Νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας

Αθήνα.- Το πακέτο μέτρων που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο είναι κυλιόμενο και θα ξετυλίγεται ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας με το πρώτο κύμα να ενεργοποιείται το φθινόπωρο.

Κοκτέιλ νέων μέτρων περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα για την αναχαίτιση της κρίσης από την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το πακέτο μέτρων που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο είναι κυλιόμενο και θα ξετυλίγεται ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας με το πρώτο κύμα να ενεργοποιείται το φθινόπωρο.

Τα βασικά συστατικά της άμεσης συνταγής διάσωσης είναι σύμφωνα με την εφημερίδα «τα Νέα»:

1. Επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας αναστολής των συμβάσεων εργασίας με ταυτόχρονη καταβολή του ειδικού μηνιαίου επιδόματος των 534 ευρώ σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες. Το σενάριο προβλέπει ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί και πέραν του Σεπτεμβρίου και θα διευρυνθεί σε όλους τους πληττόμενους κλάδους.

2. Παράταση έως το τέλος του έτους της επιδότησης μισθών και ασφαλιστικών εισφορών για την εκ περιτροπής εργασία και περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών του προγράμματος Συν-Εργασία. Το πρώτο βήμα έγινε με την ένταξη στον μηχανισμό και των εργαζομένων που προσελήφθησαν με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης από τις 30 Μαΐου έως και τις 10 Αυγούστου.

3.Επέκταση του μέτρου της μείωσης κατά 40% των ενοικίων για επαγγελματική και φοιτητική στέγη και για πρώτη κατοικία με συμψηφισμό μέρους των απωλειών που θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με οφειλές στην Εφορία. Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για ενίσχυση του κινήτρου με αύξηση του ποσοστού των χαμένων ενοικίων που θα αφαιρείται από τα χρέη στο Δημόσιο.

4. Στοχευμένες έκτακτες απαλλαγές και μειώσεις στη φορολογία καθώς και αναστολές υποχρεώσεων σε συγκεκριμένους κλάδους και περιοχές που πλήττονται δραστικά από την πανδημία. Στελέχη εισηγούνται τη διεύρυνση του μέτρου της αναβολής πληρωμής οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και ένταξη τους στην έκτακτη ρύθμιση των 12ή 24 δόσεων με έναρξη της καταβολής τους από την 1η Ιανουαρίου του 2021 αλλά η πρόταση αυτή απορρίπτεται από την πολιτική ηγεσία καθώς θα προκαλέσει μεγάλη απώλεια εσόδων, τη στιγμή που ήδη η τρύπα στα κρατικά ταμεία στο πρώτο εξάμηνο του έτους ξεπερνά τα 2,6 δισ. ευρώ.

5. Μονιμοποίηση προσωρινών μέτρων που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από την πανδημία, όπως ο μειωμένος ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες. Ειδικότερα εξετάζεται να ισχύσει και μετά τον Οκτώβριο η μείωση ΦΠΑ στο 13% από 24% στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, στο τουριστικό πακέτο, στους καφέδες, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα ροφήματα που σερβίρονται στις επιχειρήσεις εστίασης με στόχο τη στήριξη των συγκεκριμένων κλάδων που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από την πανδημία.

6. Νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής με διευρυμένα κριτήρια και στόχευση επιχειρήσεις και επαγγελματίες με δραματική πτώση του τζίρου.