H συνάντηση Δένδια – Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Με τη λακωνική δήλωση ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή», ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα σχολίασε τη 45λεπτη συνάντηση Γκουτέρες – Δένδια.

Οι τουρκικές προκλήσεις και απειλές στο Αιγαίο και την Ανατολικη Μεσόγειο, η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων Ελλάδας – Αιγύπτου, το κυπριακό και οι απειλές εποικισμού των Βαρωσίων, ήταν τα θέματα που συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Η συνάντηση έλαβε χώρα στην κατοικία της Ελληνίδας μονίμου αντιπροσώπου, καθώς η Τουρκία προέβη χθες σε διάβημα προς την Γραμματεία του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας ότι η συνάντηση Γκουτέρες – Δένδια παραβιάζει τους κανονισμούς της πολιτείας Νέας Υόρκης, καθώς ο Έλληνας υπουργός θα έπρεπε να τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών.

Ο κ. Δένδιας επίσης επέδωσε επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τον Αντόνιο Γκουτερες με τις τουρκικές παραβιάσεις, ζητώντας να διαβιβαστεί και προς τον πρόεδρο του Σ.Α.

Σε δηλώσεις του προς τους Ελληνες ανταποκριτές, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι από μόνο του, η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ είναι πάντοτε ένα ευχάριστο γεγονός, καθώς είναι ένας παλιός φίλος της Ελλάδας και εξαιρετικά έμπειρο άτομο στα τεκταινόμενα στην περιοχή.

«Μου έδωσε την ευκαιρία να του εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο και πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή. Επίσης συζητήσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας του έδωσα εθιμοτυπικά. Του παρέδωσα επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παράκληση του πρωθυπουργού να τη διαβιβάσει προς τα μέλη του Σ.Α.».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον του κυπριακού προβλήματος.

«Το πως θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις ούτω καλούμενες τουρκικές ‘εκλογές’», είπε ο κ. Δένδιας.

Απαντώντας σε ερώτημα αν η ελληνική κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη από τον κ. Στόλτενμπερκ, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι το έγγραφο δεν έχει ακόμη μελετηθεί και κατά συνέπεια δεν μπορεί να μιλήσει για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια.

«Εκείνο όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών. Ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί».

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα σκέφτεται την προσφυγή στο Σ.Α. του ΟΗΕ, καθώς οι τουρκικές παραβιάσεις αποτελούν απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η προσφυγή είναι δικαίωμα κάθε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, κατά συνέπεια και της Ελλάδας.

«Πότε και υπό ποιες συνθήκες θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Ο- κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, ενώ το Σάββατο πρόκειται να συνομιλήσει με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ. Ελληνικές πηγές επανέλαβαν τις διευκρινίσεις ότι δεν υπήρξε καμία διπλωματική συμφωνία Ελλάδας  Τουρκίας, κάτι που σημειώνεται και στο ίδιο το έγγραφο του ΝΑΤΟ. Απλά ο ΓΓ είχε συνάντηση με Ελληνα και Τούρκο αξιωματικού και η συζήτηση αφορούσε τεχνικά θέματα.

Πηγή:Greeknewsonline.com