Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το Παρίσι

Παρίσι.- Από τα τέλη του 2020 ή τις αρχές του 2021 μπορεί να είναι διαθέσιμα τα εμβόλια για το νέο κοροναϊό, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική σε όλη τη γαλλική πρωτεύουσα.

«Ο νομάρχης, έπειτα από διαβουλεύσεις με τη δήμαρχο (Αν Ινταλγκό), θα επεκτείνει τη χρήση της μάσκας στο σύνολο της πρωτεύουσας», ενώ μέχρι σήμερα η χρήση της ήταν υποχρεωτική μόνο σε μερικές συνοικίες, διευκρίνισε ο Ζαν Καστέξ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την πρωθυπουργική κατοικία και ήταν αφιερωμένη στην επιδημία του νέου κοροναϊού.

«Το θέμα που τίθεται είναι προφανώς για τα προάστια του Παρισιού, με δεδομένες τις μετακινήσεις που γίνονται ανάμεσα στις περιοχές αυτές» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού «ξανακερδίζει έδαφος» στη γαλλική επικράτεια.

Στη Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία, οι αρμόδιες Αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλη την πόλη, όπως και το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων από τις 23:00 τοπική ώρα σε όλη την περιοχή.

Στο Παρίσι, όπως και στη Μασσαλία, ο αριθμός των κρουσμάτων SARS-CoV-2 ξεπερνά το όριο των 50 ανά 100.000 κατοίκους.

Η χρήση μάσκας μπορεί να γενικευτεί και να καταστεί υποχρεωτική και σε άλλες μεγάλες αστικές περιοχές των 21 γεωγραφικών διαμερισμάτων της Γαλλίας, τα οποία κατατάσσονται πλέον στις «κόκκινες ζώνες» όσον αφορά την μετάδοση του νέου κοροναϊού, υπογράμμισε εξάλλου ο Καστέξ.

«Στα 21 διαμερίσματα όπου υπάρχει ενεργή κυκλοφορία του ιού οι νομάρχες διαθέτουν ενισχυμένες εξουσίες (…) και καλούνται έπειτα από διαβουλεύσεις με τους δημάρχους, να γενικεύσουν τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, τουλάχιστον στις μεγάλες αστικές περιοχές και στις μεγάλες πόλεις» διευκρίνισε.

Σύμφωνα με το γάλλο πρωθυπουργό, η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αναχαιτίσει ένα νέο θανατηφόρο κύμα της Covid-19 στη χώρα, καθώς τα επίπεδα μετάδοσης του νέου κοροναϊού αυξήθηκαν ραγδαία, με μια έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή του Παρισιού και μεταξύ των νέων.

Ο δείκτης R, που αφορά τη μετάδοση του κοροναϊού, βρίσκεται τώρα στο 1,4, διευκρίνισε εξάλλου ο Καστέξ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σημειώνοντας ότι αυτό δείχνει πως η επιδημία εξαπλώνεται.

«Ο ιός διασπείρεται σε όλη τη χώρα» πρόσθεσε. «Η εξάπλωση της επιδημίας μπορεί να είναι εκθετική, αν δεν αντιδράσουμε γρήγορα».

Στους γάλλους παππούδες συνιστάται να μην παίρνουν τα εγγόνια τους από το σχολείο, καθώς η κυβέρνηση ανησυχεί για κορεσμό των νοσοκομείων.

Η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει να αποφύγει την επιβολή εκ νέου καραντίνας σε πανεθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, από τον Ιούλιο αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα λοιμώξεων από SARS-CoV-2, το οποίο έχει επιταχυνθεί από τα μέσα Αυγούστου.

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, 5.429 νέα κρούσματα κοροναϊού σε μία ημέρα, με τον αριθμό αυτόν να είναι ο υψηλότερος μετά την περίοδο του lockdown.

Η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται εξάλλου να ανακοινώσει στις 3 Σεπτεμβρίου τις λεπτομέρειες του σχεδίου της ύψους 2,3 τρισεκ. ευρώ για την ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας από την κρίση που έχει προκληθεί από την επιδημία του νέου κοροναϊού, η οποία είναι η βαθύτερη που αντιμετωπίζει μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)