Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του ΣΑΕ Ωκεανίας-Ολοκληρωμένο

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Με επιτυχία διεξάχθηκε και ολοκληρώθηκε αργά το βράδι (τοπική ώρα) της Κυριακής η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Ωκεανίας και Άπω Ανατολής.  H Ετήσια Γενική Συνέλευση του  ΣΑΕ στην περιφέρεια Ωκεανίας και Άπω Ανατολής πραγματοποιήθηκε  δ ι α δ ι κ τ υ α κ ά  μέσω Zoom  στο  73 Lincoln St Stanmore NSE  2048 , με θέματα ημερήσιας διάταξης:

1.Τα μέλη συμφωνούν ότι οι συνήθεις διαδικασίες συνελεύσεων/συνεδριάσεων  θα ανασταλούν για το έτος 2020 και επομένως αποφασίζεται η ΕΓΣ να πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής τηλεδιάσκεψης (όπως το Zoom  ή το Microsoft Teams)

Ακολούθως ο Συντονιστής ΣΑΕ Ωκεανίας Γιώργος Αγγελόπουλος, διάβασε τα πρακτικά της προηγούμενης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης 11.8.19 τα οποία και εκρίθηκαν από τους Συνέδρους. Επίσης εκρίθηκε ο Ισολογισμός των οικονομικών στοιχείων και της αναφοράς του Συντονιστικού Συμβουλίου  για το οικονομικό έτος 1.1.19-31.12.19.

Διορίστηκε, επίσης, μία μία ακόμη χρονιά ο ίδιος Ορκωτός Λογιστής για το τρέχον οικονομικό έτος.

 Δραστηριότητες / Εισηγήσεις/Προτάσεις για την πορεία του  ΣΑΕ.

Η Γενική Συνέλευση ξεκίνησε τις εργασίες της στις 6:30 τοπική ώρα και ολοκληρώθηκαν τέσσερις ώρες αργότερα! Συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανώσεων από όλη σχεδόν την Αυστραλία, από την Ελλάδα, από το Λονδίνο, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής ’Ενωσης Ελλήνων (Πα.Δ.Ε.Ε). Παναγιώτης Κατσαμπάνης και Γιάννης Πανταζόπουλος, η εκλεγμένη Γενική Γραμματέας ΣΑΕ Όλγα Σαραντοπούλου, ο εκδότης της ηλεκτρονικής εφημερίδας, Panhellenic post.com, Χρήστος Μαλασπίνας,  κ.α.

Μιλώντας για το Νομοσχέδιο για το ΣΑΕ, όπως αυτό προβλέπεται στον νέο Κανονισμό Λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο πρώην Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Νιώτης επέστησε την προσοχή των Συνέδρων και του Προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης στο γεγονός ότι στον νομοσχέδιο δεν προβλέπονται Περιφερειακά ΣΑΕ και πως την απόφαση για την εσωτερική διάρθρωση του Οργάνου θα την αποφασίσουν 35 σύνεδροι που θα επιλεγούν από τον Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Από την πλευρά του ο εκδότης της Panhellenic Post Χρήστος Μαλασπίνας, στο σύντομο χαιρετισμό που απήθυνε προς τους Συνέδρους τόνισε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

“Κύριοι Σύνδροι, Θέλω να επισημάνω ότι θα παρακολουθήσουν οι Απόδημοι  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις σας σχετικά με την συγχώνευση της ΓΓΑΕ με εκείνη της Δημόσιας Διπλωματίας και άλλων διευθύνσεων, αφού είστε το μόνο θεσμοθετημένο όργανο της ομογένειας που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό. Καθώς, επίσης, και τα σχετικά με την ανασύσταση, ως λέγεται, του ΣΑΕ.

“Στα κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα του απόδημου ελληνισμού, η Panhellenic Post έχει λάβει ανοικτά θέση τόσο υπέρ της δημιουργίας ενός Υπουργείου Αποδήμων Ελλήνων και –αν αυτό δεν γίνει- τότε είμαστε υπέρ της ανεξάρτητης ΓΓΑΕ, υπαγόμενης απευθείας στον εκάστοτε Πρωθυπουργό.

