετάδοσης προγράμματος (δορυφορικά, διαδικτυακά, με βραχέα).

 ΚΥΡΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΑ ΒΡΑΧΕΑ ΚΥΜΑΤΑ

  • Η εκπομπή στα βραχέα καλύπτει όλες τις περιοχές του κόσμου
  • Είναι δωρεάν χωρίς συνδρομή ή πληρωμή για υπηρεσίες πρόσβασης, αντίθετα με το internetτο οποίο συνήθως κοστίζει.
  • Για την ακρόαση αρκεί ένας εύχρηστος δέκτης κόστους 10 – 30 € και όχι πολύπλοκες,ακριβές ή δύσχρηστες για αρκετούς συσκευές.
  • Δεν υπάρχουν προβλήματα στην ακρόαση από υπερφόρτωση του δικτύου μετάδοσης ή διανομής.
  • Η εκπομπή γίνεται από την Ελλάδα και δεν μπορεί να εμποδιστεί η λήψη του προγράμματος σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, σε αντίθεση με το διαδίκτυο ή τη δορυφορική μετάδοση.

Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΑ ΒΡΑΧΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα στο Κέντρο Εκπομπής Βραχέων (ΚΕΒΑ) της ΕΡΤ στην Αυλίδα, σε έκταση 1.100 στρέμματα, υπάρχουν εγκατεστημένοι τρείς πομποί και τα κατάλληλα κεραιοσυστήματα για να υπάρχει παγκόσμια κάλυψη.

Υπηρετούν 7 ηλεκτρονικοί, εργαζόμενοι της ΕΡΤ, κάθε ομοχειρία διαρκεί 19 ώρες και  υπάρχουν δύο για ασφάλεία, λόγω υψηλών τάσεων και ισχύος. Ισχύει συμψηφιστικό ωράριο και δεν αποζημιώνονται για υπερωρίες, αργίες κλπ.

Το σημαντικότερο ετήσιο λειτουργικό κόστος, περίπου 80.000 € είναι για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα, περίπου 20.000 € το έτος είναι για ανταλλακτικά, αναλώσιμα και συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Οι περισσότερες εργασίες συντήρησης και επισκευής μικρής κλίμακας (ηλεκτρικές, μηχανολογικές, υδραυλικές, κλπ.) γίνονται από τους τεχνικούς που υπηρετούν στο ΚΕΒΑ και συχνά για υλικά μικρού κόστους το ποσό το καταβάλουν οι ίδιοι.

 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Λόγω έλλειψης ανταλλακτικών λειτουργεί ένας (1) πομπός 13 ώρες την ημέρα, με κατεύθυνση εκπομπής ΕΥΡΩΠΗ – ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ – ΒΟΡ. ΑΜΕΡΙΚΗ.

Μέσα στους επόμενους 3 – 6 μήνες, με την προμήθεια ανταλλακτικών (120.000 €), τον έλεγχο και την επισκευή του κεραιοσυστήματος  (20.000 €) θα υπάρχει δυνατότητα εκπομπής 4ωρου προγράμματος, διαδοχικά, σε τρεις κατευθύνσεις (Ευρώπη – Βόρεια Αμερική, Αυστραλία, Ρωσία ή Νότια Αφρική).

Επιπλέον με δαπάνη 200.000 € μπορεί να γίνει εκσυγχρονισμός του νεότερου πομπού, αντικαθιστώντας την βαθμίδα διαμόρφωσης η οποία λειτουργεί με λυχνία υψηλής ισχύος, με σύγχρονη solidstate. Αυτό προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, πράγμα που μειώνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας,επίσης αυξάνει τη διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων του. Επιπλέον δίνει δυνατότητα να εκπέμψει με ψηφιακή διαμόρφωση (DRM), μέχρι 4 πηγές ήχου με εξαιρετική ποιότητα ήχου, όπως και δεδομένα τα οποία μπορούν να περιέχουν χρηστικές πληροφορίες.

Υπάρχει μελέτη συνεργασίας μεταξύ ΕΡΤ και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο χώρο του ΚΕΒΑ και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Απόαυτήν θα υπερκαλύπτεται η κατανάλωση των πομπών, μηδενίζοντας το αντίστοιχο κόστος, και μάλιστα θα υπάρχει πλεόνασμα που θα αποδίδεται στην ΕΡΤ συμψηφιστικά.

Στο χώρο του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθεί κέντρο δορυφορικών κεραιών της ΕΡΤ το οποίο θα εξυπηρετεί αυτόνομα τις ανάγκες της και να υπάρχει σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Η εύκολη πρόσβαση στο εθνικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο ευνοεί τη δημιουργία στο χώρο του ΚΕΒΑ αποθηκευτικών χώρων,  συμβάλλοντας στη λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ΕΡΤ.

Οι τεχνικοί του ΚΕΒΑ