Ο Δήμαρχος Πόρου για τη διασπορά του Κοροναϊου

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Εκτεταμένο μήνυμα δημοσιοποίησε μέσω της σελίδας του στο facebook, ο Δήμαρχος του Πόρου Γιάννης Δημητριάδης προκειμένου να εξηγήσει πως και γιατί ο Πόρος, από την υποδειγματική κατάσταση του τριμήνου  Μάρτιος-Απρίλιος- Μάιος με -0-  κρούσματα Κοροναϊού, μέσα σε λίγες μέρες, από τέλος Ιουλίου έως και πρώτη εβδομάδα Αυγούστου έφθασε να μετρά περισσότερα από 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα, να εκκρεμούν τα αποτελέσματα ακόμη 115 τεστ από τον ΕΟΔΥ, και από τις 7 Αυγούστου να είναι το πρώτο νησί στο οποίο επιβλήθηκαν από την Πολιτεία ειδικά περιοριστικά μέτρα, ώστε να αποφευχθεί και περαιτέρω διασπορά του φονικού ιού στο μαγευτικό νησί του Αργοσαρωνικού!

Δεν θα σχολιάσουμε τα όσα ο κ. Δήμαρχος αναφέρει. Απλώς παραθέτουμε το μήνυμά του στα ελληνικά και στα αγγλικά, ώστε ο κάθε ένας δημότης του Πόρου και ο κάθε ξένος, να αξιολογήσει τα λεγόμενά του, με βάση και τις προσωπικές του προσλαμβάνουσες αυτές τις μέρες,  από τη ζωή του στο νησί.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

Φίλες και φίλοι,

Δυστυχώς, από την Πέμπτη 7.8.2020 το νησί μας είναι το πρώτο στο οποίο επιβλήθηκαν από την Πολιτεία ειδικά μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού. Πρόκειται για μέτρα αναγκαία που όλοι πρέπει να τηρήσουμε, τα οποία ωστόσο δεν διακόπτουν την λειτουργία του νησιού μας, ούτε επιβάλουν στους επισκέπτες να φύγουν ή να ακυρώσουν το ταξίδι τους στον Πόρο. Από την άλλη, αναμφίβολα προκαλούν φόβο για την πιθανότητα προσβολής από τον ιό, κακή ψυχολογία, αρνητική δημοσιότητα και οικονομική καταστροφή.

Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος μας και εγώ προσωπικά, μέχρι σήμερα είχαμε αναλάβει δεκάδες δράσεις με στόχο να καταστήσουμε το νησί μας ασφαλές. Δεν γνωρίζω άλλο νησιωτικό Δήμο ο οποίος σωρευτικά: έχει ήδη από την Άνοιξη αποφασίσει την αναστολή όλων των καλοκαιρινών του εκδηλώσεων, έχει θεσμοθετήσει τοπικά πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων, έχει πεζοδρομήσει το κέντρο του για να αραιώσουν τα τραπέζια και να δημιουργηθούν διάδρομοι πεζών, έχει μοιράσει δωρεάν αριθμό μασκών πενταπλάσιο από τον αριθμό του πληθυσμού του, έχει σφραγίσει ο ίδιος κατάστημα που δεν τηρούσε τα μέτρα, έχει επιβάλει πρόστιμα, έχει καλέσει με δημόσια ανακοίνωση την αστυνομία να κάνει ελέγχους και, τέλος, ο Δήμαρχός του έχει θέσει με διαδικτυακές ομιλίες του αυστηρό πλαίσιο υποχρέωσης τήρησης των μέτρων στους επιχειρηματίες, χωρίς να λογαριάζει κανένα πολιτικό κόστος. Κι όμως, το νησί αυτό κατέληξε να είναι το πρώτο στο οποίο επιβάλλονται ειδικά περιοριστικά μέτρα και το πρώτο στο οποίο επιβεβαιώνεται σημαντικός αριθμός κρουσμάτων.

Γιατί επιβλήθηκαν τα μέτρα αυτά; Επειδή ήδη έχουν διαπιστωθεί πάνω από 30 κρούσματα κορωνοϊου (επί 150 περίπου τεστ) και επειδή στην πραγματικότητα -όπως πλέον γνωρίζουμε όλοι στην μικρή μας κοινωνία- μεγάλη μερίδα της νεολαίας μας έχει προσβληθεί από τον ιό. Η μερίδα αυτή της τοπικής κοινωνίας μπορεί εν δυνάμει να διασπείρει τον ιό στους επισκέπτες του νησιού, αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (ήδη αρκετοί γονείς νοσούν), με τον κίνδυνο η διασπορά να φτάσει τελικά και στην μέχρι στιγμής «στεγανή» ομάδα της τρίτης ηλικίας και τις ευπαθείς ομάδες και τότε να αρχίσουμε να θρηνούμε νεκρούς. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά ευτυχώς αποκαλύφθηκε, αντιμετωπίζεται και πρέπει να θεραπευτεί.

