H «ατομική βόμβα της Ελλάδος»

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Από τα δυο θέματα επικαιρότητας που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό, την συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) και το Νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ),  όπως αυτά αναρτήθηκαν στο opengov.gr και επί των οποίων εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του Κοροναϊου και των θερινών διακοπών κλήθηκαν οι Απόδημοι Έλληνες, σε λίγες μέρες, να καταθέσουν προτάσεις, προκύπτει ότι οι επιφορτισμένοι με τα θέματα της ομογένειας διοικητικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν «τα μαύρα τα μεσάνυχτα» από Ομογένεια!

Όποιος εντρυφήσει στην τοποθέτηση του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, θα αντιληφθεί ότι οι συντάκτες του Νομοσχεδίου στο ΥΠΕΞ, εκτός από το πρόχειρο «βάλτε το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να τελειώνουμε», έχουν μπερδέψει μερικά πράγματα τα οποία γνωρίζει και ένας πρωτοετής φοιτητής Οικονομικών ή νομικής. Όπως, π.χ.:

  1. Δεν μπορείς να ανασυστήσεις μία οργάνωση η οποία ποτέ δεν καταργήθηκε. Διότι κάθε Νόμος, μόνο με άλλο Νόμο καταργείται! Και ο Νόμος του 2006 για το ΣΑΕ, το κατοχυρωμένο και στο Σύνταγμα, ΠΟΤΕ δεν αντικαταστάθηκε με άλλον Νόμο.
  2. Δεν μπορείς να συστήνεις μία οργάνωση χωρίς νομική κατοχύρωση και από αυτή την οργάνωση να θέλεις να διατηρεί γραφεία , υπαλλήλους, ιστοσελίδα, προϋπολογισμό, περιουσιακά στοιχεία, τηλεφωνικές συνδέσεις και να συγκεντρώνει χρήματα (από ποιους άραγε;) για την αυτοχρηματοδότησή της!!!

Θα αρκεστούμε σ΄ αυτά τα δύο ζητήματα από τα πολύ περισσότερα που ορθώς επισημαίνουν και θίγουν τα μέλη του Προεδρείου ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής στο πόνημά τους. Γιατί είναι πιστεύουμε απολύτως αποκαλυπτικά και χαρακτηριστικά της «ατζαμοσύνης» όσων ασχολήθηκαν με το θέμα. Μέχρι δε να προκαλούν και θυμηδία εάν αναλογισθεί κανείς ότι το Ν/Σ δίνει εξουσία στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να συγκαλεί Έκτακτη Συνέλευση του ΣΑΕ, αλλά με έξοδα των …Αποδήμων!

Δεν θα κουραστούμε να το λέμε και να το γράφουμε: Η Ομογένεια είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για την εμπιστευθούμε στους γραφειοκράτες των υπουργείων!

*Στο ΥΠΕΞ τους ψαλιδίζουν την αυτονομία της ΓΓΑΕ, τους “ορίζουν” οργάνωση,  αλλά, την ίδια ώρα τους καλούν να αυτοοργανωθούν!

*Στο ΥΠΕΣ, τους δίνουν δικαίωμα ψήφου από το Εξωτερικό, αλλά μόνο για το 30% οι υπόλοιποι να …ταξιδέψουν!

*Στο ΥΠΟΙΚ τους θεωρούν καλοδεχούμενους ως «επενδυτές», αλλά αντί για κίνητρα, τους φορολογούν από το πρώτο Ευρώ εισοδήματος που θα αποκτήσουν στην Ελλάδα!

Ανάλογη είναι η «μεταχείριση» που επιφυλάσσουν στους ομογενείς και άλλα υπουργεία ακόμη και ελληνικές προξενικές αρχές.

Εύλογα τίθεται, επομένως, προς τους επαΐοντες , το ερώτημα: Τι θέλουμε επιτέλους από την «ατομική βόμβα της Ελλάδος», όπως προσφυώς αποκαλούσε την Ομογένεια ο χρόνια Υπουργός, μακαρίτης, Νίκος Μάρτης, έχοντας εν ζωή επίγνωση του μεγέθους, της επιρροής, και της δύναμης του Απόδημου Ελληνισμού;