Συναγερμός για τις εστίες υπερμετάδοσης

Αθήνα.- Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές μετά τη διασπορά του κορωνοϊού σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και οίκους ευγηρίας όπου ο ιός μπορεί να μεταδοθεί γρήγορα και να τεθεί εκτός ελέγχου ευκολότερα σε σχέση με άλλες περιπτώσεις.

Την Τρίτη, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας επεσάμανε πως «ο ιός εισήχθη στη δομή [σ.σ. της Θεσσαλονίκης] από άτομα που δεν κατανόησαν ότι έπρεπε να τηρούν στο 100% τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Και όντας κάποιος ασυμπτωματικός δεν αντιλαμβάνεται ότι γίνεται αιτία διασποράς του κορωνοϊού».

Μεγάλη διασπορά σε γηροκομείο στο Μαρούσι

Λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (19 επιβεβαιωμένα κρούσματα εκ των οποίων 18 φιλοξενούμενοι και 1 μέλος του προσωπικού) σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι Αττικής, κατόπιν σχετικών ελέγχων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, το εν λόγω κέντρο φροντίδας τίθεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα:

  • Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από 02-09-2020 και ώρα 21.00 έως 12-09-2020 και ώρα 21.00.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων κλιμακίων της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ που σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν δειγματοληπτικούς ελέγχους και σε άλλες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Έχουν ενημερωθεί ήδη οι συγγενείς των τροφίμων στον οίκο ευγηρίας, ενώ έχει ξεκινήσει και η ιχνηλάτηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 233 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. Για ακόμη μια ημέρα η Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο» με 87 κρούσματα, ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι καταγράφηκαν 15 κρούσματα στην Ημαθία και 13 στην Κρήτη.

Σε καραντίνα τρεις δομές φιλοξενίας προσφύγων

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές αλλά και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μετά τα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν καταγραφεί σε διάφορες δομές φιλοξενίας προσφύγων στη χώρα μας.

Η τελευταία και πιο ανησυχητική εξέλιξη καταγράφηκε στο ΚΥΤ της Μόριας, τη μεγαλύτερη προσφυγική δομή στην Ελλάδα. Ειδικότερα ένας 40χρονος Σομαλός που διέμενε στον καταυλισμό καταγράφηκε θετικός στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα η δομή να τεθεί σε υγειονομικό αποκλισμό.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα στον καταυλισμό και το γεγονός έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές Αρχές. Μάλιστα, αναμένεται επίσκεψη επιδημιολόγων του ΕΟΔΥ στο νησί, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ασθενής πρόσφυγας μεταφέρθηκε αργά χθες Δευτέρα το βράδυ εμπύρετος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου διαγνώσθηκε αμέσως θετικός στον κορωνοϊό, ενώ κρίθηκε ότι πρέπει να εισαχθεί αμέσως για νοσηλεία λόγω των σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων του.

Ο Σομαλός είχε αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη στις 17 του περασμένου Ιουλίου με δικαίωμα μετακίνησης που είχε ως αναγνωρισμένος πρόσφυγας. Μάλιστα, στις 21 Αυγούστου βεβαίωσε την παρουσία του στην Αθήνα με καταγεγραμμένη εμφάνισή του σε Αστυνομικό τμήμα της Αττικής. Προφανώς λόγω αδυναμίας παραμονής στην Αθήνα και του «ανοικτού» χαρακτήρα της Μόριας επέστρεψε στη Μυτιλήνη. Ήδη, ξεκίνησε η ενδελεχής ιχνηλάτηση του συνόλου των επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος, με σκοπό την απομόνωσή τους, ενώ διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι στους διαμένοντες στο ΚΥΤ.

Ξανά σε καραντίνα το hot spot στη Ριτσώνα

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη είχε μπει σε καραντίνα εκ νέου η δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Ριτσώνα, καθώς εντοπίστηκε νέο κρούσμα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες μια γυναίκα αραβικής υπηκοότητας διαγνώστηκε θετική το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ και την προηγούμενη εβδομάδα είχε παρουσιαστεί ακόμα ένα θετικό κρούσμα.

Η δομή, όπου ισχύουν αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό, μπήκε ξανά σε καραντίνα, ενώ ισχύει κανονικά η απαγόρευση εισόδου και εξόδου.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω δομή στις αρχές Απριλίου είχε τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών, καθώς είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό μια γυναίκα, η οποία νοσηλευόταν μετά τον τοκετό της σε νοσοκομείο των Αθηνών. Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι οι 20 από αυτούς είναι θετικοί στον ιό COVID 19.

Σημαντική συρροή και στο Βύρωνα

Τη Δευτέρα είχε τεθεί σε καραντίνα και δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στο Βύρωνα Αττικής, κατόπιν ελέγχων από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Είχαν εντοπιστεί 28 κρούσματα [20 σε διαμένοντες και οκτώ σε εργαζόμενους]. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε να επιβάλει έκτακτα μέτρα. Συγκεκριμένα:

  • Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στην ανωτέρω δομή φιλοξενίας, εξαιρουμένου του προσωπικού της μονάδας, το οποίο μπορεί να εναλλάσσεται κάθε 48 ώρες.
  • Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στην ανωτέρω δομή φιλοξενίας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτή, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

 

newpost.com