Ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση στην Αττική

Παραμένει ο πονοκέφαλος για τις αρχές και τους ειδικούς, καθώς τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα μας καταγράφουν συνεχώς τριψήφια νούμερα, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες δεν ξεπεράστηκε το φράγμα των 200. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προβληματίζονται για το τι θα ακολουθήσει μετά την επιστροφή των εκδρομέων, ενώ περιμένουν πειθαρχεία από τους πολίτες έτσι ώστε να αποφευχθεί το lockdown.

Ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε «εν πολλοις αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων. Έχουμε ελεγχόμενη κατάσταση με όσο δυνατόν λιγότερα σοβαρά περιστατικά. Από κει και πέρα ήταν σημαντική η ισορροπία του να είμαστε ασφαλείς και να ανοίξουμε την οικονομία. Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Θα μπορούσαμε να τα πάμε καλύτερα σε δύο πράγματα: στην ενημέρωση του κόσμου – γιατί ζητάμε από τον κόσμο να κάνει που αντανακλαστικά που δεν θέλει να κάνει και δεύτερον πρέπει να κάνουμε πιο εύκολη την εφαρμογή των μέτρων. Να αυξήσουμε τα δρομολόγιο, να επεκτείνουμε την τηλε-εργασία κλπ.».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέου «lockdown», ο καθηγητής σημείωσε: «Ελπίζω να μην έχουμε lockdown. Αυτό εξαρτάται από το πως θα συμπεριφερθεί ο κόσμος. Εάν ο κόσμος πειθαρχήσει και η πολιτεία βοηθήσει τον κόσμο, τότε η κατάσταση θα ξεπεραστεί. Ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί, θα είναι μαζί μας για χρόνια, αλλά το ζητούμενο είναι να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση».

Για τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις αναφορικά με τα εμβόλια και τα φάρμακα, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε: «Γίνεται τεράστια προσπάθεια για τα εμβόλια και τα φάρμακα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές εταιρείες, που λένε ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη δημιουργία του εμβολίου. Αλλά η δημιουργία του εμβολίου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να γίνει γνωστό το πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο θα πρέπει να γίνουν δοκιμές σε χιλιάδες εθελοντές».

Τέλος, αναφερόμενος στην ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη στο facebook για τα σχολεία, τόνισε πως «έγινε σε λάθος χώρο», ενώ πήρε και αποστάσεις από την απόφαση να ανοίξουν τα τμήματα των τάξεων ως έχουν. «Η κοινή λογική λέει ότι όσο λιγότερους ανθρώπους έχεις σε κλειστό χώρο, τόσο περιορίζεις τη μετάδοση. Το πρόβλημα είναι πως δεν είναι εύκολο να αυξήσεις τους χώρους διδασκαλίας. Εμείς ως επιστήμονες να προτείνουμε τη δράση στο πλαίσιο του εφικτού. Και εμείς προτείνουμε μάσκες και αποστάσεις. Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Το όφελος σε σχέση με το κόστος είναι πολύ μικρό».

Σε καραντίνα και επίσημα η δομή προσφύγων στο Βύρωνα

Λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (28 επιβεβαιωμένα κρούσματα) σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στο Βύρωνα Αττικής, κατόπιν ελέγχων από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, καθώς και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, η εν λόγω δομή φιλοξενίας τίθεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα:

  • Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στην ανωτέρω δομή φιλοξενίας, εξαιρουμένου του προσωπικού της μονάδας, το οποίο μπορεί να εναλλάσσεται κάθε 48 ώρες.
  • Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στην ανωτέρω δομή φιλοξενίας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτή, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από 31-08-2020 και ώρα 21.00 και για 14 ημέρες, έως 14-09-2020 και ώρα 21.00.

Επιπλέον, λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που βρίσκεται στο Μοσχάτο Αττικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 31 Αυγούστου 2020, σχετικός έλεγχος από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και αποφασίστηκε, κατά τα ανωτέρω, η εν λόγω μονάδα να τεθεί επίσης σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων.

Ειδικότερα:

  • Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στην ανωτέρω μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού της μονάδας.
  • Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από 31-08-2020 και ώρα 18.00 και έως την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στους φιλοξενούμενους και στο προσωπικό της μονάδας.

Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Αυξήθηκαν σε 183 τα νέα κρούσματα

Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 183 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα δέκα στις πύλες εισόδου της ώρας. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή είχαν ανακοινωθεί 157 κρούσματα του ιού στην Ελλάδα.

Από τα 173 εγχώρια κρούσματα, τα 46 συνδέονται με συρροές, 12 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ 10 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

Αναλυτικότερα:

  • 10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 107 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 44 συνδέονται με γνωστές συρροές και 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 9 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 με αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 8 με αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Φλώρινας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  • 6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Πηγή: Newpost.gr