Μητσοτάκης: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσες

Κορσική.-Η Τουρκία έχει ακόμα χρόνο πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ να απέχει από προκλήσεις και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ενόψει της συζήτησης για την επιβολή κυρώσεων.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των ηγετών των 7 Μεσογειακών χωρών της ΕΕ (MED7) ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παράγραφο 6 των συμπερασμάτων της ευρωμεσογειακής συνόδου λέγοντας ότι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.

«Αν η Τουρκία θέλει ειλικρινή διάλογο πρέπει να το αποδείξει στην πράξη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και να δείξει ότι σέβεται στο σύνολό τους διεθνείς κανόνες.

Επανέλαβε μάλιστα την ελληνική θέση «τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Μεσόγειο «ζωτικό χώρο για την ασφάλεια της Ευρώπης» αναφέροντας με νόημα ότι «αυτή δεν εκχωρείται σε τρίτους».

Και μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη ενόψει της Συνόδου Κορυφής» και τόνισε ότι «διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο προσφυγικό λέγοντας ότι μας απασχόλησε το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι μετανάστες για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις Τουρκίας και τόνισε ότι είναι «επιβεβλημένη η επάνοδος στην Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016».