Το Ινστιτούτο Βενετίας σε νέες περιπέτειες…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Όπως διαβάζουμε στην «Ανατολή», πολλές και έντονες είναι οι αντιδράσεις για την εκλογή του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Βασιλείου Κουκουσά , ως προέδρου του πολύπαθου, περί τα διοικητικά, Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας.

Το γνωστικό αντικείμενό του νέου προέδρου θεωρείται, από τους ενιστάμενους,  ότι δεν έχει συνάφεια με τους ερευνητικούς σκοπούς του Ιδρύματος. Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Panhellenic Post,  έχει αποσταλεί και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας για την επιλογή της Ακαδημίας Αθηνών,  προς τον νέο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, ο οποίος, στο πλαίσιο του προωθούμενου νέου Κανονισμού λειτουργίας του ΥΠΕΞ (που συγχωνεύει τη Δημόσια Διπλωματία με τον Απόδημο Ελληνισμό και άλλες Διευθύνσεις, ανάμεσα στις οποίες και το Ίδρυμα της Βενετίας!) προΐσταται και της Διευθύνσεως του μόνου Ερευνητικού Ινστιτούτου που διαθέτει η Ελλάδα στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2012 υποβόσκει έντονη διαμάχη περί τα διοικητικά του Ινστιτούτου, που έχουν οδηγήσει σε οδυνηρές (για τον Ελληνισμό) προστριβές με την ηγεσία της Κοινότητας Βενετίας, το ελληνικό Προξενείο, την Ακαδημία Αθηνών,  αλλά και σε παραιτήσεις προέδρων ακόμη και στην έκδοση ειδικού βιβλίου από πρώην Πρόεδρο του Ιδρύματος (Χρ. Μαλτέζου) καταγγέλλουσα γεγονότα λυπηρά που προκάλεσαν ουσιαστική αδράνεια στο Ινστιτούτο (το οποίο έμεινε για χρόνια χωρίς εκλεγμένο πρόεδρο, χωρίς υποτρόφους, χωρίς Προϋπολογισμούς και Απολογισμούς, και με ένα νόμο του ΥΠΕΞ που προκάλεσε επιπρόσθετη τρικυμία).

Να σημειωθεί δε ότι από το Ίδρυμα και την μελέτη των ιστορικών αρχείων της Κοινότητας Βενετίας έχουν περάσει κορυφαίοι Βυζαντινολόγοι Ακαδημαϊκοί όπως  Αντωνιάδου, Μανούσακας, Παναγιωτάκης και άλλοι ερευνητές.

Στο μεταξύ, ο νέος πρόεδρος ,  έχει ήδη ενημερωθεί από το προσωπικό του Ινστιτούτου, για ζητήματα διοικητικού, οικονομικού, ερευνητικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Κατά δε τη συνεργασία με τον Γραμματέα και τον Οικονομικό Διευθυντή ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες και οργανωτικές ανάγκες του Ινστιτούτου, ενώ ζητήθηκε να κατατεθούν προτάσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου προγραμμάτισε σειρά συναντήσεων με τους θεσμικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και πολιτιστικούς φορείς της πόλης της Βενετίας. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κουκουσάς συναντήθηκε πρόσφατα στην έδρα του Ινστιτούτου, με τον επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος στη Βενετία, καθηγητή Μπρούνο Μπερνάντι, παρουσία του Γραμματέα του Ινστιτούτου. Ο επίτιμος πρόξενος εκδήλωσε την επιθυμία για συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων και εξετάστηκε η δυνατότητα συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού για το 1821, με τον πρόξενο να παρουσιάζει συγκεκριμένες προτάσεις. Από την πλευρά του, ο κ. Κουκουσάς τόνισε ότι το Ινστιτούτο θα αναλάβει μια σειρά δράσεων ενόψει του επετειακού εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και ότι προσβλέπει στην αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμών.

 

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε