Απέχει η Ομογένεια από τη Διαβούλευση

ΣΧΟΛΙΟ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Από «πτωχή έως εξαθλίωσης» έως εξαιρετικά απογοητευτική κρίνεται η μέχρι σήμερα συμμετοχή των Αποδήμων Ελλήνων στη Δημόσια Διαβούλευση για το Νομοσχέδιο, Διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών» στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η μετατροπής της μέχρι πρότινος ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ)  σε συγχωνευμένη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού Δημόσιας Διπλωματίας, με επιμέρους Διευθύνσεις Προξενικών, Θρησκευτικών, Πολιτιστικών και Μορφωτικών Υποθέσεων.

Ενδεικτικό της πλήρους αποξένωσης της Ομογένειας από τις μεθοδεύσεις της Βασιλίσσης Σοφίας, αποτελεί το γεγονός ότι παρόλο που η δημόσια διαβούλευση έχει ξεκινήσει από τις 6 Αυγούστου, μέχρι σήμερα μόνο 52 σχόλια έχουν γίνει εν συνόλω στο Νομοσχέδιο και δύο (2) μόνο, (!) επί των αλλαγών της ΓΓΑΕ και αυτά, απορριπτικά της συγχώνευσης της ΓΓΑΕ με την ΔΔ! Όλα τα 354 εν συνόλω σχόλια της διαβούλευσης, η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου 2020 στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) αφορούν τα θέματα της εσωτερικής λειτουργίας του Υπουργείου και όχι τον Απόδημο Ελληνισμό! Και, φυσικά, πλην των προαναφερομένων δύο ομογενών, οι συμμετέχοντες στη Διαβούλευση επί των υπολοίπων θεμάτων, ΔΕΝ είναι Απόδημοι ή Ομογενείς…

Ας μας επιτραπεί η παρατήρηση πως η αποχή δεν συνιστά ΘΕΣΗ! Οι ομογενειακές Οργανώσεις και οι ομογενείς πρέπει, τις ημέρες που εναπομένουν μέχρι 31 Αυγούστου, να συμμετάσχουν μαζικά στη Διαβούλευση εκθέτοντας τις προτάσεις τους!

Δεν γνωρίζουμε εάν η μαζική συμμετοχή θα επιφέρει αλλαγές, αλλά τουλάχιστον θα φανεί η αντίδραση των Αποδήμων στις μεθοδεύσεις του αθηνοκεντρικού Κράτους.

Ιδού, η μέχρι σήμερα εικόνα:

Πλοήγηση στη Διαβούλευση

  • 18 Σχόλια ΜΕΡΟΣ Α’ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • 0 Σχόλια ΜΕΡΟΣ Β’ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
  • 18 Σχόλια ΜΕΡΟΣ Γ` – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • 0 Σχόλια ΜΕΡΟΣ Δ’ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • 16 Σχόλια ΜΕΡΟΣ Ε’ – ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Δύο είναι τα μέχρι στιγμής σχόλια που αφορούν τους Έλληνες του εξωτερικού (Τα ονόματα των συμμετεχόντων βρίσκονται αναρτημένα sto http://www.opengov.gr/ypex/:

Το πρώτο: «Η ΓΓΑΕ αντί να γίνει Υπουργείο υποβαθμίζεται σε Διεύθυνση. Η ελληνική πολιτεία δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει τον μεγάλο της Θησαυρό που είναι διασκορπισμένος σε όλα τα μέρη του πλανήτη». Και,

Το δεύτερο:

«Με λύπη και με έντονη απορία διαβάζουμε την πρόταση, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού να συγχωνευθεί με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, αποδυναμώνοντας έτσι την ισχύ και το κύρος της και οτι ο Απόδημος Ελληνισμός θα αποτελεί μόνον μια Διεύθυνση.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού έχει προσφέρει με τη σημερινή της δομή στη διατήρηση και στη σύσφιγξη των δεσμών της Ελλάδας με τους ανά τον κόσμο Ομογενείς, καθώς και στην διεθνή προβολή της Ελλάδας, του Ελληνικού πνεύματος και Πολιτισμού και σε άριστη πάντα συνεργασία με τους Ελληνικούς φορείς του εξωτερικού. Τέλος, επί δεκαετίες έχει στηρίξει τον Ελληνισμό που ζει εκτός Ελλάδος με πλούσια αξιόλογα προγράμματα, δημιουργώντας έναν δυναμικό συνδετικό κρίκο της νέας γενιάς των Αποδήμων με το μητροπολιτικό κέντρο. Τους τελευταίους δε μήνες γίνεται εξαιρετική δουλειά στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, με την οποία έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Μία συγχώνευση με άλλα τμήματα θα έχει ως αποτέλεσμα μία αποδυνάμωσή της και κατ’ επέκταση τη μικρότερη στήριξη του Απόδημου Ελληνισμού.

Σας καλούμε να αναθεωρήσετε την πρόθεση του Υπουργείου Εξωτερικών ώστε να μην προβεί σε αυτή τη συγχώνευση. Είμαστε βέβαιοι, ότι με την ιδιαίτερη ευαισθησία που σας διακρίνει, θα επιληφθείτε άμεσα του σημαντικού αυτού θέματος για τον Απανταχού Ελληνισμό!».

Αποκαλυπτικό, πάντως, των πραγματικών λόγων που προκάλεσαν την συγχώνευση της ΓΓΑΕ είναι οι παρεμβάσεις και οι σχολιασμοί ενδιαφερομένων υπαλλήλων στα θέματα που αφορούν τις μετατάξεις, τους μισθούς και τα βαθμολογικά ωφελήματα των εργαζόμενων της ΓΓΑΕ και των διπλωματικών. (ΜΕΡΟΣ Γ` – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ). Επ αυτών, τα σχόλια, οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις, περισσεύουν!..