“Η Κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι η πρόθεσή τους ήταν να κάνουν την ΓΓΑΕ ένα ισχυρότερο σώμα”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ 

Η Κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι η πρόθεσή τους ήταν να κάνουν την ΓΓΑΕ ένα ισχυρότερο σώμα“. Αυτό δήλωσε στην panhellenic Post, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (Πα.Δ.Ε.Ε.), Παναγιώτης Κατσαμπάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις που μέσω του e- mail  του αποστείλαμε, χωρίς να έχουμε το προνόμιο των διευκρινιστικών ερωτημάτων επί των  αρχικών απαντήσεων! Ωστόσο,  καθώς ο Πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε. όπως και όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού, λόγω του Κοροναϊού και των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, έχουν αραιώσει πολύ τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα, προτιμήσαμε την “ανορθόδοξη” αποστολή ολίγων ερωτημάτων,  από την μη συνέντευξη.

Στις απαντήσεις του επί των ερωτημάτων μας, ο κ. Κατσαμπάνης αναφέρθηκε, πέραν του θέματος της συγχώνευσης της  ΓΓΑΕ με την Δημόσια Διπλωματία,  τόσο σε ενέργειες που κάνει η Πα.Δ.Ε.Ε. στο εξωτερικό για την προσέλκυση επενδυτών και επενδύσεων στην Ελλάδα, όσο και στις προετοιμασίες από πλευράς Πα.Δ.Ε.Ε. για τον εορτασμό των 200ων χρόνων  από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε., σχολίασε το Νόμο για την ψήφο των Αποδήμων από το εξωτερικό καθώς και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό το πρίσμα και των τουρκικών προκλήσεων αυτών των ημερών.

 Ακολουθεί η (ελεύθερη) μετάφραση από το αγγλικό πρωτότυπο του κειμένου της συνέντευξης:

Panhellenic Post: Κύριε Κατσαμπάνη, στις τελευταίες εκλογές για την προεδρία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (Πα.Δ.Ε.Ε.), μεταξύ των προτεραιοτήτων που θέσατε για τα δύο έτη της θητείας σας, 2019-2021, ήταν η συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση επενδυτικού πακέτου μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.  Έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της προώθησης επενδυτικών πακέτων μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα;

ΠΑΝ. ΚΑΤΣΑΜΠΑΝΗΣ:  Κύριε Μαλασπίνα, παρά τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην υγεία, θέλω να σας πω ότι σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στην προώθηση της Ελλάδας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.  Μεγάλη πίστωση ανήκει βεβαίως στην ελληνική κυβέρνηση, που δημιούργησε ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις φορολογικό περιβάλλον, μείωσε τη γραφειοκρατία και δημιούργησε ένα γρήγορο σύστημα για βασικές επενδύσεις.

Ο κ. Παναγιώτης Κατσαμπάνης.

Φυσικά, η μεγαλύτερη συμφωνία που ανακοινώθηκε τον περασμένο χρόνο ήταν η απονομή της άδειας καζίνο για το έργο «Ελληνικό» στην αμερικανική εταιρεία Mohegan Gaming & Entertainment. Τα μέλη της Πα. Δ. Ε.Ε.  έπαιξαν βασικό ρόλο στην προώθηση του έργου σε αμερικανικές εταιρείες που οδήγησαν στον τελικό ανταγωνισμό μεταξύ δύο μεγάλων εταιρειών των ΗΠΑ οι οποίες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση  από επενδυτές που θέλουν να αναπτύξουν έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με Αμερικανούς, Καναδούς και Αυστραλούς επενδυτές σε έργα που κυμαίνονται από τουριστικά και ξενοδοχειακά έργα, διεθνή εκπαίδευση, λιμάνια, logistics, υποδομές και εξόρυξη. Δυστυχώς, η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την πανδημία κοροναϊού είχε αντίκτυπο και έχει οδηγήσει σε αναστολή πολλών έργων προς το παρόν. Αλλά είναι κρίσιμο το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τις φορολογικές, νομοθετικές και κανονιστικές μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν ότι θα παραμείνει ένας επενδυτικός προορισμός υψηλής προτεραιότητας όταν αρχίσει να βελτιώνεται το κλίμα στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές. Μια σημαντική θετική πτυχή που τα μέλη της WHIA / Πα.Δ.Ε.Ε. συνέχισε να αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια είναι οι σύνδεσμοί μας με ελληνικές εταιρείες που επιδιώκουν να εξάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και υπηρεσίες σε νέες υπερπόντιες αγορές.