Επόμενο ερώτημα είναι, γιατί φτάσαμε στο σημείο να διαπιστωθούν στον Πόρο τόσα κρούσματα; Η απάντηση είναι, επειδή έγιναν τεστ περίπου στο 10% του μόνιμου πληθυσμού. Τι πήγε όμως τόσο στραβά σε ένα νησί που ήταν τόσο συνειδητοποιημένο και καλά προετοιμασμένο σε ό,τι αφορά τους κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό; Όπως θα είδατε στα ΜΜΕ, έδωσα σαφή απάντηση στο ερώτημα αυτό χωρίς να μασήσω τα λόγια μου. Είπα αυτό που έχουμε διαπιστώσει όλοι, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά ήδη από την εποχή της καραντίνας την Άνοιξη: Δεν υπήρχε αστυνόμευση των μέτρων! Για να μην το περιγράψω με κουραστικό τρόπο, θα πω απλώς ότι με τα μέτρα του κορωνοϊού συνέβη ό,τι συμβαίνει τόσα χρόνια με την απαγόρευση καπνίσματος, με το κράνος, με τα κυκλοφοριακά μέτρα κ.α.: Οι νόμοι αυτοί υπάρχουν, ο Δήμος φωνάζει ότι πρέπει να τηρούνται (αν και δεν είναι καθόλου δική του δουλειά) και οι πολίτες και οι επιχειρηματίες τούς εφαρμόζουν υποδειγματικά όταν ελέγχεται η τήρησή τους. Όταν όμως η αστυνομία κάνει τα στραβά μάτια, όλα καταρρέουν με νομοτελειακή ακρίβεια. Δεν φταίει η κοινωνία του Πόρου για αυτό, δεν φταίνε (μόνο) όσοι επιχειρηματίες δεν τηρούσαν τους κανόνες και φυσικά δεν φταίει η νεολαία μας (μάλλον θα ήμουν και εγώ μαζί τους στο corona party αν ήμουν 25 χρονών). Ακόμα και στην Βουλή, στο Υπουργικό Συμβούλιο ή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αν καταργήσει κανείς τον ρόλο του επιτηρητή της τάξης, ο καθένας θα έκανε του κεφαλιού του και τελικά θα επικρατούσε ο νόμος της ζούγκλας. Στην περίπτωσή μας, ο επιτηρητής της τάξης επέτρεψε τους συνωστισμούς στα μπαρ κάθε βράδυ, την κοσμοσυρροή στα καφενεία όταν είχε ποδόσφαιρο, τα party με λάθος μηνύματα, τους εξυπνάκηδες που καταργούσαν τον πεζόδρομο μετά τα μεσάνυχτα, τις υπερβάσεις καρεκλών από άλλους εξυπνάκηδες τη στιγμή που οι συνάδελφοί τους τηρούσαν τα μέτρα κ.α. Έτσι, οι κανόνες στους οποίους πειθάρχησαν οι Ποριώτες (γιατί για τα άλλα νησιά δεν μπορώ να μιλήσω), ήταν άλλοι από εκείνους που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και υπενθύμιζε συνεχώς ο Δήμος. Και για να το θέσω σε νομική βάση, στον τομέα της εστίασης το Α.Τ. δεν εφάρμοσε ποτέ (ούτε μία φορά κυριολεκτικά!) τις Υπουργικές Αποφάσεις για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού.

Για το ζήτημα αυτό είχα διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα (εγγράφως και προφορικά) στον κ. Διοικητή του Α.Τ. και σε όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας του και όχι μόνο. Στις 3 Ιουλίου 2020 κατέληγα ως εξής σε τρισέλιδο σχετικό έγγραφό μου: «Ως εκ τούτου, παρακαλείσθε για τις προβλεπόμενες εκ του νόμου ενέργειές σας, άλλως, για την απευχόμενη εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού στο νησί του Πόρου, η Υπηρεσία σας θα είναι υπεύθυνη έναντι των κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου». Κι όμως, δεν έλαβα απάντηση ούτε καν σε ένα τέτοιο αγωνιώδες έγγραφο και η «αποχή καθηκόντων» συνεχίστηκε. Θέλω να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν αποδίδω τις παραπάνω ευθύνες στα όργανα του Α.Τ. Πόρου, καθώς είναι δεδομένο ότι το προσωπικό κάθε σώματος ασφαλείας ενεργεί με βάση τις εντολές της διοίκησής του. Οι ιεραρχικές δομές είναι δεδομένες και δεν αποτελεί δική μου δουλειά να προσδιορίσω σε ποιο επίπεδο διοίκησης βρίσκεται η ευθύνη. Άλλωστε, η άμεση αντίδραση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να απομακρύνει τον Διοικητή του Α.Τ. Πόρου, η οποία και συνιστά ανάληψη ευθύνης των γεγονότων από την Ελληνική Αστυνομία, λύνει κάθε σχετική απορία.

