Ο Λεωνίδας Ραπτάκης μιλά στην Panhellenic post

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Έντονη δραστηριότητα αναπτύσσει τις τελευταίες ώρες ο ευρισκόμενος, για τρεις ημέρες, στην Αθήνα,  Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής των Δημοκρατικών στο Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, Λεωνίδας Ραπτάκης (Leo Raptakis).

Ο Γερουσιαστής (σ.σ. που δεν συμμετέχει στις εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς επανεκλέχτηκε στις 26 Ιουλίου,  μετά την παραίτηση του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου στο District 33 ) είχε συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη, Τζέφρυ Πάιατ , με τον Γενικό Γραμματέα  «Δημόσιας Διπλωματίας  και Απόδημου Ελληνισμού» Ιωάννη Χρυσουλάκη (φωτογραφία) ενώ επίκειται εντός της ημέρας, συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια  και  Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Όπως είπε στην Panhellenic Post, o Λεωνίδας Ραπτάκης,  (σ.σ. είναι και αντιπρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε.) οι συζητήσεις που έχει με τους Έλληνες επισήμους περιστρέφονται κυρίως γύρω από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική  Μεσόγειο, την Κύπρο και το Αιγαίο με αιτία τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις.

Επίσης ένα άλλο θέμα συζήτησης με τους Έλληνες επισήμους, αποτελούν οι επικείμενες αμερικανικές εκλογές και ο  ρόλος των Ελλήνων ομογενών υποψηφίων.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής μας είπε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρεσβευτή κ. Πάιατ, ο τελευταίος επανέλαβε τη θέση του Στέητ Ντιπάρτμεν,  να «πέσουν οι τόνοι» στην Αν. Μεσόγειο και να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε ερώτηση της  ΡΗΡ τι ακριβώς πρέπει να συζητήσει η Ελλάδα και εάν ο διάλογος υπονοεί ότι πρέπει να κάνει παραχωρήσεις, ο κ. Ραπτάκης ήταν κατηγορηματικός: «Μιλάμε για δύο χώρες του ΝΑΤΟ. Επομένως ένας διάλογος είναι αναγκαίος. Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «βρίσκεται στη σωστή πλευρά. Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας.   Εάν, επομένως, η Ελλάδα κάνει παραχωρήσεις αυτό, κατά την άποψή μου θα σημαίνει ότι ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου διεθνώς,  καθώς θα ανοίξουν ζητήματα όπως της Αλάσκα (σ.σ. «εμπλεκόμενες» Αμερική, Κίνα, Ρωσία) κ.α. Επομένως η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η Ελλάδα ταυτίζεται με το Δίκαιο των θαλασσών και δεν μπορούν να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων αλλαγές που θα είναι αντίθετες ή θα παρερμηνεύουν το Δίκαιο αυτό».

Όπως μας είπε ο κ. Ραπτάκης, “αποκόμησα την εντύπωση ότι την άποψη αυτή τη συμμερίζεται και ο κ. Πάιατ”.

Σε ερώτηση της ΡΗΡ εάν στις συναντήσεις του στο ΥΠΕΞ έθεσε και το θέμα της συγχώνευσης της ΓΓΑΕ με την Δημόσια Διπλωματία, Ο Κ. Ραπτάκης απάντησε πως με την ιδιότητα του Αμερικανού Γερουσιαστή δεν συζητά θέματα εσωτερικών αλλαγών στα ελληνικά υπουργεία και ότι οι συζητήσεις που διεξάγει παραμένουν σε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Σε ερώτηση για το νέο χθεσινό επεισόδιο δολοφονίας Αφροαμερικανού από αστυνομικό στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ραπτάκης μας είπε ότι μιλάμε για μία χώρα 340 εκατομμυρίων κατοίκων. Πρόσθεσε ότι προσωπικά είναι εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.  Αλλά, την ίδια ώρα, είπε, βρίσκεται απέναντι και σε κάθε προσπάθεια να επιρρίπτονται εκ προοιμίου όλες οι ευθύνες στην Αστυνομία. «Πρέπει να ξανακοιτάξουμε το θέμα αυτό με σοβαρότητα και από τις δύο του πλευρές», κατέληξε.

Τέλος σε ότι αφορά τις εκλογές του Νοεμβρίου και στο “ντέρμπι” Τραμπ-Μπάιντεν, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής τόνισε ότι ο κ. Μπάιντεν έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ,  “όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει από τώρα με βεβαιότητα την τελική προτίμηση των Αμερικανών ψηφοφόρων”.

ΡΗΡ