“Η επιχειρούμενη –μέχρι στιγμής στα χαρτιά-  ανασύσταση του όλου ΣΑΕ, δεν μπορεί να γίνει χωρίς έναν ευρύ διάλογο της Κυβέρνησης με την οργανωμένη ομογένεια. Η μονομέρεια στη λήψη αποφάσεων είχε οδηγήσει παλιότερα στην καθιέρωση ρόλων αντιφατικών, άρα διαλυτικών, για το ΣΑΕ, όπως ήταν ο διεκδικητικός και την ίδια ώρα υποστηρικτικός του ρόλος. Κατά την άποψή μου είναι σημαντικό να παραμείνει ο ρόλος του ΣΑΕ απλά συμβουλευτικός προς την Ελληνική Πολιτεία. Και, πάντως, θεωρούμε φενάκη ένα αυτοχρηματοδοτούμενο ΣΑΕ, τουλάχιστον σε μία πρώτη φάση. Όπως θεωρούμε ως κακή εφαρμογή της συναίνεσης των πολιτικών το αποτέλεσμα που παρήγαγε τον νόμο για την ψήφο των αποδήμων που αφήνει εκτός διευκόλυνσης το 70% των Αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων”.

Η Παγκόσμια εκλεγμένη Γραμματέας ΣΑΕ Όλγα Σαραντοπούλου, στο δικό της χαιρετισμό έκανε μνεία του ιστορικού ΣΑΕ και των ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως του πρώτου Προέδρου Άντριου Άθενς, του Συντονιστή Αμερικής Σπύρου Σπυρόπουλου και του Αντιπροέδρου του ΣΑΕ Χρήστου Τομαρά που όχι μόνο, όπως είπε, τίμησαν τα αξιώματα που έλαβαν αλλά παρήγαγαν και ουσιαστικό έργο, όπως ήταν τα Ιατρικά Κέντρα στην Παρευξείνια Περιφέρεια ΣΑΕ, η οργάνωση των δικτύων νεολαίας και επιστημόνων κλπ.

Η κα Σαραντοπούλου αναφέρθηκε και σε όσα κατά καιρούς “ψιθυρίζονται” ακόμη και από επίσημα χείλη για “ατασθαλίες” στα οικονομικά του ΣΑΕ και ζήτησε να πραγματοποιηθεί δικαστικός έλεγχος ώστε να αποδοθούν εάν τυχόν και όπου βρεθούν ευθύνες και να μείνουν καθαροί, όπως και είναι, όλοι όσοι είχαν όραμα και πρόσφεραν έργο, στην ομογένεια.

Ακόμη η Παγκόσμια εκλεγμένη Γραμματέας ΣΑΕ ζήτησε να επαναλειτουργήσει το ΣΑΕ, και επεσήμανε πως το σωστό ήτανε να έχει συγκληθεί το 2012 η Γενική Συνέλευση, να έχει εκλεγεί νέο προεδρείο του ΣΑΕ και του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού, να έχουν εξοφληθεί οι υποχρεώσεις του Ιδρύματος προς τις δύο διοικητικές υπαλλήλους -σ.σ.που παραμένουν έκτοτε απλήρωτες- και, εάν η τότε Κυβέρνηση, ήθελε να “κλείσει¨το ΣΑΕ, να το έκανε σωστά με το εκλεγμένο προεδρείο να υποβάλει τις παραιτήσεις του.

Ο πρώην Νομικός Σύμβουλος του ΣΑΕ κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι εγγενής αδυναμία του ΣΑΕ υπήρξε το γεγονός ότι ο συμβουλευτικός του ρόλος σε θέματα ομογένειας, δεν ήταν υποχρεωτικός για τις ελληνικές κυβερνήσεις. ‘Έτσι, είπε, ποτέ δεν δεχθήκαμε κανένα ερώτημα από καμία Κυβέρνηση και, επομένως ατόνισε ο βασικός λόγος της δημιουργίας του”.

Ειδικότερα, ο πρώην νομικός Σύμβουλος του ΣΑΕ κ. Παπαδόπουλος για το άρθρο 53 του Νομοσχεδίου για το ΣΑΕ, παρατήρησε  ότι το νομοσχέδιο αναφέρει “ανασύσταση” του ΣΑΕ ενώ ο νόμος 3480 δεν έχει καταργηθεί! Επομένως θα έπρεπε να λέει πως απενεργοποιείται το ΣΑΕ. Επίσης, τι γίνεται με το Γραφείο Θεσσαλονίκης που έχει απασχολήσει και το ΣτΕ . Προτείνει να συσταθεί το ΣΑΕ όπως η οικονομική επιτροπή ενώ το Σχέδιο Νόμου είναι απομίμηση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Σχέδιο Νόμου του Τσιάρα το 2012, πρόσθεσε, ήταν καλύτερο. Το ΣΑΕ τώρα περιορίζεται σε καθαρά συμβουλευτικό ρόλο και δεν μπορεί να κάνει προγράμματα. Για να υπάρξει μια πιθανότητα να αποδώσει, θα πρέπει να οριστεί ως υποχρεωτική διαβούλευση της Ελληνικής Πολιτείας με το ΣΑΕ, πριν βγεί ο Νόμος.

