Ελληνοαμερικανοί στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν

Νέα Υόρκη.- Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, αλλά και μεταφέροντας την μαρτυρία του πατέρα του και πρώην γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, ο βουλευτής Μέριλαντ Τζον Σαρμπάνης εξήγησε μιλώντας σε δεκάδες παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας μέσω τηλεδιάσκεψης, γιατί θα πρέπει να στηριχτεί στις 3 Νοεμβρίου ο Τζο Μπάιντεν, για πρόεδρος της Αμερικής.

Από τη συζήτηση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, με συμμετοχή των ομογενών δημοκρατικών βουλευτών και του πρέσβη Νίκολας Μπερνς

 

«Αυτό που εκτιμώ βαθύτατα στον Τζο Μπάιντεν είναι ότι ήταν από την αρχή υποστηρικτής της κοινότητάς. Αυτό το ξέρω όχι μόνο προσωπικά και άμεσα, αλλά όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, ο πατέρας μου υπηρέτησε για χρόνια με τον Μπάιντεν στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν πολύ κοντά. Νομίζω ότι έχουν μια κοινή προοπτική σχετικά με το ποιες πρέπει να είναι οι αξίες και οι αρχές μας ως χώρα, πώς συμπεριφερόμαστε σε όλο τον κόσμο στη διεθνή σκηνή και αυτό είναι το είδος της προοπτικής που ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να φέρει ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Τζον Σαρμπάνης.

Η τηλεδιάσκεψη οργανώθηκε από το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, με καλεσμένο τον Νίκολας Μπερνς, σύμβουλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής του δημοκρατικού προεδρικού υποψηφίου, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών.

Ανοίγοντας την συζήτηση, ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης ευχαρίστησε το HALC και τον Εκτελεστικό του Διευθυντή της HALC Έντι Ζεμενίδη γιατί έφερε μαζί μιαμεγάλη ομάδα υποστηρικτών του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του στην πολιτική, επαινέθηκε για τις ικανότητές του στην εξωτερική πολιτική, την γνώση και κατανόηση των κρίσιμων ελληνικών και κυπριακών ζητημάτων, αλλά και το πάθος και την ειλικρίνεια που τον διακατέχουν.

«Όταν βάζω στο νου μου τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν, σκέφτομαι κάποιον που έχει έναν πραγματικά μοναδικό συνδυασμό πάθους – από τη μία πλευρά – και εμπειρίας από την άλλη και νομίζω ότι αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε σ’ αυτήν τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμοπου υποφέρουν και είναι υπό μεγάλη πίεση, και νομίζω ότι ο Αντιπρόεδρος αισθάνεται τον πόνο και κατανοεί τι πρέπει να κάνουμε ως θέμα από πολιτικής άποψης, προσπαθώντας να το αντιμετωπίσουμε».

Σημειώνοντας ότι η βουλευτής Μασαχουσέτης AryannaPressley συχνά λέει, «οι άνθρωποι που πονούν πρέπει να είναι οι πιο κοντά στην εξουσία», βουλευτής Σαρμπάνης είπε:

«Νομίζω ότι αυτό που πρόκειται να κάνουν ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν και η Καμάλα Χάρις είναι να φέρουν ανθρώπους που πονούν κοντά στην εξουσία και στην πολιτική και να κάνουν τη διαφορά για αυτούς.

«Νομίζω ότι γι ‘αυτό ο Μπάιντενάγγιξε τόσους πολλούς Αμερικανούς σε όλη τη χώρα και νιώθω πολύ καλά για το πως τα πάμε αυτή τη στιγμή», είπε.

Ωστόσο προειδοποίησε πως όλοι γνωρίζουμε ότι στην πολιτική τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο και γι ‘αυτό «οργανώνοντας και ενώνοντας ανθρώπους στην κοινότητά μας, να έχει κρίσιμη σημασία για τα θέματα που μας απασχολούν να βεβαιωθούμε ότι θα μοιραστούμε με όλους ποιος είναι ο Τζο Μπάιντεν. Αλλά και πάλι, συνέχισε, δεν παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο και θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βάλουμε κάποιον στον Λευκό Οίκο που θα είναι αληθινός φίλος όταν πρόκειται για την ελληνική και κυπριακή αμερικανική κοινότητα».

Ο Τζον Σαρμπάνης χαρακτήρισε τον Μπάιντενως κάποιον που καταλαβαίνει γιατί νοιώθουμε έτσι με σημαντικά ζητήματα όπως, το κυπριακό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την προκλητική επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα είναι σύμμαχός μας καθώς θα προχωρούμε για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.

Ο δημοκρατικός βουλευτής αναφέρθηκε στην μεγάλη εντύπωση που του προκάλεσε ο Τζο Μπάιντεν, σε μία συνάντηση που είχε στο γραφείο του, το 2015, με κορυφαίους παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, παρουσία και στελεχών της κυβέρνησης Ομπάμα.

«Ασκούνταν απίστευτη πίεση στην Ελλάδα εκείνη την πάρα πολλή δύσκολη στιγμή από την άποψη της οικονομίας, όπου υπήρχαν πιέσεις κατά πόσον η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα δέχτηκε εκφοβισμό από πολλές απόψεις και οι ΗΠΑ ήταν σε θέση να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας και να βοηθήσουν καθοδηγώντας, ενισχύοντάς και υποστηρίζοντάς την».

Ο Τζον Σαρμπάνης θυμήθηκε ότι ενώ οι συνεργάτες του είχαν ορίσει να παραμείνει στη συνάντηση για μόνο πέντε λεπτά, ο Τζο Μπάιντεν έμεινε πάνω από μια ώρα, επειδή ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την κοινότητά μας και έχει αυτές τις σημαντικές σχέσεις μαζί μας.

Η αντικυβερνήτης Καλιφόρνιας, Ελένη Τσακόπουλος – Κουναλάκης, προσωπική φίλη της υποψηφίας αντιπροέδρου και γερουσιαστή Καλιφόρνιας, Κάμαλα Χάρη, ευχαρίστησε τον Τζον Σαρμπάνη που την παρουσίασε και τον Έντι Ζεμενίδη που έφερε μαζί πολλούς Ελλληνοαμερικανούς από διάφορες περιοχές της χώρας. Ενώ έπλεξε το εγκώμιο των Ελληνοαμερικανών μελών του Κογκρέσου.

«Είμαι υπερήφανη για τα ελληνικής καταγωγής μέλη του Κογκρέσου. Σηκώνονται μεγάλο βάρος κάθε μέρα στο Κογκρέσο, ενώ αντιμετωπίζετε την τουρκική επιθετικότητα και παλεύετε για την απελευθέρωση του κυπριακού λαού. Ενώμεταφέρετε τη φωνή των Ελληνοαμερικανών, των οποίων οι οποίοι έχοντας προσωπικές σχέσεις με την Ελλάδα καταλαβαίνουν πολύ καλά την περιοχή».

Παράλληλα ευχαρίστησε τα περισσότερα από 400 άτομα που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, μεταξύ αυτών και ελληνοαμερικανοί πολιτικοί από πολιτειακά και δημοτικά όργανα.

Η κ. Τσακόπουλου-Κουναλάκη επίσης μνημόνευσε τη συνάντηση του Μπάιντεν με ηγέτες της Ομογένειας, το 2015, για να δείξει την σχέση που υπάρχει μεταξύ της κοινότητας και του δημοκρατικού προεδρικού υποψηφίου.

«Διακεκριμένοι Ελληνοαμερικανοί πολίτες, κληρικοί και λαϊκοί πρέπει πραγματικά να γνωρίζουν τις ικανότητές του στην εξωτερική πολιτική, κατά τη διάρκεια της πολυετούς Προεδρίας του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. ΟJoeBiden είναι πάρα πολύ κοντά στην κοινότητά μας, αισθάνεται μια προσωπική σύνδεση μαζί μας και γνωρίζει τα ζητήματά μας μέσα και έξω…. Έχει περάσει χρόνο στην περιοχή και ασχολείται ξανά και ξανά… ”.

Τόνισε επίσης πως πιστεύει ακράδαντα ότι χωρίς την προσωπική δέσμευση του Τζο Μπάιντεν το 2015, «πολύ πιθανό η Ελλάδα να είχε βγει από την Ευρωζώνη».

Αναφερόμενη στη φίλη της ΚάμαλαΧάρις, την οποία γνώρισε όταν ήταν υποψήφια εισαγγελέας Αγίου Φραγκίσκου, η Ελένη Τσακόπουλου την χαρακτήρισε φιλέλληνα.

«Έχει μια πολύ, πολύ ισχυρή αίσθηση τιμής και δικαιοσύνης, είναι μαθήτρια της ιστορίας, πιστεύει στη θεμελιώδη δομή της αμερικανικής δημοκρατίας και στις θεμελιώδεις αρχές μιας ισχυρής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και ενός ασφαλούς κόσμου».

Η αντικυβερνήτης Καλιφόρνιας δήλωσε ότι προσβλέπει σε μια κυβέρνηση Μπάιντεν / Χάρις «όπου θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να εμπλέξουμε την Αντιπρόεδρο σε θέματα που είναι σημαντικά για εμάς».

Θέλοντας να δείξει την ισχύ της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η πρόεδρος της Βουλής ΝάνσιΠελόσι της είπε ότι «οπουδήποτε στη χώρα πηγαίνει σε εκδηλώσεις για την οικονομική ενίσχυση βουλευτών, κάθε βουλευτής έχει τουλάχιστον έναν Έλληνα φίλο που οργανώνει και βοηθά και συλλέγει χρήματα. Δεν ξέχασα ποτέ αυτήν την ιστορία.Και νομίζω ότι αποδεικνύει πραγματικά ποια είναι η ομάδα που συγκεντρώθηκε εδώ».

Ευχαριστώντας τον ;EntiΖεμενίδη και το HALC, ο Νίκολας Μπερνς, Πρέσβης στην Ελλάδα 1997-2000 (τώρα καθηγητής στη Σχολή Κένεντιτου Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ) αναγνώρισε την παρουσία των μελών του Κογκρέσου και δήλωσε υπερήφανος για το έργο της Ελένης Τσακόπουλου-Κουναλάκη στην Καλιφόρνια, αποδίδοντας παράλληλα «φόρο τιμής» στον πατέρα της, τον Άγγελο Τσακόπουλο, «έναν σπουδαίο άντρα».

Ο Νίκολας Μπερνς είπε πως δεν δίστασε στιγμή να αποδεχθεί την πρόσκληση του Τζον Σαρμπάνη, για να συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη, «πρώτον, γιατί αγαπώ την Ελλάδα και εκτιμώ τη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και δεύτερον, έχουν γιατί τρέφω βαθύ σεβασμό για την οικογένεια Σαρμπάνη και την υπηρεσία τους στη χώρα».

«Πρόκειται για εκλογές που θα κρίνουν την αποφασιστικότητά μας», δήλωσε ο Νίκολας Μπερνς, ο οποίος εκτιμάται ιδιαίτερα από τον Μπάιντεν και τους κορυφαίους συμβούλους του.

«Νομίζω ότι η κυβέρνησή μας κινείται προς λάθος κατεύθυνση», είπε ο Νίκολας Μπερνς.

«Δεν έχουμε επαρκή ηγεσία στην πανδημία. Δεν έχουμε επαρκή ηγεσία για να μας βγάλει από αυτήν την ύφεση. Στο φυλετικό ζήτημα όλοι γνωρίζουμε ποιο είναι το σωστό που θα πρέπει να κάνουμε. Το λάθος είναι ότι ο πρόεδρος δεν μας έχει τη σωστή θέση και πιστεύω ότι έχουμε μια κρίση ηγεσίας στην πατρίδα μας».

Έχοντας ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε ότι βλέπει την Αμερική να μην απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και να μην είναι όσο ισχυρή ήταν με κυβερνήσεις προηγούμενων προέδρων.

«Όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αγκαλιάζει δικτάτορες όπως ο KimJong-Un, και  Βλαντιμίρ Πούτινκαι ο Xijinping, και όμως απομακρύνει φίλους των Ηνωμένων Πολιτειών όπως η AngelaMerkel, ο EmmanuelMacron, και ο JustinTrudeau, γνωρίζουμε ότι έχουμε πρόβλημα. Ξέρουμε ότι πρέπει να το διορθώσουμε και η 3η Νοεμβρίου είναι η στιγμή να το επιδιορθώσουμε», είπε ο κ. Μπερνς.

Ο έμπειρος πρώην διπλωμάτης συμμετάσχει από τον Μάρτιο του 2019, στην εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν, τον οποίο γνωρίζει για περίπου 30 χρόνια και συμμερίζεται τη γνώμη πολλών για ακέραιο χαρακτήρα του.

