Όταν ο Έλληνας δήμαρχος του Ντάργουϊν ξάφνιασε τον …Ερντογάν!

Μας τρόμαξαν οι φωτογραφίας που ανάρτησε στο Facebook ο ομογενής δήμαρχος του Ντάργουϊν Κώστας Βατσκαλής με το πόδι στον γύψο.

Ο ίδιος έδειχνε, όπως πάντα, ήρεμος και χαμογελαστός. Σε ερώτηση του «Νέου Κόσμου» τι έπαθε μας απάντησε: «Είμαι στο νοσοκομείο καθώς έκανα ολική αρθροπλαστική γονάτου αλλά όλα καλά».

Με την ευκαιρία εξέφρασε την αγωνία του για την έξαρση κρουσμάτων στη Μελβούρνη (όπου βρίσκεται ο ένας του γιος) και το Σίδνεϊ όπου σπουδάζει ο άλλος.

«Εμείς στο Ντάργουϊν ευτυχώς δεν έχουμε πρόβλημα με τον ιό» μας λέει.

Η περίπτωση του Κώστα Βατσκαλή είναι ίσως μοναδική αφού κατόρθωσε ουσιαστικά μέσα σε ελάχιστα χρόνια να γίνει διακριθεί στην αυστραλιανή πολιτική χωρίς μάλιστα να έχει γεννηθεί ή έστω μεγαλώσει στην Αυστραλία.

Κι όμως ο γεννημένος στην Κεφαλονιά και μεγαλωμένος στην Ηλιούπολη Κώστας Βατσκαλής τα κατάφερε. Έγινε υπερυπουργός έχοντας τα υπουργεία Εργασίας και Επιχειρήσεων, Τουρισμού, Υποστήριξης Ενόπλων Δυνάμεων, Σχέσεων με την Ασία, και Πρωτογενούς Βιομηχανίας, Αλιείας, Ορυκτού Πλούτου και Ενέργειας της Northern Territory.

Γεννημένος στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1957 από Ηπειρώτες γονείς. Ο πατέρας του καταγόταν από το χωριό Πυρσογιάννη των Ιωαννίνων. Ήταν κτίστης, τεχνίτης στην πέτρα και πήγε στην Κεφαλονιά μετά τους καταστροφικούς σεισμούς για να εργαστεί στην ανοικοδόμησή της».

Ο Κώστας Βατσκαλής μεγάλωσε και σπούδασε όμως, στην Αθήνα, όπου έζησε ως το 1983. Τότε παντρεύτηκε μια Αυστραλή και σε ηλικία 27 ετών πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει, για χάρη της, στην Αυστραλία. Πρώτος σταθμός ήταν το Περθ, όπου σπούδασε στο πανεπιστήμιο δημόσια υγεία. Το 1988 πέθανε η πρώτη του γυναίκα και ένα χρόνο αργότερα ξαναπαντρεύτηκε, πάλι Αυστραλή, την Μάργκαρετ. Εγκαταστάθηκαν στο Πορτ Χέντλαντ και λίγο αργότερα στο Ντάργουϊν, πρωτεύουσα της Βόρειας Επικράτειας. Εκεί ο ομογενής, ο οποίος από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Αυστραλία ασχολήθηκε με την πολιτική, είχε διοριστεί διευθυντής στη διεύθυνση της Δημόσιας Υγείας.

Σήμερα είναι ο Δήμαρχος της πόλης.

Μια ιστορία με τον Ταγίπ Ερντογάν

Πριν από λίγα χρόνια, όταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, ξαφνιάστηκε από το γεγονός ότι ένας Έλληνας ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της αυστραλιανής πολιτείας που τον υποδεχόταν επίσημα επί αυστραλιανού εδάφους!

Όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, στο αεροδρόμιο του Ντάργουϊν, όπου στάθμευσε το αεροσκάφος του, τον υποδέχθηκε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης και αυτός δεν ήταν άλλος από τον ομογενή Κώστα Βατσκαλή. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έκρυψε την έκπληξή του που ένας Έλληνας ήταν ο πρώτος Αυστραλός υπουργός που τον υποδεχόταν επί αυστραλιανού εδάφους. “Και εδώ Έλληνας;” αναρωτήθηκε!

Πηγή:neoskosmos.com