Για την ομογενειακή επικαιρότητα

ΓΝΩΜΗ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ 

Συνεχίζουν να καταφθάνουν στο e mail μας επαινετικά μηνύματα σχετικά με το άρθρο μας με τίτλο  Η Εκπροσώπηση της Ομογένειας. Μηνύματα που εκφράζουν, όμως, και την αγωνία των ομογενών μας για την μεγάλη αυτή υπόθεση, που εάν ήθελε -όπως ελπίζουμε- πλαισιωθεί από εκλεκτά, ικανά και έμπειρα περί την διοίκηση οργανισμών άτομα, και εάν μπορούσε να ευοδωθεί κατά τρόπο υποδειγματικό και δημοκρατικό,  τα μάλα θα ωφελούσε και την Ομογένεια και τον Οικουμενικό Ελληνισμό, στο αδιαίρετο σύνολό του.

Πολύ εύστοχη παρέμβαση, μας λέει ο Αθανάσιος Σαραντόπουλος, (PhD, MBA) Και προσθέτει: Μερικοί ίσως νομίζουν ότι το θέμα της συσπείρωσης της Ομογένειας αντιμετωπίζεται με επιστημονικού τύπου συνέδρια».

«Πολύ σωστά Χρήστο!» μας γράφει από τη Σουηδία ο π. Βουλευτής του σουηδικού Κοινοβουλίου,  Σωτήρης Δελής.  Και προσθέτει: Μεγάλο το θέμα που υπήρχε και πριν για την εκπροσώπηση της Ομογένειας που η κάθε Κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει σε πλαίσιο ”ενδοκομματικά” με χειραγώγηση σε «ειδικών ενδιαφερόντων κριτήρια». Και προχωρώντας περισσότερο υπογραμμίζει:.

Την παρακάτω θέση του κ. Χρήστου Μαλασπίνα επικροτώ απόλυτα:

 ”… Δεν χρειάζεται η Ομογένεια ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΙΣΧΥΡΟ ΕΘΝΙΚΟΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ. Χρειάζεται μία ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ……”

Και από ΗΠΑ

Ένας ακόμη εξέχων ομογενής, ο Εμμανουήλ Βεληβασάκης, από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μας γράφει εμβαθύνοντας στο πρόβλημα: « Έχεις απόλυτο δίκιο! Γνωρίζοντας τουλάχιστον  μερικούς από αυτούς που έλαβαν μέρος σ’ αυτήν την περίφημη τηλεδιάσκεψη δεν περιμένω πολλά!  Νέες οργανώσεις για νέες καρέκλες…”

Βέβαια δεν έλειψαν και εκείνοι που θεώρησαν «πολύ αυστηρή» την κριτική που ασκήσαμε. Σε επικοινωνία που είχαν ορισμένοι , μάλιστα, εκ των συμμετεχόντων στην τηλεδιάσκεψη με φιλικά τους πρόσωπα στην Αθήνα, έδειξαν στενοχώρια. Λυπούμαστε. Το είχαμε εξηγήσει ότι είμαστε καλοπροαίρετοι στο σχολιασμό. Θέλουμε την επιτυχία του σκοπού. Γι αυτό μαχόμαστε. Αν η κριτική είχε σωστές βάσεις, ας σκεφθούν και ας προβληματισθούν για τα επόμενα βήματα. Αν ήταν άδικη, ας βγουν και ας το πουν δημόσια! Η Panhellenic Post ευχαρίστως θα δημοσιεύσει τα σχόλιά τους.

Για τα βραχέα και την ελληνική Γλώσσα

Αλλά και για τη δημοσίευση του άρθρου περί τα Βραχέα και την ραδιοφωνική φωνή «Η Φωνή της Ελλάδος», για την οποία έχει εκφράσει η διοίκηση της ΕΡΤ την πρόθεση για μετάδοση
(του μοναδικού Ελληνόφωνου που απευθύνεται στους Έλληνες απόδημους, μετανάστες και ναυτικούς) μόνο από το διαδίκτυο, καταργώντας την εκπομπή από τα βραχέα, λάβαμε εγκωμιαστικό e mail και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον αποστολέα του κ. Θεόδωρο Μαυρέα.

Μας γράφει:

«Κυριε Μαλασπίνα,
σας ευχαριστούμε για την ανάρτηση. Είναι πολύ σημαντική η στήριξή σας.

Προσωπικά θα ήθελα να σας πω ότι… Παρακολουθώντας τις τελευταίες ημέρες αμέτρητες σελίδες που ασχολούνται με τον απόδημο διαπίστωσα ότι όχι μόνο είστε ο πιο δραστήριος αλλά και ότι κάνετε πολύ σπουδαία δουλειά στην ιστοσελίδα καλύπτοντας ένα τεράστιο εύρος ειδήσεων.
Καλή συνέχεια και πάντα επιτυχίες».

Αλλά είναι δυνατόν όταν όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη συνέχειας και περαιτέρω διάδοσης της ελληνικής Γλώσσας, ώστε να μην χαθεί η ταυτότητά μας που είναι ταυτότητα Γλώσσας, να μηχανεύεται η Πολιτεία  προσκόμματα και εμπόδια για να καταστήσουμε όλο και δυσκολότερη όλο και πιο απρόσιτη την ελληνική λαλιά; Στο Ραδιόφωνο, μάλιστα, όπου στατιστικά αποτελεί το πλέον διαδεδομένο και ΑΓΑΠΗΤΌ ΜΜΕ ΚΑΘΩΣ  ΣΟΥ ΠΑΡΈΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΧΈΡΕΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣ  ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ;

Για την Δορυφορική

Δεν θα σκεφθεί κανείς υπεύθυνος στην ΕΡΤ ότι όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσει η ραδιoφωνική ελληνόφωνη εκπομπή στα Βραχέα, αλλά ότι επιβάλλεται  να ανασυσταθεί ΚΑΙ η δορυφορική τηλεόραση με ειδικές ειδήσεις που να αφορούν και να ενδιαφέρουν τους ομογενείς μας;  Πόσο ακόμη θα ταΐζουν τους Απόδημους με χιλιοπαιγμένες ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του ’50 και του ΄60 που καλές- για την εποχή τους- ήτανε, αλλά αμάν πιά! Τις μπούχτησαν! Όπως και τις “ειδικού σκοπού” ειδήσεις!..

Έχουν άλλα ενδιαφέροντα σήμερα οι Ομογενείς. Θέλουν να ξέρουν για τα φορολογικά τους, τις ακίνητες περιουσίες τους, τις επενδύσεις τους, τα συνταξιοδοτικά τους, τα ασφαλιστικά τους και ένα σωρό άλλες χρηστικές πληροφορίες που τους διευκολύνουν στην καθημερινότητά τους. Και που καθιστούν ευκολότερη τη συναλλαγή τους με το ελληνικό Κράτος. Συνακόλουθα και ειλικρινέστερες και αμφίπλευρα αποδοτικότερες τις σχέσεις τους με την γενέτειρα.

Ευχαριστίες

Εν κατακλείδι, ευχαριστούμε θερμά όλους.  Όχι τόσο γιατί μας επαινούν, που ίσως και να οφείλεται αυτό στην ευγένεια του χαρακτήρα τους, αλλά γιατί μας πληρούν με εκείνο το ζωογόνο νέκταρ της επικοινωνίας του δημοσιογράφου με το αναγνωστικό του κοινό. Είναι ακριβώς αυτό που περικλείει την ηθική ανταμοιβή, και όχι τα καθεαυτού επαινετικά σχόλια. Ένα διορθωτικό ή και επικριτικό σχόλιο έχει την  ίδια ακριβώς αξία και βαρύτητα για μας. Γιατί και μας δείχνει την προσοχή με την οποία μας τιμά ο αναγνώστης, αλλά και γιατί μας οδηγεί σε έναν άλλο δρόμο σκέψης που δεν έχουμε αντίρρηση να τον βαδίσουμε συνομιλώντας και προβληματιζόμενοι,  ασχέτως εάν συμφωνούμε ή όχι μαζί του.

Μακάρι και οι κυβερνήσεις να έδειχναν μία ανάλογη ευαισθησία απέναντι στις απόψεις και τις αντιδράσεις της ομογένειας σε θέματα που άμεσα την αφορούν. Αλλά οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί, καθώς και οι καρεκλοκένταυροι ¨γραφειοκράτες”, οχυρωμένοι πίσω από τις κατασταλαγμένες πολιτικές που θέλουν να εφαρμόσουν, αδιαφορούν αν δεν λοιδορούν κιόλας τις αντιδράσεις. Δείγμα αυτό μιας «λειασμένης» δημοκρατίας, όπου οι πολιτικοί συμφωνούν με τις θέσεις του λαού αρκεί να συμβαδίζουν με τις δικές τους αντιλήψεις!