Ολυμπιακός : Από τον Τουρέ στον Τσιμίκα…

Ο Κώστας Τσιμίκας είναι εδώ και λίγες ώρες ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ εξαργυρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την εξαιρετική σεζόν που έκανε με τον Ολυμπιακό αλλά και συνολικά την σπουδαία δουλειά που έκανε εδώ και χρόνια μέσα σε υγιές περιβάλλον που του πρόσφερε τα πάντα για να πετύχει.

Για όσους ακόμη δεν έχουν κατανοήσει το μέγεθος της μεταγραφής αρκεί να θυμίσουμε πόσο άλλαξε ο Ολυμπιακός στην διαδρομή των χρόνων. Ο Ολυμπιακός που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον Ολυμπιακό καθώς ουδεμία σύγκριση δεν μπορεί να υπάρξει με καμία άλλη ελληνική ομάδα (και) στον τομέα αυτό.

Η πώληση από τον Ολυμπιακό σε κορυφαία ομάδα του κόσμου είναι πλέον κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση. Η πώληση Έλληνα ποδοσφαιριστή μάλιστα.

Για να κατανοήσουμε πλήρως πόσο έχει αλλάξει ο Ολυμπιακός ξεπερνώντας και τον ίδιο τον… Ολυμπιακό αρκεί να θυμηθούμε τι γινόταν πιο παλιά.

Το παράδειγμα του Γιάγια Τουρέ είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Ο Τουρέ που είχε έρθει το καλοκαίρι του 2005 στον Ολυμπιακό και είχε κάνει πάταγο! Πήγε στην εθνική της Ακτής Ελεφαντοστού, έκανε μια εντυπωσιακή σεζόν με τον Ολυμπιακό και έπαιξε και στο Μουντιάλ της Γερμανίας για να πάρει μεταγραφή. Τότε τον ήθελε η Μπαρτσελόνα που τον είχε βάλει στο «μάτι» από την πρώτη στιγμή που «ξεπετάχτηκε» με τον Ολυμπιακό.

Τότε όμως ο Ολυμπιακός δεν τον πούλησε στην Μπαρτσελόνα. Γιατί; Γιατί όπως απαντούσαν εκείνη την εποχή και οι ίδιοι οι άνθρωποι του Ολυμπιακού «ο Ολυμπιακός δεν μπορεί́ να πουλήσει παίκτη απευθείας στην Μπαρτσελόνα». Λογική η απάντηση για εκείνα τα δεδομένα. Για αυτό και ο Τουρέ πουλήθηκε τελικά στην Μονακό και την αμέσως επόμενη χρονιά τον αγόρασε από την γαλλική ομάδα η Μπαρτσελόνα.

Αυτό που τότε ήταν αδιανόητο τώρα έχει γίνει συνήθεια με αποκορύφωμα την Λίβερπουλ και τον Τσιμίκα. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως τα τελευταία χρόνια, στην εποχή Μαρινάκη, ο Ολυμπιακός έχει πουλήσει σε όλη την Ευρώπη, και ειδικά στην Πρέμιερ Λιγκ. Χωρίς να χρειάζεται μια… Μονακό για να μπορέσει να πάει σε τοπ επίπεδο ποδοσφαιριστής του. Ο Μήτρογλου στην Φούλαμ, ο Μαζουάκου στην Γουέστ Χαμ, ο Μιραλάς στην Έβερτον, ο Μιλιβόγεβιτς στην Κρίσταλ Πάλας, ο Ποντένσε στην Γουλβς.

Ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη όχι απλά βρίσκει τους καλύτερους για να αγωνιστούν με τα ερυθρόλευκα αλλά τους αναδεικνύει με την καριέρα τους μέσα από τον Ολυμπιακό να «εκτοξεύεται» σε κορυφαία πρωταθλήματα και κορυφαίους συλλόγους.

Και επειδή είναι λογικό πολλοί να λένε πως ναι μεν είναι τιμή να πουλάς ποδοσφαιριστές σε τόσο μεγάλους συλλόγους όπως ο Τσιμίκας στην Λίβερπουλ, αλλά δεν είναι λόγος για πανηγυρισμούς, προφανώς και το σημαντικό ειδικά για τον οπαδό είναι οι αγορές. Από την άλλη όμως όταν αυτό συμβαίνει κατά κόρον εδώ και μια 10ετία αυτό σημαίνει πως όπως φεύγουν έτσι και έρχονται σπουδαίοι ποδοσφαιριστές.