Συναγερμός και συλλήψεις στον Πειραιά

Πρόκειται για τρία άτομα που είχαν διαγνωστεί με κορωνοϊό και τους είχε δοθεί οδηγία να παραμείνουν σε καραντίνα στο νησί των Δωδεκανήσων.

Πρόκειται για τρία άτομα που έκαναν το τεστ για τον ιό στο νησί. Τότε έλαβαν την οδηγία να παραμείνουν στα δωμάτιά τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Οι τρεις νεαροί Έλληνες, ηλικίας περίπου 25 ετών, όμως, όχι μόνο δεν ακολούθησαν τις εντολές των αρχών αλλά αποφάσισαν να ταξιδέψουν από την Πάτμο για τον Πειραιά.

Την ώρα που βρίσκονταν στο πλοίο τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά.

Στην παρεά, μάλιστα, υπήρχε και ένα τέταρτο άτομο, το οποίο παρέμεινε εμπύρετο στην Πάτμο.

Οι λιμενικοί είχαν ενημερωθεί για το ταξίδι των τριών νεαρών και τους συνέλαβαν μόλις έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.

Τεστ και θερμομέτρηση σε Πειραιά και Ραφήνα σε όσους επιστρέφουν από νησιά

Από νωρίς το πρωί ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κάνουν δειγματοληπτικά τεστ και θερμομετρήσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.

Τα δειγματοληπτικά τεστ θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι τη δύση του ήλιου. Στόχος είναι η τυχόν ανεύρεση θετικών στον κορωνοϊό ταξιδιωτών αλλά και η ευαισθητοποίηση όσων επιστρέφουν από τις διακοπές, ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα, εθελοντές διανέμουν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρεια τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης του COVID -19 στην κοινότητα.

Έμφαση δίνεται για τις περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων, που κατά την διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες.

«Από το πρωί βρίσκονται σήμερα εδώ τα ειδικά κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ τα οποία με την πολύτιμη συνδρομή των εθελοντών μας, τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη συγκινητική τους προσφορά, πραγματοποιούν επιδημιολογικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε εκδρομείς που επιστρέφουν σήμερα στην Αττική, από τις διακοπές τους. Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη υγειονομικά και δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Σε αυτό το πλαίσιο και με στοχευμένες δράσεις, δίνουμε έμφαση στην πρόληψη, προκειμένου να οπλιστούμε καλύτερα, να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας θα παραμείνει ασφαλής και να ενισχύσουμε την προάσπιση της δημόσιας υγείας, που είναι προτεραιότητά μας. Για αυτό σπεύδουμε, από την πρώτη μέρα επιστροφής των εκδρομέων στο λεκανοπέδιο να ελέγξουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε για την ατομική ευθύνη που απαιτείται από όλους μας και τη μέριμνα για την προφύλαξη των πόλεων μας από την επιδημία. Συστήνουμε και σε όσους εργαζόμενους επιστρέφουν αυτές τις ημέρες από τις διακοπές τους να προτιμήσουν την τηλεργασία για μία εβδομάδα, όπως αποφασίσαμε να κάνουμε και για όλους τους εργαζόμενους της Περιφέρειας μας, να φοράνε παντού μάσκες, αλλά και να αποφύγουν τις επαφές με ευπαθείς ομάδες πολιτών, όπου ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Τα κλιμάκια μας θα πραγματοποιήσουν όσους ελέγχους χρειάζεται και θα επαναληφθούν όπου απαιτείται, προκειμένου να διαμορφώσουμε μία ικανοποιητική εικόνα και αναλόγως να προσαρμόσουμε τις δράσεις μας το επόμενο διάστημα. Θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου και ειδικά των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Στόχος μας η χώρα μας να παραμείνει ασφαλής», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ανησυχία για την επιστροφή των εκδρομέων

Εξάλλου, οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη επόμενη εβδομάδα, όποτε και αναμένεται να επιστρέψει ένας μεγάλος αριθμός των εκδρομέων του Αυγούστου και από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλοι οι ειδικοί που προσπαθούν να επικοινωνήσουν την ανάγκη να υπάρξει εγρήγορση επισημαίνουν την ανάγκη για μεγάλη προσοχή – έως και εθελοντικού τύπου καραντίνα επτά ημερών – για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους με χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.

Ο αριθμός 16 των περιοχών που έχουν κριθεί επιδημιολογικά επιβαρυμένες και για τις οποίες έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα δείχνει την έκταση των κρουσμάτων σε πολύ μεγάλο μέρος της επικράτειας.