Άρθρο του Associated Press για ομογενή

ΑΝΝ ΑΡΜΠΟΡ. ΜΙΣΙΓΚΑΝ. Ο ομογενής επιχειρηματίας εστιατορίων Πέρυ Πορικός από την πόλη Ann Arbor του Μίσιγκαν, του οποίου τα καταστήματα βρίσκονται κοντά στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δίνει μάχη για την επιχειρηματική του επιβίωση, σύμφωνα με εκτενές άρθρο του «Associated Press» με τίτλο «Μικρές επιχειρήσεις σε πανεπιστημιουπόλεις υποφέρουν χωρίς φοιτητές», λόγω του κορωνοϊού αφού οι φοιτητές είτε δεν επιστρέφουν, είτε επιστρέφουν πολύ λιγότεροι.

Η περίπτωση του ομογενή Πέρυ Πορικού είναι μία τέτοια κλασσική περίπτωση. Ο κ. Πορικός ήλθε μετανάστης στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από 40 χρόνια από την Αθήνα στα 20 του χρόνια ως παίκτης ποδοσφαίρου για την ομάδα Wolverines και ως μερικής απασχόλησης πλύστης πιάτων στο εστιατόριο «The Brown Jug» το οποίο σήμερα είναι ιδιοκτησία του.

Μιλώντας στο «Associated Press» είπε πως «ζώντας το όνειρο για το οποίο κάνουν λόγο οι άνθρωποι, ιδιαίτερα όταν έχεις ζήσει στην Ευρώπη και ήλθες εδώ, πρέπει να σας πω ότι εγώ είμαι το όνειρο».

Ωστόσο τον τελευταίο καιρό ο κ. Πορικός είναι ανήσυχος και δεν είναι μόνος που αισθάνεται έτσι. Η πίεση και το διακύβευμα είναι σε υψηλά επίπεδα για τους μικροεπιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται κοντά στο Πανεπιστήμιο του και συγκεκριμένα γύρω από την περιοχή του της οδού South University Avenue, η οποία περιστρέφεται γύρω από την πόλη των 12.000 κατοίκων εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι φοιτητές.

Μερικά μαθήματα αυτό το εξάμηνο θα γίνουν με την αυτοπρόσωπη παρουσία των φοιτητών που θα επιστρέψουν, γεγονός το οποίο προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα ελπίδας και άγχους για όσους χρειάζονται τους φοιτητές να επιστρέψουν για να μπορέσουν να κινηθούν επιχειρηματικά και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Μία μεγάλη ανησυχία είναι άραγε οι φοιτητές θα τηρούν τα μέτρα υγιεινής για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού; Τα πρώτα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά, αλλά απεναντίας προκαλούν ανησυχία από τις εικόνες της διασκέδασης χωρίς την τήρηση των μέτρων, πράγμα το οποίο έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να επιβάλλει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και να απαγορεύσει συγκεκριμένες τοποθεσίες για ομαδικές συγκεντρώσεις.

Ενα μπαρ Αθλητικών (sports bar) και ένα νυκτερινό κέντρο διασκέδασης ιδιοκτησίας του κ. Πορικού έχουν κλείσει προσωρινά με εκτελεστική εντολή που εξέδωσε ο κυβερνήτης Gretchen Whitmer.

Αλλοι επιχειρηματίες στην ίδια περιοχή προσεύχονται να μπορέσουν να κρατηθούν αρκετά ώστε να μπορέσουν να ανακάμψουν όταν οι εργασίες επιστρέψουν ξανά στους κανονικούς τους ρυθμούς.

Ενώ το εστιατόριο «The Brown Jug» και η πιτσαρία «Backroom Pizza» του κ. Πορικού είναι ανοικτά και αναμένεται να επιβιώσουν, αλλά οι πόρτες του μαγαζιών που είναι λίγο πιο κάτω «Blue Leprechaun» και «Study Hall Lounge» τα οποία είναι επίσης της ιδιοκτησίας του ίσως να παραμείνουν κλειστές για πάντα.

Ο κ. Πορικός είπε πως «εάν δεν έχω περισσότερη πελατεία, δεν μπορώ να επιβιώσω. Τα ζευγάρια θα πρέπει να είναι έξι πόδια μακριά το ένα από το άλλο και αντί να έχεις 50 ανθρώπους να χορεύουν θα έχεις 12. Ποιοι θα έλθουν να ευχαριστηθούν όταν δεν μπορούν να χορέψουν με τους φίλους τους; Τι είδους κλαμπ είναι αυτό;» και συμπλήρωσε «θα χρειαστεί πολύς καιρός να ανακάμψω από τις απώλειες» είπε χαμηλόφωνα.

Πηγή: ekirikas.com

Φωτογραφία: Ο ομογενής επιχειρηματίας εστιατορίων Πέρυ Πορικός. (AP Photo/Paul Sancya).