Τι κάνουμε τώρα λοιπόν: Ο Αύγουστος χάθηκε και ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Μακάρι οι μέρες που ακολουθούν να καταστήσουν τον Πόρο το πλέον καθαρό νησί από κορωνοϊό. Αυτό πρέπει να είναι ο μοναδικός μας σκοπός. Όχι να ψαχνόμαστε με τις λέξεις, με τους δημοσιογράφους, με το πόσα κρούσματα έχει η Μύκονος, με τις θεωρίες συνωμοσίας, με μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου κτλ. Είναι αυτονόητο ότι ο Δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί για να διεκδικήσει από την κυβέρνηση πακέτα στήριξης για τις επιχειρήσεις του νησιού, σωστή λειτουργία της αστυνομίας και στελέχωση των τοπικών δομών υγείας.

Αλλά, το μεγάλο μας πρόβλημα σήμερα δεν είναι αυτό. Είναι να σταματήσουμε την διασπορά του κορωνοϊού στην κοινωνία μας! Είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ ανησυχητικά δεδομένα και για το λόγο αυτό κλείνω, κάνοντας έκκληση σε όλους για τα εξής:

1) Όσοι έχετε την παραμικρή υποψία ότι μπορεί να νοσείτε, κάντε το τεστ!

2) Όσοι έχετε δεχθεί οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για καραντίνα τηρείστε τες στο ακέραιο!

3) Όσοι είστε στις παραπάνω δύο κατηγορίες και δεν έχετε ενεργήσει με τον αντίστοιχο τρόπο για να μην χάσετε το μεροκάματό σας, αλλά συνεχίζετε να εργάζεστε και να κυκλοφορείτε διασπείροντας τον ιό, σταματήστε να ζείτε μόνο με βάση το ατομικό σας συμφέρον σε βάρος των συνανθρώπων σας που μπορεί να πεθάνουν από την ανευθυνότητά σας και σε βάρος των συναδέλφων σας και όλης της οικονομικής ζωής του τόπου.

4) Όσοι γνωρίζετε συνανθρώπους σας που μπορεί να τους έχετε εκθέσει στον ιό ή να εκθέτουν εκείνοι άλλους, πείστε τους να πάνε να κάνουν το τεστ.

Σύντομα θα ανακοινώσω πού και πότε μπορούν να γίνουν δωρεάν τεστ, ενώ για άμεση εξέταση μπορεί κανείς να απευθύνεται στα δύο ιδιωτικά εργαστήρια που κάνουν τεστ στο νησί.

Αν δεν τηρηθούν όλα τα παραπάνω, υπάρχει σημαντική πιθανότητα οι δέκα μέρες των έκτακτων μέτρων να πάνε απολύτως χαμένες και να έχουμε χειρότερες εξελίξεις. Και δεν μιλάω (μόνο) για την φήμη και την τουριστική κίνηση του νησιού, αλλά μιλάω πρωτίστως για την επιβίωση των γονιών μας, των παππούδων μας, των γιαγιάδων μας, αλλά ακόμα και νεότερων μελών της κοινωνίας μας. Με την στάση σας σήμερα αποφασίζετε αν σε έναν-δυο μήνες θα βρισκόμαστε ακόμα όλοι μαζί στο νησί μας.

Γιάννης Δημητριάδης

Δήμαρχος Πόρου

MESSAGE TO THE MUNICIPALS AND RESIDENTS OF POROS

Friends and friends,

Unfortunately, since Thursday 7.8.2020 our island is the first on which the state imposed special measures to avoid the spread of coronavirus. These are necessary measures that we all have to abide by, which do not interrupt the operation of our island, nor force visitors to leave or cancel their trip to Poros. On the other hand, they undoubtedly cause fear of the possibility of virus inflicted, bad psychology, negative publicity and economic disaster.