Παρά τις δυσκολίες στην παγκόσμια οικονομία τους τελευταίους 12 μήνες, έχουμε βοηθήσει με επιτυχία τις εταιρείες να εξάγουν προϊόντα όπως τρόφιμα και κρασί, φαρμακευτικά προϊόντα, γεωργική τεχνολογία, ψηφιακές υπηρεσίες και τεχνολογία πληροφοριών. Καθώς ο κόσμος αρχίζει να αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας είναι υψηλής ποιότητας και παγκοσμίως ανταγωνιστικές, αυτό θα προσφέρει συναρπαστικές νέες ευκαιρίες για αύξηση της απασχόλησης σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας.

ΡΗΡ: Στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων ψηφοφόρων από το εξωτερικό, που επίσης ήταν θέμα «αιχμής» για την ΠαΔΕΕ, να ψηφίζουν όλοι χωρίς αποκλεισμούς, είστε ικανοποιημένοι με τη «λύση» που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση για να ψηφίζετε υπό όρους και μόνο ορισμένοι Έλληνες ψηφοφόροι από το εξωτερικό;

ΠΑΝ. ΚΑΤΣΑΜΠΑΝΗΣ:  Ως πολιτικοί εμείς οι ίδιοι, αναγνωρίζουμε ότι μερικές φορές η δημιουργία νόμων απαιτεί να επικεντρωθείς στο τι είναι δυνατό και όχι στο ιδανικό. Οι Απόδημοι Έλληνες απογοητεύτηκαν που το ελληνικό κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 200 ψήφους για να δώσει στους Έλληνες στο εξωτερικό την ευκαιρία να συμμετάσχουν πλήρως στις ελληνικές εκλογές. Θα ήταν εντελώς άδικο να κατηγορούμε απλώς την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το αποτέλεσμα, διότι το κυβερνών κόμμα από μόνο του δεν έχει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για την υποστήριξη της νομοθεσίας. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αξίζει πίστωση για την πρόοδο σε ένα θέμα που έχει κολλήσει όχι μόνο για χρόνια, αλλά για δεκαετίες. Ο νόμος που τελικά ψηφίστηκε δίνει σε ορισμένους Έλληνες στο εξωτερικό περιορισμένα δικαιώματα ψήφου και αυτό είναι μια σημαντική βελτίωση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν. Τα επόμενα βήματα είναι να διασφαλιστεί ότι οι ελληνικές πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό έχουν τους απαραίτητους πόρους για να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση από υπερπόντιους ψηφοφόρους στις επόμενες εκλογές. Η ταχεία υιοθέτηση της τεχνολογίας από τον ελληνικό δημόσιο τομέα κατά τη διάρκεια της κρίσης του ιού Κοροναϊού, ειδικά σε σχέση με την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών, είναι ενθαρρυντική και ελπίζουμε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη μιας τέτοιας τεχνολογίας θα βοηθήσει στη διευκόλυνση της ψηφοφορίας από το εξωτερικό στις επόμενες εκλογές. Όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες της διασποράς, το WHIA /Πα.Δ.Ε.Ε. θα συνεχίσει να υποστηρίζει ότι οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό πρέπει να  έχουν όλοι πλήρη δικαιώματα ψήφου στο μέλλον. Αυτό φυσικά θα απαιτήσει από όλα τα κόμματα να δουν με ένα ευρύτερο πνεύμα το θέμα αυτό.