Ακόμη, ο νομικός σύμβουλος επεσήμανε ότι θα πρέπει να ορισθεί μία μεταβατική περίοδος δύο -τριών ετών όπου η ελληνική Πολιτεία θα καταβάλει κάποια έξοδα για Γραμματειακή κλπ. υποστήριξη, και για Γραφεία, και πως η “απογαλακτοποίηση¨του ΣΑΕ πρέπει να γίνει σιγά-σιγά “ώστε να μην προκύψει κάποια ιδιωτική εταιρεία η οποία θα αναλάβει τα έξοδα του ΣΑΕ με αντιπαροχή την είσπραξη χρηματικών ποσών από διαφημίσεις κλπ.”. Εξάλλου, πρόσθεσε, με την γενικολογία “αυτοχρηματοδοτούμενο” ποιός θα αποφασίσει ποιά Περιφέρεια θα καταβάλει πόσα στο κοινό ταμείο; Κατέληξε δε επισημαίνοντας ότι χρειάζεται το νομοσχέδιο περισσότερη επεξεργασία σε βασικά του σημεία και πως “χωρίς την αναγκαία προετοιμασία δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα”. Και έθεσε το θεμελιώδες ερώτημα: Η Βουλή θα αποφασίσει,  διορίζοντας τους 35 εκπροσώπους, ποιοί θα είναι οι εννέα εκπρόσωποι της Ωκεανίας; 159 οργανισμοί θα ψηφίσουν για τους 9, διαδικτυακά; Δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο δημοκρατική βάση και μπορεί να προσβληθεί στη Δικαιοσύνη”!

Από την Αδελαϊδα ο  Βασίλης Γκόνης στην παρέμβασή τους είπε πως για την Ελληνική Κοινότητα Αδελαϊδας υπήρξαν προβλήματα στο παραλθόν και είχαν δημιουργηθεί επιφυλάξεις λόγω του παραγγκωνισμού ιστορικών Κοινοτήτων. “Είμαστε δώ” είοε, “στην Γενική Συνέλευση του ΣΑΕ με καλή πίστη για να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα και να δημιουργηθεί ένα αντιπροσωπευτικό όργανο, ακριβοδίκαιο, για να έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στην πατρίδα μας την Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά η χρηματοδότηση και η δομή θα είναι τα κύρια μελήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε”.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (Πα.Δ.Ε.Ε>) Παναγιώτης Κατσαμπάνης, εξήγησε την διαφορετικότητα που υπάρχει μεταξύ των ελληνικής καταγωγής πολιτικών και των ομογενειακών οργανώσεων, ζήτησε, ωστόσο, να υπάρξει στενή συνεργασία ώστε οι ομογενείς πολιτικοί να προωθούν στα τοπικά Κοινοβούλια προτάσεις και θέσεις της Ομογένειας σε διάφορα ζητήματα.

Παρέμβαση πραγματοποίησαν ακόμη ο Γιώργος Λιανός, από την ΑΗΕΡΑ, ο Tony Tsoyrdalakis και ο Ιασωνίδης ο ποίος τόνισε πως για όποια αλλαγή στο θέμα του ΣΑΕ πρέπει να πάρουν θέση τα θεσμικά όργανα της ομογένειας.

Η άποψη που, εν τέλει, κυριάρχησε στο συγκεκριμένο ζήτημα,  είναι πως είναι απαράδεκτο να αποφασίζουν 35 διορισμένοι από την ελληνική Βουλή για το μέλλον των Αποδήμων! Είναι απαραίτητο να μπουν και τα Περιφερειακά Συμβούλια, τα οποία, όπως τόνισε παρεμβαίνοντας ο Γρηγόρης Νιώτης, πρέπει να συμμετέχουν σε περιφερειακή βάση. Διαφορετικά, είπε, θα είναι “ολέθριο σφάλμα”.

