Προσύμφωνο με Γαλλία για απόκτηση 18 Rafale

Σε εξέλιξη είναι επαφές μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής κυβέρνησης για την απόκτηση 18 μαχητικών Rafale από την ελληνική πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Παραπολιτικών».

Βάσει του δημοσιεύματος οι επαφές είναι σε προχωρημένο επίπεδο και εντός του 2020 αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα η συμφωνία.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνται τα «Παραπολιτικά», οι συζητήσεις γίνονται πλέον σε επίπεδο κυβερνήσεων και η συμφωνία φαίνεται να κινείται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο προβλέπει δωρεά οκτώ μαχητικών της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας στην Ελλάδα και το δεύτερο στην αγορά νέων καινούριων μαχητικών.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως, καθώς είναι δύσκολη η άμεση παραγωγή νέων αεροσκαφών, φέρεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο συμφωνίας με την Αίγυπτο, προκειμένου να παραλάβει αρχικώς 10 από 20 Rafale που έχει παραγγείλει και τα άλλα 10 να παραδοθούν στην Ελλάδα (η Αίγυπτος έχει προβεί σε σημαντικές αγορές γαλλικών οπλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων μαχητικά Rafale, κορβέτες Gowind 2500, ελικοπτεροφόρα Mistral μια φρεγάτα FREMM).

Σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά» σε πρόσφατη επικοινωνία τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν κατέληξαν στον πυρήνα της συμφωνίας.