Οκτώ θάνατοι στο ελληνικό γηροκομείο «Μεγαλόχαρη»

Μελβούρνη.– O κορονοϊός κτύπησε και το ελληνικό γηροκομείο της «Παναγίας της Μεγαλόχαρης» που βρίσκεται στο Epping της Μελβούρνης.

Τις σχετικές πληροφορίες που έφθασαν στο «Νέο Κόσμο» μας τις επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Κοινότητα Κυπριών Βορείων Προαστίων Μελβούρνης, Πανίκος Μηνάς, στην οποία ανήκει το ίδρυμα.

«Δυστυχώς», μας είπε, «όσα μέτρα και αν λάβαμε και τα λάβαμε όλα έγκαιρα και ιδιαίτερα αυστηρά ο αόρατος και ύπουλος εχθρός βρήκε τρόπο να εισβάλει στο ίδρυμά μας».

Σύμφωνα με τον κ. Μηνά στο γηροκομείο «Παναγία Μεγαλόχαρη» δεν υπήρχε κανένας με σύμπτωμα και φυσικά κανένα κρούσμα.

«Μια τρόφιμος που έπασχε από άνοια έπεσε και κτύπησε. Την πήγαμε στο νοσοκομείο και εκεί της έκαναν τεστ και βρέθηκε θετική στον ιό.

«Αμέσως σήμανε συναγερμός. Κάναμε τεστ σε τρόφιμους και προσωπικό. Εννέα ηλικιωμένοι, που ήταν στην μονάδα της Άνοιας βρέθηκαν θετικοί και 20 μέλη του προσωπικού. Κανείς δεν είχε το παραμικρό σύμπτωμα» μας είπε ο κ. Πανίκος.

Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο οδυνηρή.

Δυστυχώς κάποιοι από τους τρόφιμους(όλοι τους υπερήλικοι και με άλλα νοσήματα) κατέληξαν.

Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι στο γηροκομείο «Παναγία Μεγαλόχαρη» έχουν αναφερθεί οκτώ θάνατοι. Όλοι οι νεκροί είναι ελληνικής ή ελληνοκυπριακής καταγωγής.

«Όλοι, με εξαίρεση έναν, κατέληξαν στο γηροκομείο. Ζητήσαμε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία αλλά μας είπαν ότι, δεδομένου ότι έπασχαν και από άλλα νοσήματα, ήταν μάταιο…».

Ο κ. Πανίκος και μέσω του «Νέου Κόσμου» εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τους θανάτους.

«Είμαστε συγκλονισμένοι» μας είπε και πρόσθεσε:

«Αποτελεί μια μικρή παρηγοριά το γεγονός ότι σε σύσκεψη που είχαμε με το υπουργείο και τους συγγενείς των τροφίμων μας όλοι εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για το ίδρυμά μας».

Ο κ. Πανίκος μας είπε ακόμα πως με πρωτοβουλία της κοινότητας έγιναν και νέα τεστ σε προσωπικό και τρόφιμους στο άλλο γηροκομείο της Κοινότητάς του, αυτό του «Αγ. Ανδρέα» στο Sunshine και βρέθηκαν όλοι αρνητικοί.

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές ο κορονοϊός κάνει θραύση στα γηροκομεία της Μελβούρνης.

Τα περισσότερα κρούσματα, μέχρι στιγμής, (211) έχουν αναφερθεί στο ελληνικής ιδιοκτησίας γηροκομείο Epping Gardens Aged Care στο Epping (με αδιευκρίνιστο αριθμό θανάτων) και ακολουθεί η «Βασιλειάδα» στο Fawkner με 195 κρούσματα και 38 θανάτους.

Συνολικά οι ομογενείς της Μελβούρνης που έχουν πεθάνει από κορονοϊό ανέρχονται, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο
«Νέο Κόσμο».

Συνολικά σε όλη την Αυστραλία πέθαναν 428 άτομα σε οίκους ευγηρίας και στη Βικτώρια περίπου 360.