Υπήρξαν και ψηφίσματα όπως να ασκηθεί πίεση από την Αυστραλιανή κυβέρνηση στην Τουρκία για να πάει στο UNO, για την Γενοκτονία των ΠΟλντίων, για το άνοιγμα της Θελογικής Σχολής Χάλκης, για το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων και προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο για το Κατοχικό Δάνειο.

Ακόμη υπήρξαν τοποθετήσεις και ψηφίσματα για τον επαναπατρισμό κλεμμένων μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Γλυπτά Παρθενώνα κ.α.) για την Ιατρική Περίθαλψη Ομογενών, αποφυγή διπλής φορολογίας κ.α.

Τοποθετήσεις υπήρξαν από Συνέδρους και για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας με καταγγελία ότι τα Σκόπια τυπώνουν σύγχρονα Διαβατήρια με όνομα σκέτο “Μακεδονία” και ζήτησαν την παρέμβαση της ελληνικής Κυβέρνησης.

Για το θέμα της φονικής Πανδημίας του Κοροναίού, Η Κυριακή Μουντέα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ηλικιωμένων (Μελβούρνη) είπε έχουν πεθάνει 93 Έλληνες ηλικιωμένοι στην Μελβούρνη εν΄λω στον άλλο Οίκο ευγηρίας  στην “Φροντίδα” είχανε 1 μόνο νεκρό.

Ο Πρόεδρος της Παναγίας Σουμελάς Ι. Παπουλίδης τόνισε πως στέκονται δίπλα στους Έλληνες της Αυστραλίας ενώ από την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας, ο Πρόεδρος Παναγιώτης Στεφανίδης, υποσχέθηκε την συμπαράσταση της ομοσπονδίας. Ο πρώην πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ Βικτωρίας συνεχάρη για την διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης ενώ αναφέρθηκε και στους πλημμυροπαθείς της Εύβοιας και μαζί με τον Συντονιστή Γιώργο Αγγελόπουλο, την Katerina Vetsikas και άλλους, ζήτησαν να ενισχυθεί ο σύνδεσμος μεταξύ των Ελληνοαυστραλών, και να δημιουργηθούν Προγράμματα που θα αποδώσουν οφέλη για τους Ομογενείς.

Ο Giorgos Deglianis από την ΑΗΕΡΑ Victoria ζήτησε “μεγαλύτερη επαφή όλων των φορέων ” τα δοθεί έμφαση στα εθνικά θέματα”.

Συμπερασματικά πρέπει να λεχθεί ότι τόσο στο θέμα της επανασύστασης του ΣΑΕ όσο και στο θέμα της συγχώνευσης της ΓΓΑΕ με την Δημόσια Διπλωματία, οι Σύνεδροι εξέφρασαν την καθολική τους αντίθεση ενώ τις προσεχείς ώρες και πριν την εκπνοή της προθεσμίας που το σχετικό νομοσχέδιο θα βρίσκεται στο opengov.gr (31 Αυγούστου 2020) για τη Δημόσια Διαβούλευση, το Συντονιστικό του ΣΑΕ Ωκεανίας θα υποβάλλει τις αντιρρήσεις του.

Τέλος, κατατέθηκε πρόταση ο Συντονιστής Ωκεανίας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος έκλεισε και τις εργασίας της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, να γίνει Επίτιμος,  μετά από δύο και πλέον δεκαετίες ενεργούς προσφοράς προς την Ομογένεια Αυστραλίας την οποία, όπως τόνισε, θα συνεχίσει να υπηρετεί και από άλλες θέσεις.

ΥΓ  ΡΗΡ: λόγω του ότι η συμμετοχή μας διαδικτυακά “υπέφερε” από κακή ακουστική, ζητούμε συγγνώμη προκαταβολικά και όσα ονόματα ενδεχομένως δεν τα αποδίδουμε σωστά, για όσα ονόματα συνέδρων δεν μπορέσαμε να καταγράψουμε και για όσες τυχόν αθέλητες αλλοιώσεις στην έννοια ή στο λεκτικό των όσων εδώ μεταφέρουμε. Μένει η καλή εκατέρωθεν προσπάθεια και η θερμή υποδοχή της οποίας τύχαμε στην Γενική Συνέλευση ΣΑΕ Ωκεανίας.

 

 

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε