ΣΥΡΙΖΑ: Τζανακόπουλος αντί του Σκουρλέτη;

Στη συνεδρίαση του «πρωινού καφέ» που έγινε …απόγευμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε αναβολή του συνεδρίου για τον καλοκαίρι του 2021.

Με μια κίνηση που δεν ήταν αναμενόμενη ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αιφνιδιάσει και να ανακατέψει το εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ που μετά τις εκλογές βρίσκεται σε ένταση και το κόμμα σε τέλμα.

Η «πέτρα του σκανδάλου» για του «Προεδρικούς», ο Πάνος Σκουρλέτης, που κατά το παρελθόν είχε δεχτεί πολλές επιθέσεις τελικά σε μια «προδιαγεγραμμένη πορεία» με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα εγκαταλείπει την έδρα του από την Κουμουνδούρου.

Στη συνεδρίαση του «πρωινού καφέ» που έγινε …απόγευμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε αναβολή του συνεδρίου για τον καλοκαίρι του 2021. Ο λόγος μπορεί να είναι ο κορωνοϊός αλλά και το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος δεν ήταν και το καλύτερο. Έτσι, η αντικατάσταση, άνευ συνεδρίου, του Πάνου Σκουρλέτη ήταν αναμενομένη από Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος και θεωρείται της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς και η αποστασιοποίησή του από τους σκληρούς προεδρικούς δεν ήταν καθόλου τυχαία, ωστόσο απομένει να αποδείξει ότι μπορεί να φρεσκάρει και να θέσει σε κίνηση έναν γερασμένο και αγκυλωμένο σε ιδεοληψίες κομματικό μηχανισμό. Αν και το κλίμα που μεταδίδεται από την Κουμουνδούρου είναι ότι αυτή η αλλαγή θα είναι σχεδόν «βελούδινη», καθώς υπάρχει κατανόηση και «συναινετικό κλίμα» από την εσωκομματική αντιπολίτευση, ωστόσο αυτό θα φανεί στην πράξη όταν ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρήσει σε βάθος και ουσιαστικές πολιτικές αλλαγές στο κόμμα.

Επί του παρόντος αλλάζουν ρόλοι και ανακυκλώνονται πρόσωπα, καθώς εκτός από την αντικατάσταση του κ. Σκουρλέτη και ο Αλέξης Χαρίτσης «αφήνει» τη θέση του εκπροσώπου Τύπου με επικρατέστερο διάδοχο τον Νάσο Ηλιόπουλο. Ο κ. Ηλιόπουλος αν και θέλει να παραμείνει στον Δήμο Αθηναίων από τη στιγμή που είναι πρόταση Τσίπρα είναι δύσκολο να αρνηθεί.

Στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει τράμπα, και στη θέση του Δημήτρη Τζανακόπουλο τοποθετείται ο Πάνος Σκουρλέτης.

Αυτές είναι πρώτες αλλαγές και θα συνεχίσει ο Αλέξης Τσίπρας και με ανασχηματισμό των τομεαρχών. Η ουσία των αλλαγών θα κριθεί σε δύο επίπεδα, το πρώτο είναι αν θα καταφέρει να διαμορφώσει στρατηγική αντιπολίτευση και όχι τακτικές και ευκαιριακές επιθέσεις στην κυβέρνηση. Το δεύτερο, είναι οι εσωκομματικές εξελίξεις καθώς είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο Πάνος Σκουρλέτης, και αυτό πλήρωσε, με τους Βούτση και Φίλη, σε ώσμωση και με τους «53», αντιδρούν στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντροαριστερό κόμμα τύπου ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι μετά την αναβολή του συνεδρίου με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο θα προετοιμάσει αλλά και θα προχωρήσει στις αλλαγές που έχει σχεδιάσει.

Σήμερα συνεδριάζει η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή για να εγκριθεί η εισήγηση Τσίπρα.

πηγή:newpost.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε