Ανοιχτή επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΑΡΗΣ

Παιδίατρος-Συγγραφέας

 

Ανοιχτή επιστολή

προς τον Αξιότιμο κ.Πρόεδρο της Κυβερνήσεως

Κ.Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε κ.Πρόεδρε της Κυβερνήσεως,προφανώς  ουδείς δύναται να γνωρίζει πληρέστερα πλην Υμών,τις παραμέτρους  των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων στην παρούσα ακραία συγκυρία.

Και  είμαι απολύτως βέβαιος  πως θα προκρίνετε εντέλει τη λύση που αρμόζει,αν κληθούμε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας.

Ωστόσο πέραν της διπλωματικής οδού,που ακολουθεί την πεπατημένη,υπάρχει και η Δημόσια Διπλωματία που ασκείται από  ετερόκλητους παράγοντας,που εν τέλει όμως διαμορφώνουν  την άποψη της κοινής  γνώμης .

Έχω λοιπόν την εντύπωση πως  η Δημόσια Διπλωματία στην Ελλάδα,σε αντίθεση με την αντίστοιχη στη γείτονα χώρα,την Τουρκία,αποφεύγει να μιλήσει ανοιχτά για το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως ευθεία απειλή της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Στην Τουρκία ,ως χώρα που ασφυκτιά,κατά τη συνήθη λογική  ηγετών που αναζητούν αφορμή για εισβολή και κατοχή ξένων εδαφών,καλλιεργείται από μακρού η θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας,στην οποία  περιλαμβάνονται άλλοτε 16 και άλλοτε 18 ελληνικά νησιά του  Αιγαίου.

Πρόσφατα προστέθηκαν και τα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα το Καστελλόριζο,ενώ  η αναθεωρητική λογική της Συνθήκης της Λωζάνης δεν αναφέρεται πλέον σε Μουσουλμανική αλλά  σε Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Άρα το θέμα της γείτονος Τουρκίας δεν είναι τα 12 ναυτικά μίλια που αναγνωρίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας στα νησιά,ούτε οι θρυλούμενοι ενεργειακοί πόροι του Αιγαίου,αλλά  η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο,που κατά την ηγεσία της Τουρκίας πρέπει να τελειώσει για να ανασάνει η ενδοχώρα της Ανατολίας.

Έτσι ανασκοπώντας  τα συμπεράσματα  Γερμανικών Κέντρων Στρατηγικών μελετών στην ουσία διέβλεψα πως έχει περάσει η άποψη  πως εντέλει έχει δίκιο η Τουρκία,παρά τα αυτονόητα δικαιώματα της Ελλάδας ,που εγκλωβίζεται από ένα νησί,το Καστελλόριζο,μόλις έκτασης 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων,όταν η Τουρκία έχει την τεράστια ακτογραμμή της Ανατολίας!

Δε θα συνεχίσω κ.Πρόεδρε  επειδή γνωρίζετε καλύτερα τα  θέματα αυτά.

Απλώς θα υπενθυμίσω την πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου σε θέματα Δημόσιας Διπλωματίας,όταν  πίεζε τους Συμμάχους να πάρει την Εντολή για να προστατέψει τους  χριστιανικούς  πληθυσμούς από τις θηριωδίες των Τούρκων,που έμαθαν τις μεθόδους Γενοκτονίας των αλλότουρκών πληθυσμών από τους Γερμανούς Συμμάχους τους στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετ’ εξαιρέτου Τιμής

Μιχαήλ Κοκκινάρης