 

ΡΗΡ: Στο πλαίσιο της συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή των Ελλήνων του Εξωτερικού για τα “200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση”, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Βλάσης και ο πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη κάλεσαν τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές του εξωτερικού, δηλαδή τα μέλη σας,  να υποβάλουν προτάσεις, να ενημερώσουν  την Επιτροπή για τα δρώμενα που προετοιμάζουν, για τα 200 χρόνια, αλλά και να ζητήσουν οποιαδήποτε βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το Ελληνικό Δημόσιο και η Επιτροπή. Πού βρίσκεται αυτό το ζήτημα σήμερα;

ΠΑΝ. ΚΑΤΣΑΜΠΑΝΗΣ:  Όλα τα μέλη μας σε όλο τον κόσμο είναι ενθουσιασμένοι που συμμετέχουν στη μεγαλύτερη παγκόσμια γιορτή του Ελληνισμού στην ιστορία! Έχουμε πραγματοποιήσει πολλές διαδικτυακές συναντήσεις με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή για τους Έλληνες στο Εξωτερικό, τον Υφυπουργό κ. Βλάση και την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη για να συζητήσουμε την ουσιαστική συμμετοχή του WHIA / Πα.Δ.Ε.Ε.  και των μελών του στο να γίνουν οι εορτασμοί «Ελλάδα 2021» ένα σημαντικό παγκόσμιο γεγονός που όχι μόνο θα προωθήσει την ελληνική ιστορία αλλά θα αναδείξει το σύγχρονο, θετικό πρόσωπο της Ελλάδας τον 21ο αιώνα. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση που λάβαμε από τον Πρόεδρο κ. Σάββα Αναστασιάδη,  και τα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής, τον Αναπληρωτή Υπουργό, τη Γενική Γραμματεία Αποδήμων Ελλήνων και την πρόεδρο της «Ελλάδας 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου, ήταν καταπληκτική. Το μόνο που ζητήσαμε από το Ελληνικό Δημόσιο και την Επιτροπή είναι η ηθική τους υποστήριξη και η παροχή διαφημιστικού υλικού σε ηλεκτρονική μορφή που αφηγείται τις ιστορίες της ελληνικής ανεξαρτησίας και προβάλλει την Ελλάδα σήμερα με βάση τα τέσσερα βασικά θέματα που καθιέρωσε η Ελλάδα το 2021 και η Ελληνική Κυβέρνηση .

Με συγχωρείτε που δεν αποκαλύπτω τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουμε στο μυαλό μας,  επειδή δεν θέλω να παραβιάσω το πρωτόκολλο. Θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεών μας με τη μόνιμη επιτροπή, τον αναπληρωτή υπουργό και την επιτροπή τους επόμενους μήνες. Όταν ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, θα είστε από τους πρώτους που θα γνωρίζουν!

ΡΗΡ:  Τα ελληνοτουρκικά και, ειδικότερα, οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο, βρίσκονται και πάλι στην κορυφή  των ειδήσεων. Υπάρχει συντονισμός και συνεργασία του Πα.Δ.Ε.Ε.  με την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και της προκλητικής συμπεριφοράς τους στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο; Πώς δρα το Πα.Δ.Ε.Ε. στα 49 εθνικά και τοπικά κοινοβούλια σε 20 χώρες του κόσμου όπου έχει ενεργά μέλη, βουλευτές κ.λπ. σχετικά με το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων;