«ΟΜπάιντεν είναι άνθρωπος της πίστης και καλός άνθρωπος, ο οποίος ξέρει πώς να διοικεί αποτελεσματικά την αμερικανική κυβέρνηση, τη δουλειά του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Νίκολας Μπερνς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι« δεν υπάρχει κανένας από το Δημοκρατικό κόμμα με μεγαλύτερη εμπειρία, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πολιτική, για να αποτελέσει τον πρόεδρο που χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση αποδίδει στην εξωτερική πολιτική».

Ο κ. Μπερνς σημείωσε ότι έχει δει τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν σε δράση και κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα τα ζητήματα.

«Και σίγουρα, αν τον συγκρίνετε με τον Πρόεδρο Τραμπ δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό».

Είπε πως τόσο όταν ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, όσο και κατά τη διάρκεια της Αντιπροεδρίας του, ο Τζο Μπάιντεν καθιέρωσε εξαιρετικές σχέσεις με ηγέτες σε όλον τον κόσμο και γνωρίζει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ηγηθούν, να υποστηρίξουμε τις δημοκρατίες και να υποστηρίξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν αμφισβητούνται σε όλο τον κόσμο. Ο Μπάιντενόταν γίνει πρόεδρος θα το επαναφέρει και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τον υποστηρίζω», τόνισε ο κ. Μπερνς.

Υπενθυμίζοντας ότι κατά την επικύρωση του διορισμού του από τη Γερουσία ως πρέσβης στην Ελλάδα, εξετάστηκε από τους γερουσιαστές Σαρμπάνη και Μπάιντεν, ο κ. Μπερνς είπε ότι γνωρίζει καλά αυτό που νιώθει ο Μπάιντεν για την Ελλάδα

«Δεν θα μπορούσα να είχα δύο καλύτερες πηγές υποστήριξης στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών». Ο Μπάιντεν κατανοεί το Κυπριακό, καθώς ήταν στο Κογκρέσο από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, σημείωσε ο Νίκολας Μπερνς.

«Ήταν από την πρώτη μέρα, μαζί με τον ελληνικό λαό και το ελληνικό κράτος και τα αμερικανικά συμφέροντα, ενάντια στην τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου. Ήταν στην πραγματικότητα ο πρώτος αντιπρόεδρος που επισκέφθηκε την Κύπρο, συμμετείχε στην προσπάθεια για τη σύνταξη σχεδίων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής για την Κύπρο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη δυστυχία του στην Κωνσταντινούπολη και τη Σχολή της Χάλκης. Μια πολύ σημαντική φωνή από τις ΗΠΑ που μιλά την αλήθεια και που με μια ισχυρή δήλωση διαφώνησε έντονα με τον Πρόεδρο Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».

Δεν παρέλειψε να συγκρίνει την στάση του Τζο Μπάιντεν με την αποτυχία του προέδρου Τραμπ, ο οποίος  δεν έθεσε καν το ζήτημα της Αγίας Σοφίας σε ένα τηλεφώνημα προς τον Ερντογάν.

«Δεν εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία να αντιταχθεί, όταν οι δύο κυβερνήσεις συνέτασσαν την ατζέντα των θεμάτων για συζήτηση, χωρίς να αναφέρουμε τους απαράδεκτους τουρκικούς ελιγμούς στην ανατολική Μεσόγειο που προσπαθούν να παρέμβουν στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου για την αναζήτηση φυσικού αερίου στα δικά τους κυρίαρχα ύδατα», είπε.

Αναφερόμενες στις τουρκικές προκλήσεις, είπε πως η Τουρκία παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Έχουμε δει δηλώσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κι αυτό είναι καλό, δεν έχουμε όμως δει τίποτα από τον Πρόεδρο Τραμπ. Ο Τραμπ δεν υπήρξε υποστηρικτής για την Ελλάδα, όμως ξέρω ότι θα ήταν ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν και αν εκλεγεί, ξέρω πόσο αξιοθαύμαστη σχέση θα έχουμε με τον σπουδαίο νεαρό Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Η άποψή μου είναι σαφής, πως ο Τζο Μπάιντενθα είναι καλός για εμάς ως Αμερικανούς. Θα είναι επίσης υπέροχος για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες είναι τόσο σημαντικές για τις δύο χώρες», κατέληξε.

Πηγή:Greeknewsonline.com