As you know, our Municipality and I personally have taken dozens of actions to make our island safe. I don’t know another island municipality which cumulatively: has already decided to suspend all its summer events, has established local case management protocols, has pedestrian its center to dilute the tables and create pedestrian corridors, has distributed free number masks five times the number of its population, he has sealed a store that did not abide by the measures, imposed fines, called on police to do checks and finally, his mayor has put a strict framework of obligation with his online speeches respecting the measures to entrepreneurs, without counting any political costs. And yet, this island ended up being the first on which special restrictive measures were imposed and the first to confirm a significant number of cases.

Why were these measures imposed? Because more than 30 cases of coronavirus (about 150 tests) have already been found and because in fact – as we all know in our small society – a large portion of our youth has been affected by the virus. This portion of local community can potentially spread the virus to visitors of the island, but also to older age groups (already several parents are sick), at the risk of diaspora finally reaching the ′′ waterproof ′′ group of the third age so far and vulnerable groups and then start mourning dead. Unfortunately this is the reality, but fortunately it was revealed, treated and must be cured.

Next question is, why did we get to the point of seeing so many cases in Poros? The answer is, because there were tests on about 10 % of the permanent population. But what went so wrong on an island that was so aware and well prepared in terms of the rules of protection against coronavirus? As you would see in the media, I gave a clear answer to this question without chewing my words. I said what we have all found, not only in the summer, but already since the quarantine era in Spring: There was no police of the measures! Not to describe this in a tiring way, I will just say that with the measures of coronavirus what has happened for so many years with smoking ban, helmet, traffic measures etc. a.: These laws exist, the Municipality screams that they should be respected (although it is none of its business) and citizens and entrepreneurs apply them exemplary when they are controlled. But when the police look the other way, everything collapses with law-perfect accuracy. It is not the fault of Poros society, it is not the fault of (only) those entrepreneurs who did not abide by the rules and of course it is not our youth’s fault (I would probably be with them at corona party if I was 25 years old) Even in the Parliament, the Council of Ministers or the Council of State if one abolishes the role of class supervisor, anyone would do their own head and eventually the law of the jungle would prevail. In our case, the class supervisor allowed overcrowding at bars every night, cafes when he had football, parties with wrong messages, the smart guys abolishing the pedestrian street after midnight, the overcrowds by other smart guys when the colleagues abide by the measures etc. Thus, the rules that the Poriots disciplined (because I cannot talk about the other islands) were other than those set by the Greek government and the Municipality constantly reminded. And to put it on a legal basis, in the field of catering the police never applied (not once literally! Ministerial Decisions to limit the diaspora of coronavirus.

I had repeatedly complained about this issue (in writing and verbally) to Mr. Commander of the Police and to all points of his hierarchy and more. On July 3, 2020 I ended up in a three-page document: ′′ Therefore, please for your legal actions, otherwise, for the abstract appearance of coronavirus cases on the island of Poros, your Service will be responsible for the inhabitants and visitors of the Municipality “. And yet, I didn’t even receive an answer to such an agony document and the ′′ abstention of duties ′′ continued. I would like to stress that under no circumstances do I attribute the above responsibilities to the Poros Police Department, as it is a fact that the staff of each security force acts on the basis of the orders of their administration. The hierarchical structures are for granted and it is not my job to determine what level of management is at. After all, the immediate reaction of the Ministry of Civil Protection to remove the Commander of Poros Police, which constitutes a responsibility for the events by the Greek Police, solves any relevant questions.

So what do we do now: August is lost and time is not turning back. May the following days make Poros the cleanest island of coronavirus. This should be our sole purpose. Not to look for words, journalists, how many cases Mykonos has, conspiracy theories, lawsuits against all responsible etc. It goes without saying that the Municipality will do everything it can to claim support packages for the island’s operations, proper operation of the police and staffing local health structures.

But, our big problem today is not that. It is to stop the diaspora of coronavirus in our society! I am able to know very disturbing data and that is why I close, calling everyone for the following:

1) Those who have the slightest suspicion of being sick, take the test!

2) Those of you who have received instructions from Phea for quarantine keep them in full!

3) Those of you who are in the above two categories and have not acted the same way to avoid losing your living, but continue to work and circulate spreading the virus, stop living only based on your individual interest against them your fellow people who may die from your irresponsible and against your colleagues and the entire economic life of the place.

4) Those of you who know your fellow people who may have exposed to the virus or exposed others, convince them to go take the test.

Soon I will announce where and when free tests can be carried out, while for immediate examination one can address the two private workshops that test the island.

If all of the above are not respected, there is a significant chance that the ten days of emergency measures will be completely wasted and we will have worse developments. And I am not talking (only) about the island’s fame and tourist movement, but I am talking primarily about the survival of our parents, our grandparents, grandmothers, but also younger members of our society. With your attitude today you decide whether in a couple of months we will still be together on our island.

Giannis Dimitriadis

Mayor of Poros