ΠΑΝ. ΚΑΤΣΑΜΠΑΝΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση ασκεί τη δική της εξωτερική πολιτική ως ανεξάρτητο έθνος και δεν θα ήταν σωστό να συντονίζει τις δραστηριότητές της με μέλη ξένων κοινοβουλίων.  Ωστόσο, τα μέλη του WHIA / Πα.Δ.Ε.Ε. έχουν αναλάβει υψηλό προφίλ δημόσιου ρόλου στην επισήμανση των επιθετικών, προκλητικών και παράνομων ενεργειών του αδίστακτου τουρκικού κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.  Όπως θα γνωρίζετε, 12 Αμερικανοί πολιτικοί, μέλη του WHIA / ΠαΔ.Ε.Ε. έγραψαν ανοιχτές επιστολές στις αντιπροσωπείες του Κογκρέσου, επισημαίνοντας τις ανησυχίες τους και οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές του Κογκρέσου των ΗΠΑ και Έλληνες του Καυκάσου συνεχίζουν να θέτουν το ζήτημα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Στην Αυστραλία, τόσο εγώ όσο και ο ομοσπονδιακός βουλευτής, Steve Georganas, συνεχίζουμε να θέτουμε το ζήτημα στην αυστραλιανή κυβέρνηση. Μέσα από την πολύ ενεργή παρουσία μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνεχίζουμε επίσης να ευαισθητοποιούμε το ευρύτερο κοινό και να μεταδίδουμε τη σοβαρότητα του θέματος και να επισημαίνουμε τον κίνδυνο των τουρκικών ενεργειών.

Ας μην κάνουμε λάθος. Οι προκλητικές ενέργειες της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης δεν αποτελούν απλώς απειλή για την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ελλάδας, της Κύπρου και του λαού τους. Αυτές οι δράσεις αποτελούν πραγματική απειλή για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κατ ‘επέκταση σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ενεργοί και να υψώνουμε τη φωνή μας  μέχρι να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η εδαφική ακεραιότητα.

ΡΗΡ: Στη διαδικτυακή συζήτηση με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Πα.Δ.Ε.Ε.  που διοργανώθηκε από το Προεδρείο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό στη Διασπορά (21 Μαΐου 2020), το Επίτιμο Μέλος του Οργανισμού και πρώην μέλος του Σουηδικού Κοινοβουλίου Σωτήρης Δελής, δημοσίευσε άρθρο στο Facebook ζητώντας από τους παλιννοστούντες να ενημερωθούν από την Πα.Δ.Ε.Ε.  εάν Το θέμα της Γενικής Γραμματείας των Ελλήνων του Εξωτερικού (ΓΓΑΕ), το οποίο συγχωνεύεται με τη Δημόσια Διπλωματία, την UNESCO και το Ερευνητικό Ινστιτούτο της Βενετίας, “έχει συζητηθεί ανεπίσημα στον Οργανισμό και ζήτησε από το Πα.Δ.Ε.Ε. να λάβει θέση”. Ποια είναι η θέση σας σε αυτό το ζήτημα; 

ΠΑΝ. ΚΑΤΣΑΜΠΑΝΗΣ: Κατά τη διάρκεια αρκετών πρόσφατων διαδικτυακών συζητήσεων που διοργάνωσε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή για τον Ελληνισμό στη Διασπορά, κάναμε και πάλι σαφή τη θέση μας. Τόσο εγώ, ως Πρόεδρος, όσο και πολλά άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τόνισα την ανάγκη για μια ισχυρή ΓΓΑΕ να συνεργαστεί με όλα τα όργανα της διασποράς και για να έχει το πλήρες δυναμικό της Γραμματείας να ενεργεί με προληπτικό τρόπο. Σε απάντηση, η Ελληνική Κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι η πρόθεσή τους ήταν να κάνουν την ΓΓΑΕ ένα ισχυρότερο σώμα στο μέλλον και να του δώσει τη δυνατότητα να ενεργήσει ενεργά με τη διασπορά με πιο ουσιαστικό τρόπο. Περιμένουμε την οριστικοποίηση οποιασδήποτε προτεινόμενης συγχώνευσης, αλλά θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε κάθε ευκαιρία για να τονίσουμε τη μεγάλη σημασία του έργου που κάνει η ΓΓΑΕ και υποστηρίζει την ενίσχυση του ρόλου της για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της διασποράς.