Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στον Πόρο

Πόρος. Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που θα υποστεί ο εμπορικός και τουριστικός κλάδος στον Πόρο μετά την επιβολή των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω των δεκάδων κρουσμάτων κοροναϊού που επιβεβαιώθηκαν στο νησί.

Ορισμένοι  τουρίστες αποφάσισαν να αποχωρήσουν μετά τα μέτρα κάτι που δημιουργεί πλήγμα στην οικονομία της περιοχής.

Τις δραματικές επιπτώσεις στην πτώση της τουριστικής κίνησης που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός στον Πόρο επεσήμανε μιλώντας στον in.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος.

«Υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων ενόψει του Δεκαπενταύγουστου στον Πόρο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Ερωτηθείς για την κατάσταση που θα επικρατήσει στον τουρισμό, ο κ. Τάσος υπογράμμισε ότι τον Αύγουστο  η μέση πληρότητα αναμένεται να διαμορφωθεί πέριξ του 30% με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ζητούν στήριξη οι επιχειρήσεις στον Πόρο

Με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα  στον Πόρο, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου και ο Εμπορικός Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου, απέστειλαν επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ζητώντας τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Στην επιστολή εκφράζεται η εκτίμηση ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί «θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, όλοι οι οικονομικοί δείκτες της περιοχής θα υποχωρήσουν και οι περιορισμοί στις συναθροίσεις και στην λειτουργία των τοπικών υπηρεσιών θα θέσουν τίτλους τέλους στην φετινή τουριστική δραστηριότητα».

Σημειώνουν ότι η επέκταση των αναστολών των συμβάσεων εργαζομένων για όσο χρόνο κρατάει το τοπικό lockdown δεν αρκεί, ότι «απαιτείται μια νέα και τοπικά εντοπισμένη ολιστική αντίληψη υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, η οποία θα περιλαμβάνει γενικά μέτρα».

«Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε για το σύνολο των επιχειρήσεων του Πόρου, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, εκτός των αυτονόητων φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών, όλα εκείνα τα μέτρα που ήδη ισχύουν για την τουριστική διαμονή με επίκεντρο την μείωση των ενοικίων για όλες τις επιχειρήσεις, την αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων, την παροχή νέας αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επιχειρηματίες και εργαζομένους και την αναστολή σφράγισης των επιταγών. Αντίστοιχα, για να στηριχθούν πραγματικά οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τοπικά lockdown, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί γι’ αυτές ειδικός σχεδιασμός στην νέα φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αναμένεται περί το τέλος Αυγούστου με ενισχύσεις που θα μπορέσουν προσωρινά να αντισταθμίσουν τις ολικές απώλειες και θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις ζωντανές» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

 

Με στοιχεία από in.gr